Русија одбила да да зајам Украјини

МОСКВА – Русија је одлучила да Украјини не позајми тражених пет милијарди долара, изјавио је данас Ројтерсу заменик руског министра финансија Дмитриј Панкин. Кијев је, подсјећа британска агенција, затражио зајам у фебруару, како би Украјина изашла на крај са економском кризом и успјела да плати дугове за руски гас. „Они су предложили да им позајмимо […]

среда, 20 маја, 2009 / 20:04

МОСКВА – Русија је одлучила да Украјини не позајми тражених пет милијарди долара, изјавио је данас Ројтерсу заменик руског министра финансија Дмитриј Панкин.

Кијев је, подсјећа британска агенција, затражио зајам у фебруару, како би Украјина изашла на крај са економском кризом и успјела да плати дугове за руски гас. „Они су предложили да им позајмимо новац, али одлука да се то учини није донијета… Анализирали смо ситуацију и рекли не", рекао је Панкин.

Ројтерс подсећа да украјински председник Виктор Јушченко, који је дошао на власт у прозападној „Наранџастој револуцији", има затегнуте односе са Москвом, која се жестоко противи ступању Украјине у НАТО.

Европа, пак, која четвртину својих потреба за гасом подмирује из Русије, помно прати односе Москве и Кијева, будући да се руски гас транспортује преко украјинске територије.

Украјина је прошле недеље добила другу траншу кредита Међународног монетарног фонда (ММФ), вредну 2,625 милијарди долара, као део 16,4 милијарде долара вриједног зајма.

Панкин је такође рекао да Русија још није одлучила да ли ће позајмити новац Исланду, који је затражио зајам још прошле јесени.

„Нисмо још донели никакву одлуку. Постоје нека питања у вези са финансијском ситуацијом Исланда", рекао је он, али и додао да постоји и други разлог, односно да је, „када је читава прича почела, Русија била у потпуно другачијој финансијској ситуацији".

„Нисмо очекивали да ће наши проблеми бити тако озбиљни", додао је он.

Привреда Исланда је готово доживјела колапс прошле године, под теретом милијарди долара страног дуга, па је та земља била приморана да узме 10 милијарди долара кредита од ММФ-а.Оставите одговор