Руска лига прешла на европски календар

У марту у Русији стартује најдужа сезона фудбалске прве лиге. Она ће се одвијати у три круга и завршиће се тек крајем маја 2012. године. Тако ће руски шампионат прећи на систем јесен-прољеће, што ће омогућити да се одреди шампион Русије у фудбалу и исто вријеме кад и у већини европских земаља. Присталице новог система […]

петак, март 4, 2011 / 18:59

У марту у Русији стартује најдужа сезона фудбалске прве лиге.

Она ће се одвијати у три круга и завршиће се тек крајем маја 2012. године. Тако ће руски шампионат прећи на систем јесен-прољеће, што ће омогућити да се одреди шампион Русије у фудбалу и исто вријеме кад и у већини европских земаља.

Присталице новог система говоре да ће овај прелаз омогућити руским клубовима да опстану дуже у евро куповима. Противници иронично истичу: испашће да је фудбал у Русији сада зимски вид спорта.

Да играју у јеку мразева у децембру и јануару руске фудбалере нико не тјера, журе да објасне нова правила стручњаци. У суштини, послије преласка на систем јесен-прољеће измјениће се само редослед кругова. Ако је раније шампионат земље стартовао у марту, сада ће бити у августу. А најодговорнији финални мечеви ће се играти не на снежним теренима у новембру, већ крајем маја. Календар ће се приближавати зими само на недељу-две.

Прелазак на нови систем подржали су водећи клубови руске прве лиге, који стално доспијевају у европске клупске турнире. Синхронизујемо рокове одржавања нашег првенства и европских, имаћемо једнаке периоде за трансфер, биће нам лакше да наступамо о Лиги шампиона, каже секретар за штампу фудбалског клуба Спартак Леонид Трахтенберг.

– Ићи ћемо у корак са Европом, са фудбалским земљама. И треба рећи да ће нам то омогућити, као рецимо Енглеској, Француској, Португалији, Италији, Шпанији да пласирамо своеј свјеже шампионе у европске купове. Ради се о томе што се у актуелном систему шампион Русије одређује у новембру. А турнир Лиге шампиона је стартовао у септембру наредне године. Можете ли да замислите колико је промјена могло да се деси у саставу овог тима, па и на табели уопште. Сада ће се шампион одређивати љети. И ускоро ће он играти у турниру Лиге шампиона, а остали тимови који су заузели рецимо четврта, пета места, могу да играју у Лиги Европе.

Модернизација фудбалске инфраструктуре један је од главних аргумената руководства Руског фудбалског савеза у корист преласка на нови систем. Сада ће клубови упоредо са основним стадионима са природном подлогом морати да праве резервне вјештачке терене. У неким регионима има смисла правити затворене терене, гдје ће се играти мечеви за вријеме јаких мразева. Фудбалска инфраструктура се свакако мора преобразити. Јер 2018. године Русија је домаћин свјетског фудбалског првенства, каже Леонид Трахтенберг.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *