Рајко Васић: Колонизатори из Фифе

БАЊАЛУКА – Извршни секретар Савеза независних социјалдемократа Рајко Васић сматра да је именовање тајног комитета за нормализацију стања у фудбалској организацији БиХ, коме су одмах одређени и задаци сазивања генералне скупштине која ће усвојити статут унитаристичког фудбалског савеза са једним предсједником, знак колонизаторског освајања примјереног 18. вијеку, а не модерној демократској и уједињеној Европи 21. […]

среда, 13 априла, 2011 / 13:30

БАЊАЛУКА – Извршни секретар Савеза независних социјалдемократа Рајко Васић сматра да је именовање тајног комитета за нормализацију стања у фудбалској организацији БиХ, коме су одмах одређени и задаци сазивања генералне скупштине која ће усвојити статут унитаристичког фудбалског савеза са једним предсједником, знак колонизаторског освајања примјереног 18. вијеку, а не модерној демократској и уједињеној Европи 21. вијека.

"Мислим да нико од представника фудбалске организације или клубова из Републике Српске /РС/ не треба да учествује у тајном Фифином комитету, ако их тамо уопште има заступљених", наглашава Васић у писаној изјави медијима.

Он упозорава да овакав начин дерогирања и понижавања легално изабраних институција и представника фудбалске организације РС и БиХ омогућава Фудбалском савезу РС да размотри и могућност повлачења из уједињеног савеза.

Васић сматра да Фифа и Уефа морају потпуно уважавати уставно, територијално и свако друго уређење БиХ, као и чињеницу да РС обухвата 49 одсто територије БиХ, што значи да се не може сводити на једног или два наметнута представника.

Подсјећаћући да у Дејтонском споразуму и Уставу БиХ спорт није међу десет заједничких надлежности институција на нивоу БиХ, Васић наглашава да та чињеница омогућава да се област спорта, па и фудбалски спорт, договорно, демократски и равноправно уреде, мимо колонијализма и туторства Фифе и Уефе.

Свјетска фудбалска федерација (ФИФА) именовала је шесточлани комитет састављен од фудбалских личности из БиХ који ће на привременој основи водити Фудбалски савез БиХ /ФС БиХ/, те покушати да ријеши проблеме, који су почетком мјесеца довели до суспензије из међународних такмичења.

Такозвани комитет за нормализацију покушаће да ФС БиХ доведе у склад са статутом Фифе и Европске фудбалске федерације (УЕФА), те да надгледа изборе новог извршног комитета до краја новембра.

"Послије разговора са разним странама и консултација са УЕФА установљен је шесточлани комитет са фудбалским личностима из БиХ. Комитет за нормализацију дјеловаће одмах као извршни комитет ФС БиХ", наводи се у саопштењу Фифе.

У саопштењу се истиче да ће први задатак комитета бити припрема генералне скупштине и усвајање нових уредби најкасније до 26. маја и то је процес из којег мора бити искључено руковдство ФС БиХ.0 КОМЕНТАРА