Релота: Покушај дестабилизације БиХ

ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 сматрају да покушај формирања власти без ове двије странке као легитимних представника хрватског народа покушајем дестабилизације БиХ – изјавио је портпарол ХДЗ-а БиХ Мишо Релота. Релота је локалном радију у Ливну данас рекао да најава конститутивне сједнице Дома народа Парламента Федерације БиХ без делегата из свих кантона неће бити легална, […]

петак, 4 марта, 2011 / 18:41

ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 сматрају да покушај формирања власти без ове двије странке као легитимних представника хрватског народа покушајем дестабилизације БиХ – изјавио је портпарол ХДЗ-а БиХ Мишо Релота.

Релота је локалном радију у Ливну данас рекао да најава конститутивне сједнице Дома народа Парламента Федерације БиХ без делегата из свих кантона неће бити легална, легитимна и функционална, јер је то противзаконито и неуставно.

"Најава конститутивне сједнице Дома народа без свих изасланика представља позив на рушење уставног уређења ФБиХ, а његово нелегално дјеловање значило би рушење уставног уређења БиХ, јер се из овог Дома бирају делегати у Дом народа парламентарне Скупштине БиХ", упозорио је Релота.

Портпарол ХДЗ-а БиХ подсјетио је да је Централна изборна комисија БиХ упозорила како се конституисању Дома народа ФБиХ може приступити тек након избора делегата из свих 10 кантона, њихове верификације и објављивања у "Службеним новинама БиХ", те да је став ЦИК-а у вези са најавом "крње" конститутивне сједнице да би то водило нарушавању уставног и правног поретка.

"Покушај СДП-а да насилним путем из власти елиминише легитимне представнике хрватског народа, не само да је противзаконит и неуставан чин, него представља и грубо кршење основних људских и колективних права хрватског народа да сами бирају своје представнике у извршној и законодавној власти на свим нивоима у БиХ", појаснио је Релота.

Он је поновио да је став хрватског блока окупљеног око ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 врло јасан и конкретан, а то је, како је рекао, залагање за европску БиХ у којој ће сва три конститутивна народа бити истински равноправна и у којој ће у власти бити легитимни представници тих народа.

Конститутивна сједница Дома народа Парламента Федерације БиХ (ФБиХ) данас је званично заказана за четвртак, 10. март, иако још нису завршени избори делегата у три од 10 кантоналних скупштина.

Предсједавајући прошлог сазива Дома народа и предсједавајући конститутивном сједницом до избора новог руководства Стјепан Крешић сазвао је конститутивну сједницу, на којој новоизабрани делегати треба да дају заклетву, изаберу предсједавајућег и потпредсједавајуће Дома народа, те предсједника и потпредсједника Федерације БиХ, саопштено је из Парламента ФБиХ.Оставите одговор