ПУРИМ – Дани дјечије радости (латиницом)

Дружење поводом обиљежавања веселог јеврејског празника "ПУРИМ " у Дому омладине у Бањалуци организовали су Јеврејска општина Бањалука, Јеврејски културни центар " Арие Ливне " Бањалука и Центар за едукацију и рад са дјецом и омладином " МИС ” Бањалука, иначе аутор Пројекта.

субота, 3 марта, 2018 / 18:05

У Манифестацији под називом " ПУРИМ – Дани дјечије радости ", која се ове године одржава по други пут, наступиће више од 150 дјеце, која су припремила различите културне садржаје и свако се на свој начин маскирао.

Данашњи програм отвориће Драмска секција Центра " МИС " Бањалука која ће нам, на свој начин, инерпретирати причу о Естер личности из Старог завјета, жени перзијског краља Ксеркса.

Пурим 2018. има и драге и веома занимљиве госте. То су господин Франо Колономус Мартинчевић и његово четворо дјеце: Јехуда, Ребека, Исак и Јосхуа. Уз клавирску пратњу господина Фране ова изузетна вокална група ће нам извести три пјесме: Ани Пурим, Чад Пурим и Адио Верида.

Са нама су данас и ученици Јавне установе Центар " Заштити ме" Бања Лука. Прво ће нам се представити њихова фолклорна група са тачком "Трипут здраво", а након њих ћемо видјети и ритмичку групу са плесном тачком " Романтика".

Ове године, по први пут су са нама, дјеца из Руског културног центра у Бањалуци са фолклорном групом Матрјошечки.

Дјеца из Дјечијег студија глуме " Рода " Бањалука су нам припремили представу Несташно паче.

Упретходна два дана, у Јеврејском културном центру, биле су организоване едукативно-еколошке радионице под називом " Рециклажа игре " и радионице за израду маски и костима у организацији Центра за едукацију и рад са дјецом и омладином " МИС ” Бањалука.

Бањолучке мажореткиње су учествовале у свечаној додјели Диплома и Захвалница учесницима и проглашењу најљепших овогодишњих маски.

Програм је завршен наступом Дјечијег хора " Врапчићи ".

———

Као што смо писали прошли пут, тужно напомињемо да јеврејска заједница у Бањој Луци користи писмо које је српском народу 1914. и 1941. наметан од стране окупатора и (посебно) антисемитистичког усташког покрета. Ћирилица је за то вријеме, била законом забрањена, а данас је забрањена неписаним правилима. Да језик овог саопштења није општа бољка српских пи-арера, указује и двоструки натпис на Јеврејском културном центру Арије Ливне, који је у оба случаја написан САМО ЛАТИНИЦОМ.



Оставите одговор