Први Гвантанамац пред цивилним судом

ВАШИНГТОН – Америчка влада ће на суђење у Њујорку извести затвореника из Гвантанама осумњиченог припадника Ал каиде оптуженог за бомбашке нападе на америчку Амбасаду у Африци и то ће бити први процес неком од притвореника пред цивилним судом, изјавио је неименовани амерички званичник. Исти званичник рекао је да се очекује да ће данас америчка влада […]

четвртак, мај 21, 2009 / 10:25

ВАШИНГТОН – Америчка влада ће на суђење у Њујорку извести затвореника из Гвантанама осумњиченог припадника Ал каиде оптуженог за бомбашке нападе на америчку Амбасаду у Африци и то ће бити први процес неком од притвореника пред цивилним судом, изјавио је неименовани амерички званичник.

Исти званичник рекао је да се очекује да ће данас америчка влада саопштити да Ахмед Калфан Гајлани, који је оптужен за испоруку опреме и пружање подршке за бомбашки напад на америчку Амбасаду у Танзанији 1998. године, бити изведен пред федерални суд у Њујорку.

Америчка влада ради на томе шта да учини са 240 затвореника из војне базе Гвантанамо како би испунила наређење предсједника Барака Обаме да тај објекат буде затворен до краја јануара.

Против Гајланија води се поступак према оптужбама да је имао улогу у страдању више од 200 лица у скоро истовременим нападима на америчке амбасаде у Танзанији и Кенији у августу 1998. године.

У бомбашком нападу у Танзанији страдало је 11, а повријеђено најмање 85 лица, док је у Кенији погинуло 213 лица.

Гајлани, који је поријеклом из Танзаније, ухапшен је у Пакистану и један је од 14 "затвореника велике вриједности" који су у септембру 2006. године пребачени у Гвантанамо из тајних затвора америчке Централне обавјештајне агенције.

На саслушању 2007. године у Гвантанаму утврђено је да је он "непријатељски борац" и Гајлани је признао и извинио се због обезбјеђења опреме употријебљене у бомбашком нападу у Танзанији, али је истакао да није знао да ће испоручена роба бити употријебљена за напад на Амбасаду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *