Радмановић за све криви СДА: Чак је и Ердоган позвао на договор, али они раде у партијском, а не интересу БиХ

"Кадрови СДА су служили партијским, а не интересима БиХ у коју се толико заклињу. Истовремено, иако су стално опструисали све што је могло да доведе до договора, кривца су тражили искључиво у Републици Српској", истакао је Радмановић.

четвртак, 8 септембра, 2022 / 10:46

Најача бошњачка странка СДА сноси највећи дио одговорности што у претходне четири године није било могуће постићи договор о кључним питањима на ниову БиХ, изјавио је Срни предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић.

Он је нагласио да таква политика, ако буде настављена, не води никуда.

"Ових дана чак је и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган током посјета земљама региона наглашавао потребу да се ми у БиХ договарамо, без интервенција странаца. То је прави пут, али и јасна порука управо сарајевским политичарима", нагласио је Радмановић.

Он је додао да је потребно да се у БиХ сви договарају о темама о којима постоји сагласност, а не да поједине партије, претежно оне из Сарајева, стално на дневни ред намећу теме око којих нема консензуса.

"Таквом праксом ствара се амбијент у којем не можемо да се договоримо ни око ствари о којима постоји начелна сагласност. Наредни сазив Представничког дома на дневном реду имаће озбиљне изазове, од промјена Изборног закона БиХ, па све до испуњавања услова које на европском путу тражи Брисел", рекао је Радмановић.

Радмановић, који је и носилац листе СНСД-а за Представнички дом у Изборној јединици један, нада се да ће у наредни сазив Представничког дома бити изабрани посланици из сва три конститутивна народа који ће бити спремни за договор јер је управо договор оно на чему једино може да почива БиХ.

Он је упозорио да неће бити могуће направити искорак ако се у те процесе уђе са атмосфером каква је владала у претходне четири године када је већина из само једног народа, готово од тачке до тачке, непринципијелно бирала себи партнере међу Србима и Хрватима.