Реакција Праве Црне Горе на монтенегрински усташоидни фашизам

Забрана уласка у Црну Гору академику Матији Бећковићу, историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и професору Правног Факултета у Приштини Дејану Мировићу одраз је очајничке немоћи и слабости црногорске власти, рекао је предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић.

четвртак, 1 новембра, 2018 / 18:26

"Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић овим чином направио је пуни историјски, политички и људски салто, јер је од човјека који је лично уручио Његошеву награду Бећковићу 1997. године, постао човјек који му данас, преко својих послушника, уручује забрану уласка у Његошеву земљу", рекао је он.

Милачић је рекао да је поменута забрана опасна по Црну Гору, њену репутацију и добре односе са Србијом, а уједно је и "демонстрација духа паланке", по коме се против ријечи треба борити забранама "у инквизиторском духу, у ком су на трговима спаљиване књиге".

Он је упитао власт да ли ће им сљедећи корак бити да ли планира да, као сљедећи корак одмазде, на тргу у Подгорици спале Бећковићеве књиге?

"Да ли планирају да искључе могућност читања његових дјела и изјава путем интернета, пошто данас ријечи, за разлику од прошлих времена, са лакоћом прелазе границе? Да ли ће вас ова забрана уласка спасити прљаве прошлости и гриже савјести коју, очигледно имате?", истакао је он.

Милачић је питао Ђукановића и министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића да ли ће их забрана уласка Бећковића у Црну Гору растеретити спознаје о коријенима њихове "неписмености и нецивилизованости".

Он је у своје и име Праве Црне Горе српским интелектуалцима којима је забрањен улазак, а прије свега Матији Бећковићу, поручио да су увијек добродошли у праву и исконску Црну Гору.