Дани(ј)ел Симић

Прославимо скромно и у кругу породице

Двије деценије су тако важан датум, да се то обиљежава нечим монументалним. Каква је наша журка?

понедељак, 9 јануара, 2012 / 23:28

Маните ме оних прославица типа "Свечана академија у Банском двору". Кад су таква "КУД Социјалреализам" у питању, занима ме само да ли ће и ове године темељно изоставити са списка званица оне, који су најзаслужнији што сад нијесмо негдје у избјеглиштву, или не плутамо полако према Црном мору, бачени у Саву или Дрину. Или у Хаг.

То је до сада био фолклор свих политичких гарнитура.

А не изводи се фолклорно друштво безвезе, већ када треба отворити неки мост (на Сави нпр.), неку термоелектрану (у Станарима нпр.), аеродром (у Требињу нпр.); дакле нешто од епохалног значаја за друштво, чиме показујемо да смо спремни да дочекамо и двије наредне декаде у здрављу и весељу.

Тога нема и ја сам због тога неизмјерно тужан. Упорно предлажем да се направи пруга Шамац – Бијељина, како би Српска добила оно што јој треба и по чему ће се владари помињати. Кичму, која веже Брчко и даје алтернативу титоистичком реду вожње Шамац – Сарајево и Брчко – Бановићи.

Некад смо и ми представљали у таквим приликама нову саобраћајницу, модел локомотиве, авиона или аутомобила у сопственој производњи. Нуклеарне пројектиле на Црвени трг или пред Бијелу кућу нијесмо могли извозити никад, али данас ни полицију не можемо извести у парадним одијелима на цесту – уколико није за обезбјеђење. Ништа од параде.

Не знам шта ко мисли због чега данас није ишао на посао или у школу, ко је славио, а ко није. Небитно. Мени овај празник много значи. Република Српска је толико насушна и битна тековина, да ми никакви дилетанти не могу покварити задовољство што јој данас славимо двајес’ љета. Браћо.

А посебно сестре.

Од Дејтона је остала још полиција. И Брчко је предато. Најмодернији изговор за нагризање РС је у име ЕУ. Те луксузне будућности на лизинг. Недавно сам имао наступ на аналогном Ју-тјубу, иначе познатом као катодна цијев, у коју још увијек ексклузивно пиљи већина наших народа и народности. Тицало се баш европске будућности Дејтонске Долине Плача.

Људи, који граде личност на опозицији мени, без посједовања свог идеолошког конструкта и познавања мене, почели су ми приговарати неке глупости о томе да сам, као, против Европске уније. Кру’ ти пољубим… уније.

Рекох тада да ЕУ господари овом земљом (полуге: ОХР, СПМ, НАТО) , па нема теоретске шансе да се ја нервирам око одговорности за судбину Државне Заједнице БиХ у породици еуропских цивилизираних народа.

Зато да одмах речем једну с позиције ЕУ, нек’ ми имају шта замјерити "патриотске" снаге.

Наравно да су наше власти хохштаплерај малопривредног мозга, али никада не треба заборавити да су они заправо луткице у рукама моћника, који их на тим позицијама држе да не би долазило до већих социјално-економских немира. Да тржиште буде сигурно и да се, засад, ништа битно не мијења у уређењу земље.

Но, постојање марионетица сте ви скривили. У једном тако несавршеном систему као што је демократија, криви сте увијек и једино ви. Запитајте се зашто сте у мањини и сви други око вас су задовољни стањем у земљи? Па послије изађите да гласате…

Колико је тежак посао ка успостави праведног друштва, гдје се поштују и финансијска и људска права појединца, а које треба настати из дубоко корумпираног, у националној елити непросвијећеног и анахроног начина мишљења, помаганог са стране да одабере стрампутицу; најлакше ћемо видјети у сљедећем питању:

Ако је та ЕУ толико зла и експлоататорска, не пушта нас у своје друштво из свог интереса, онда што ДЖ БиХ, Србија (са Косовом и Метохијом), Црна Гора, Албанија и Македонија; не отворе потпуно своје границе? Уведимо ми сами несметан проток људства, а онда и роба!?

Е, кад схватите колико је то немогуће, јасно вам је и кад ће нас припустити у ЕУ-забран. Зашто, стога, односи између РС и ФБиХ не би могли бити свијетли примјер на којем ћемо градити будуће европске односе? Ако не може, вала не морам се ја бринути ни за судбину Еврозоне.

Дакле, не знам шта се слави и за шта се и коме дијеле ордења. Ја ћу своју захвалност и честитке посветити прво онима који су данас покојни, да би ми могли да поносно дернечимо. Њиховим породицама и саборцима који су претекли. Захвалио бих и онима који се нијесу продали за вечеру и одбили да јавно и научно говоре само с језиком за зубима. Свим онима који виде даље од једног изборног мандата.

Захвалио бих се и свима онима који раде срцем и омогућавају постојање јединог ћириличног портала западно од Дрине. Можда тај труд данас и њима самима не дјелује као нешто битно, али за двије деценије ће се сигурно видјети колико је то значило Српској.

Пробавао сам безуспјешно да убијем оптимисту у себи, али живот је сувише лијеп. Изненађење. Након милијарду катастрофа и понижења, барем је Галерија 12 направила у Бањој Луци нешто, што није видјела још од 2005. и Комада ваздуха. Убједљиво најбоља ствар коју је ова власт направила у артистичко-пропагандном смислу, од кад су се министри родили.

Ето, значи, може и нешто добро да се деси.

Ово, најзад, није нека егзактна оцјена 20 година, заокружена критика некога или нечега, ово је просто крајње вријеме да се манемо свих тих размирица, ситнодушја и дневне политике; па да вам искрено и од срца ЧЕСТИТАМ ДВАДЕСЕТ ГОДИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Сутра већ газимо двадесет и прву.0 КОМЕНТАРА

 1. Гладници и гладнице
  Срећан вам дан републике!Лајт шоу( у преводу представа будала или прецизније представа свјетала). Разумио, разумијем, разумио, разумјећу ма све пропићу( овај стих ме држи од празника) ал републику никад дати нећу. Сјајно и све бајно. Зградољуб Давидишчакисрбин(овић) и Милокрад Даволимкрасти (не не мислим на красте) направише, дођоше, походише освојише. Ништа љепше нема од митологије. Еј, па ко то рече.

  Митлошко напајање, натопљавање(инпрегнација) свијести.

  Зградољубов и Додиккраставски прије добријех пар година бише. Бише, бише , Шта је било? Били су, биће, увијек, заувијек, одувијек, ма занавијек. Народ био биће остаће (стока) увијек, заувијек, одувијек, ма занавјек. И Во вијеки вијекова(некад нешто научи) ми никад.Амин. Сјајно, бајно, јесте, ма може се… Данас је дан, дан републике( некад било забрањено, данас дозвољено пушење) и стара каже јесил(требало да буде са апострофом ал( као и ал)ми се не да тражит(као и ово) на тастатури(типковници, срспки боље куцкалици) нормалан Драгане затварај прозоре не ради гријање. Ко јебе гријање, има свјетлосно изјебавање. Увијек има колико треба масти( свињске наравно, за муслимане Нас(у)боли курац) и хљеба. Ништа љепше од државне параде ( не дај Боже не мислим на филм) никад Србин не имаде.

  Волим ја и параду( не дај Боже филм)
  Није то све лоше нека шоу, па макар(оне) био и лајт. Али. откуд право натопљавати свијест свиме и свачиме. Натопише, лагано ал баш натопише. Рекоше, они (ми) прихватише. Дође вријеме и осмог падежа у нашем језику Додикатива ( питања Коме? Колико?). Славите Драго је и нама! Плата немамо ал лајта( свијетла) имамо.

  Нешто ми чудно!
  Мој отац је једна од првих жртава Отаџбинског (чак рекоше Агресорског) рата. Погунио одма(намјерно без Х)1992. шта ће!? Посла немам, пара фала Богу немам, лајт шоу имам!!! Ал, ми нешто чудно, па мог ТАТЕ нигдје нема ни вечерас на лајт шоу??! Чудно? Не, никако није чудно Додикативе мој омиљени падежу!!!

 2. Дан па Слава републике, славе они што су највише профитирали од ње, какву ће нам будућност одредити или како нам се она грозно смије, никакве свијетла не могу скренути од те грозне мисли!
  Јуче је већ неким докурчило празновање, самоиницијативно отварају радње и послују, јер држава не пита кад наплаћује порезе и обавезе колико дана празновања за државу, она убире сваку створену марку, јер онај који је мјесец дана радио у предизборној кампањи жели да у тој мукотрпно стеченој благодети лежи и ужива цијеле 4 године, које му се уставом гарантују, док обичан свијет ни у лудилу не може да приушти бар тај мјесец одмора у четири године мукотрпног рада!
  Срећан дан републике, предсједник снсд-а је наредио да се тог дана сви смијемо, остале дане можемо плакати!

 3. Некако ми се помијешале емоције јуче као никад. Радост и туга се ухватили под руку, а није била епизода шизе. Бар не у мојој глави.

  Био сам код ујака на Слави, па сам површно пратио ово око прославе. Нисам ни коментарисао да не кварим себи и другима угођај, јер бар на јучерашњи дан смо требали бити сви сложни. И када видим пјену из уста оних преко линије Ањине маркације, сјетих се да нас може ујединити само заједнички непријатељ. А те с друге стране црвене линије треба игнорисати. Зашто себи кварити славље?

  Ипак, тужан сам што виђам сваким даном забринута лица. Дан је за славље, али постоји тај грч на лицу. И након скоро непримјетног истјеривања Брчког из састава Српске, и након задуживања народа на квадрат, реално сам забринут за будућност Републике Српске. Да је бар угрожена од страног непријатеља?

  А прво се сјетих јуче оних којима се нико ни на 20 рођендан њиховог чеда, ни 15 година након завршетка рата, не сјети подићи централни споменик. Оних који су дали жртву за наш опстанак, за наш живот, за наше славље. Гледам и тог мог ујака, јучерашњег слављеника, који је 26.9.1991. отишао у рат, а вратио се тек 1996. године, да би са 38,5 година стажа постао вишак у фирми коју је кућио, да би новим законима постао терет и Републици, коју је стварао. Али човјек још увијек има духа, па је и мене својим пријатељима (који ме већ добро познају од раније), представио као „одборника на Старчевици, нашу Милосаву.“

  Данас се у ранг с таквим величинама трпају главоње којима је рат био брат, који се дрзну да изједначавају крварење за отаџбину са наводним „чувањем“ и одбраном у миру. А тако је добро чувају и његују да су је својим политичким одлукама физички раздвојили на два дијела, да је продају кроз концесије, пљачкашку приватизацију, јавно-приватна партнерства, задуживање прего границе доброг укуса,…

  Најгласнији и најодговорнији међу њима, који се лажно представља као „Чувар“ изједеначава тај свој данашњи рад са уграђивањем живота у темеље ове наше Републике. Не вјерујем људима којима је рат био бизнис, а који су дјецу склонили далеко одавде, који су створили тако добар образовни систем своме народу да своју дјецу школују по иностранству.

  И не само да не „чувају“ Републику Српску, ма шта то значило, него се и скривају иза ње. Мислио сам да је она „Држава, то сам ја!“ превазиђена у средњем вијеку, али данас се било какав наговјештај незадовољства ма власти покушава амортизовати приказивањем да је то напад на Републику Српску, што тумачим као скривање иза Српске. Ко би пожели и паса ћуку да га штити тако што се заклони иза њега, а не Чувара народа и државе?

  „Srpska ima potencijal i treba da ostane mirna, bez nekih socijalnih potresa i bez obzira na razloge, jer bi tada lešinari iz Sarajeva i međunarodne zajednice pokušali da je rasparčaju definitivno. Da Srpska sada uđe u destabilizaciju, to bi za njih bilo kao kada u zadnjoj sekundi neko da pobjednički go“, rekao je Dodik.“

  Но, добра је ствар да имају дојаве да незадовољство у народу расте, добро је да се плаше народа, јер су до сада плашили народ.

  И да, заборавио сам рећи да дијелим Симићев став да је онај 3Д приказ најбоље што сам видио од ове власти до сада.

 4. drazen78bl, 10.01.2012. 13:07:57

  Ако је тачно да је ово изјавио предсједник снсд-а, онда тим горе и по њега и за нас!
  Фактички он потпуно свјесно уништава сваку перспективу РС! Мислио сам да је бар несвјестан својих поступака, а овако изгледа да се он наслађује овим садизмом који проводи према РС и њеним грађанима, другачије се то не може објаснити.
  Мозак који је потпуно урнисо пољопривреду и индустрију, а пословање цијеле РС свео на круг пет шест бизМисмена из неког његовог политичког миљеа је зрео за лудницу или самицу, што прије то народ схвати и прихвати, то нам је и промил шанси за излазак из канала за секундицу већи!

 5. Нас је само Бог сачувао тих 90- их година што говори да су се и најзначајније ствари десиле у свете дане. 9. јануар – Свети Стефан, 12. мај – ВРС – Свети Василије Острошки, 12. август – данашњи назив – Света Ангелина Српска, 21. новембар – Свети Архангел Михаил…

  Што се тиче провокација из Сарајева… Љубав је увијек јача од мржње. Наша љубав према Републици Српској је јача од њихове мржње према нама и према Њој. Када се нешто тако воли онда је то сасвим сигурно неуништиво.

  Без обзира на данашње вријеме, економске неприлике и ту врсту угрожености… ми ћемо опет да се „извучемо“ као и много пута до сада, јер има ко, и онда када ми нећемо или не знамо, да нас „заклони од свакога зла чесним својим омофором“.

  Честитали смо себи ових дана, али уредников је текст па је ред да то урадимо опет… СРЕЋАН НАМ РОЂЕНДАН, ДАН И КРСНА СЛАВА НАШЕ РЕПУБЛИКЕ!

 6. drazen78bl, 10.01.2012. 13:07:57

  Добро си ово написао, мада… преписујеш од мене у задње вријеме! 😛

  Кад смо код твојих… јеси ли савјетовао овај други дио фамилије у САД за кога ће да гласа у случају евентуалне номинације? Ми имамо свог супер-симпатичног кандидата ( Рон Пол ), може и сада да се припомогне… Само гледај, молим те, да овај пут листићи не буду неважећи! 😛

 7. anja banja luka, 10.01.2012. 23:21:56

  Шта сам преписао? Да је овај Твој идол лажни „Чувар“. Да, сконтала си, али је некад одреагујеш рефлексно, по инерцији, као да се не можеш пробудити из стања хипнозе. Хипнотисао Те Велики Мезмо?

  Што се тиче родбине у САД, они су много учинили за наш народ током рата (стипендирали су свако по једно дијете погинулог борца ВРС, тетка знам једну дјевојчицу из Кнежева, а новац који су давали за Српску питање гдје је завршио), а и данас много лобирају за Србе. Не сумњам у њихов избор. Једном су демонстративно напустили неку забаву када се некадашњи премијер СРЈ Милан Панић исмијавао на рачун српског народа. Ту је и стрина, Американка, антиглобалиста, која не пропушта ниједан протест против банкара, корпорација, НСП-а,…

 8. Браћо Срби, ево вам 3Д сутра за доручак, ручак и вечеру http://www.youtube.com/watch?v=O0XKmU5hF5s , а ми ћемо:

  „Međutim, prema podacima iz Parlamentarne skupštine BiH do kojih su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, njena primanja u 2009. godini bila su veća nego što je prijavila – zaradila je ukupno 97.187 KM ili u prosjeku 8.099 KM mjesečno.

  Tako je njena prosječna mjesečna plaća iznosila 5.496 KM, topli obrok 180 KM, paušal 766 KM, naknada za odvojen život 283 KM, naknada za smještaj 396 KM, naknada za rad u komisiji 799 KM te dnevnice u iznosu od 130 KM. Jednokratno joj je isplaćen regres u iznosu od 586 KM. Također je imala pravo na naknadu troškova mobilnog telefona, u ukupnom iznosu od 1.269 KM za period od marta do decembra 2009. godine.“

  Ово је оно што појединци могу да узму легално, с пуно љубави према Републици Српској и без могућности да се равноправност у судским поступцима за ратне злочине, у раду суда и тужилаштва БиХ услови напуштањем заједничких институција од стране српских кадрова.

 9. Није ми јасно откуд за Фронтал пише Слобо Васковић, стварно сам огавно иѕненађен и разочаран… Па тај лик је пио сваки други дан кафу у Комбу са Адилом Османовићем док је овај био у БЛ на дужности а да не помињем његов ангажман на ФТВ и слично… ВЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЛИКИ МИНУС!!!!!!

 10. A, da znaš dobri Bane s kim su ispijali kafe ovi naši vlastodršci i s kim su sklapali tajne, polutajne i zvanične ugovore i aranžmane sve na našu štetu. Nisam ljubitelj Vaskovića, naprotiv, od onoga njegovoga stava pred kamerama vječito s rukama u džepovima (to je osnovno pravilo koje naučiš od malih nogu u kući da kada pričaš s nekim, pogotovo s onim do koga ti je stalo, osim ako sagovornika nećeš da poniziš), ali novinari idu i u neprijateljske redove da bi saznali šta oni misle o nama.Treba da budemo obaviješteni iz svih izvora, i Adilovih, i Milinih. Ne misliš valjda da su bolji novinari i da nam misle bolje oni novinari udvorice u RTRS-u koji ne smiju da upitaju firera već ono što im on kaže da ga pitaju?