Рекордна зарада Ворнера – 4,7 милијарди долара

Америчка филмска компанија Ворнер брос остварила је у 2011. години рекордну зараду од 4,7 милијарди долара, саопштио је данас српски заступник те компаније "Так”. "Ворнер” је тиме постао једини студио у историји који је три године за редом остварио зараду већу од четири милијарде долара. Најуспјешнији филм у протеклој години „Хари Потер и Реликвије Смрти […]

понедељак, 9 јануара, 2012 / 22:57

Америчка филмска компанија Ворнер брос остварила је у 2011. години рекордну зараду од 4,7 милијарди долара, саопштио је данас српски заступник те компаније "Так”. "Ворнер” је тиме постао једини студио у историји који је три године за редом остварио зараду већу од четири милијарде долара.

Најуспјешнији филм у протеклој години „Хари Потер и Реликвије Смрти – други дио”, такође припада „Ворнеру”.

На међународном нивоу овај студио је остварио зараду већу од једне милијарде и то 14. пут за редом. На тој листи зарада је четири пута прелазила и цифру од двије милијарде, укључујући 2011. годину када је укупна зарада „Ворнера” на међународном нивоу била 2,87 милијарди, чиме је заузео прву позицију у Европи.

Предсједник „Ворнер брос групе” Џеф Робинов је изјавио: „Током 2011. имали смо низ различитих филмова, комедија, акција, трилера и, наравно, мало магије”.

„Успијех дијелимо са продукцијским кућама, као и са свима који су радили напорно, не само на самом филму већ и на његовом приближавању свјетској публици”, истакао је Робинов.

Кључна тачка успијеха за студио у 2011. години било је финале највеће филмске франшизе о Харију Потеру – „Хари Потер и Реликвије Смрти – други дио”, који је зарадио више од 1,33 милијарде долара широм свијета и уврстио се међу три филма са највећом зарадом у историји.

Поред тога, „Ворнер” је имао доста филмова са укупном зарадом од преко сто милиона широм свијета, међу њима „Мамурлук у Бангкоку” са 586 милиона, а тренутно актуелни хит “Шерлок Холмс: Игра сенки“ 286 милиона.

За 2012. годину овај студио је припремио низ атрактивних филмова – „Гњев Титана“ (наставак хита „Борба Титана“) са Семом Вортингтоном, Лијамом Нисоном и Рејфом Фајнсом, „Мрачне сјенке“ Тима Бартона са Џонијем Депом, финале Бетмен трилогије Кристофера Нолана „Успон мрачног витеза” са Кристијаном Бејлом, Мајклом Кејном, Ен Хатавеј, Геријем Олдманом и Морганом Фрименом.

Током ове године биће приказани и повратак Питера Џексона у Средњи свијет са филмом „Хобит: Неочекивано путовање“, као и Баз Лурманова адаптација класика „Велики Гетсби“ са Леонардом Ди Каприом у главној улози.