Сукоб у Кијеву, бију се због Сакашвилија

Демонстранти у Кијеву сукобили су се данас са полицијом која је почела да уклања њихов протестни камп, при чему је 100 људи ухапшено, док је 10 особа повријеђено, саопштила је полиција.

субота, март 3, 2018 / 15:35

Протестни камп, испред украјинског парламента, формирале су у октобру присталице Михаила Сакашвилија, бившег грузијског предсједника који је постао истакнути опозиционар у Украјини, одакле је депортован 12. фебруара, а демонстранти траже успостављање националног суда против корупције.

Начелник полиције Андреј Кришченко рекао је да је шест демонстраната затражило медицинску помоћ након јутрошњег сукоба и да су повријеђена четири полицајца, јавља агенција Интерфакс.

Кришченко је прецизирао да је то сукоба дошло када је полиција стигла у камп ради истраге везане за ранији сукоб, који је избио у уторак, а у којем је повријеђено 15 полицајаца, наводи АП.

"Морамо да извршимо инспекцију по двјема судским одлукама и да претражимо ову област… Потом ће комунали радници очистити ово мјесто”, рекао је начелник полиције, преноси Ројтерс.

Полиција је саопштила да је током претраге кампе пронашла ручне и димне бомбе и Молотовљеве коктеле.

"Полиција у опреми за сузбијање нереда пришла је са двије стране и привела скоро све људе из кампа. Камиони су почели да растурају камп и демолирају барикаде”, рекао је посланик и Сакашвилијев савезник Јехор Соболев.

Већина Сакашвилијевих присталица напустила је камп након његовог одласка из земље, али су неки активисти остали, напомиње британска агенција.

Тај камп је био огранак ширег опозиционог покрета који одржава редовне мирне протесте у Кијеву тражећи оставку предсједника Украјине Петра Порошенка због застоја у реформским напорима.Оставите одговор