Пронађен округли сто краља Артура?

Археолози у Шкотској пронашли су "кружну структуру" испод Кингс нота у Стирлингу за коју вјерују да би могла да буде легендарни округли сто краља Артура. Кингс нот, некадашње краљевске баште у близини замка Стирлинг, већ годинама својом мистериозношћу и геометријским структурама маме и посетиоце и стручњаке. Иако Нот датира из 1620-их, вјерује се да је […]

среда, 31 августа, 2011 / 08:49

Археолози у Шкотској пронашли су "кружну структуру" испод Кингс нота у Стирлингу за коју вјерују да би могла да буде легендарни округли сто краља Артура.

Кингс нот, некадашње краљевске баште у близини замка Стирлинг, већ годинама својом мистериозношћу и геометријским структурама маме и посетиоце и стручњаке.

Иако Нот датира из 1620-их, вјерује се да је централно заравњено узвишење много старије и доводи се у везу са краљем Артуром, који је владао Британијом крајем петог и почетком шестог вијека.

Тим археолога са Универзитета Глазгов спровео је прво неинвазивно истраживање терена у мају и јуну и открио да постоји "округла структура" старија од оних видљивих.

Историчар Џон Харисон из Локалног историјског друштва Стирлинга, које је и иницирало пројекат, рекао је да су археолози лоцирали кружни јарак и друге структуре испод Кингс нота.

"Ово откриће показује да се врт налази на остацима много старијег налазишта и баца ново свјетло на традиционално вјеровање да се у близини налази округли сто краља Артура", рекао је он.

Стотинама година колају разне приче о мистериозним вртовима, укључујући и ону да се ту налазио округли сто око кога је Артур окупљао своје витезове. Вјерује се да дио налазишта датира још из Гвозденог доба или раног средњег вијека, а неки сматрају и да је ту била римска тврђава.

Харисон, који 20 година проучава Кингс нот, изјавио је да је ријеч о мистерији "коју документа не могу да ријеше, али би геофизика могла да пружи нови увид у ситуацију".

"Наравно, не можемо да кажемо да је краљ Артур био тамо, али структура која окружује центар Нота могла би да објасни приче и вјеровања која се везују за овај крај", сматра он.