Путин тражи окончање братоубилачког рата у Украјини

Русија ће чинити све да би се окончао "крвави хаос" и "братоубилачки рат" у Украјини, поручио је руски предсједник Владимир Путин. Крим би могао да игра уједињујућу улогу за Русију, оцјењује Путин. Руски предсједник истиче да Русија не жели да се изолује од спољног свијета, али ни да се према њој понашају презриво или менторски. […]

четвртак, 14 августа, 2014 / 15:29

Русија ће чинити све да би се окончао "крвави хаос" и "братоубилачки рат" у Украјини, поручио је руски предсједник Владимир Путин.

Крим би могао да игра уједињујућу улогу за Русију, оцјењује Путин.

Руски предсједник истиче да Русија не жели да се изолује од спољног свијета, али ни да се према њој понашају презриво или менторски. Оцјенио је да би полуострво Крим могло за Русију да има уједињујућу улогу, преноси Танјуг.

"Чинићемо све што од нас зависи да би тај конфликт био прекинут што прије, како би у Украјини престала да се лије крв", рекао је Путин, обраћајући се посланицима Думе и члановима владе у кримском љетовалишту Јалти.

Називајући догађаје у Украјини "крвавим хаосом" и "братоубилачким конфликтом", Путин је рекао да је ситуација из дана у дан све драматичнија и да је на југоистоку Украјине избила "обимна хуманитарна катастрофа", јавља Итартас.

Руски предсједник је, притом, истакао да Русија не намјерава да се изолује од спољњег свијета.

"Треба мирно, достојанствено и ефикасно да градимо своју земљу, не ограђујући се од спољњег свијета, не кидајући везе са партнерима, али и не дајући да се са нама презриво или менторски понашају", рекао је Путин.

Према његовим ријечима, успијешан развој Русије треба да буде заснован на унутрашњим ресурсима, укључујући додатне стимулације индустријској и пољопривредној производњи.

Путин је рекао да руско друштво треба да се консолидује и мобилизује, али "не за ратове или неке конфликте", већ "за упоран рад за Русију и у име Русије".

Русију у ослањању на традиционалне вриједности, како је казао, подржавају и становници других, чак и западних земаља, гдје се те вриједности због актуелне политике руше.

Путин је рекао да "руске санкције" нису само контрамјере на ембарго, већ начин да се подрже домаћи произвођачи и отвори тржиште за нове партнере "који желе да сарађују с Русијом и спремни су на такву сарадњу".

Према његовим ријечима, Москва је увела санкције земљама које су претходно Русији увеле "потпуно неосноване и нелегалне санкције".

"За нас су сада најважнија унутрашња питања, наши циљеви и задаци, које пред нама поставља народ и грађани Русије", рекао је Путин и додао да власт треба да се усредсреди на рјешавање националних питања.

"Наша будућност је само у нашим рукама", додао је руски предсједник.

Уједињујућа улога за Крим

Путин је рекао да би Крим, који је приступио Руској Федерацији, могао да игра уједињујућу улогу за Русију, да буде "своје врсте историјски и духовни извор, још једна линија помирења црвених и бијелих".

Указао је да је за то црноморско полуострво везано сјећање и на побједе, али и на трагедију братоубилачког грађанског рата почетком 20. вијека.

На Криму се, рекао је Путин, многи проблеми "нису рјешавали деценијама", власти Украјине биле су принуђене да рјешавају проблеме на другим територијама, а са Крима су "узимали много, а давали мало".

"Сада у оквиру прелазног периода, ми доносимо најнеодложније приоритетне мјере, како бисмо поправили стање", рекао је руски председник.

Путин је рекао да на Криму треба да буде осигурана равноправност три језика – руског, украјинског и кримско-татарског.

Према његовим ријечима, припремљен је програм за дугорочан развој Крима, а укупан обим финансирања до 2020. године премашује 700 милијарди рубаља (око 14,6 милијарди евра).

Путин је захвалио посланицима и политичким снагама Русије који су "у судбоносним данима за Севастопољ, Крим и цијелу Русију" показали јединство и солидардност, навела је руска агенција.

Путин одбацио оптужбе за анексију Крима

Руски предсједник одбацио је као неосноване оптужбе за анексију Крима, истичући да је одлука о уједињењу Крима и Русије донијета и да се не планира њена промјена.

"Никакве анексије Крима није било и нема, то је воља народа (…) Све оптужбе су неосноване", рекао је Путин приликом сусрета са члановима посланичких група у Думи, пренијела је агенција РИА Новости.

"Људи који живе на територији Крима изразили су став о својој будућности", рекао је руски предсједник и навео да је прича о нелегалним акцијама смијешна.Оставите одговор