dysko

Прокишњавање

Слиједе разговори о проблему прокишњавања – наслов је агенцијске вијести о посјети министра просвјете и културе РС Позоришту Приједор, чији кров прокишњава. То је наслов послије којег се не можете изненадити, ни ако прочитате да је основана Комисија за рјешавање проблема прокишњавања. Иако се то није десило. Десило се да је министар просвјете и културе […]

петак, 12 априла, 2013 / 19:13

Слиједе разговори о проблему прокишњавања – наслов је агенцијске вијести о посјети министра просвјете и културе РС Позоришту Приједор, чији кров прокишњава.

То је наслов послије којег се не можете изненадити, ни ако прочитате да је основана Комисија за рјешавање проблема прокишњавања. Иако се то није десило.

Десило се да је министар просвјете и културе РС, Горан Мутабџија, посјетио Позориште у Приједору. Том приликом разговарало се о проблемима ове културне установе, од којих је прокишњавање највећи.

Зграда прокишњава већ 10 година.

Није то баш тако безазлено прокишњавање, какво бих можда прижељкивао, јер за Позориште Приједор, које ове године обиљежава 60 година постојања, Пројекат адаптације кошта око 549.000 КМ, према документацији сачињеној прије више од шест година.

Овај пројекат требало је да финансирају Министарство просвјете и културе Српске са 60 одсто, а град са 40 одсто.

Министри вични стићи и утећи, за дневницу постојати

Године пролазе, у позоришту троше пластичне канте и крпе, а за то вријеме уздуж и попријеко, упознавајући свој ресор и вршећи своју дужност, наши министри свакодневно пресјецају Републику Српску службеним аутомобилима, са возачима, секретарима и помоћницима.

Похвално је што они покушавају да свугдје стигну и све постигну, али чини се да и даље на све стране „прокишњава”.

Како је хелкиоптерски превоз резервисан само за посебне (прилике), на тим путовањима министри највише сати потроше баш на путу, а за састанке и обиласке маркираних тачака министарских надлежности остане мањи дио времена. И опет се чини да на све стране прокишњава.

За још краће вријеме обаве се формалности као што су: изјаве за медије, покоји интервју, сликање – људски је, наравно, да се ту и тамо нешто и поједе и попије – радни дан се често продужи и послије краја радног времена. Такорећи, покрене се прековремени рад, али, ето, и даље на многим мјестима прокишњава…

Ко прати агенцијске најаве ујутру, а то могу потврдити многи новинари, прво што види су најаве о службеним посјетама неког министра или другог државног службеника. Касније читамо изјаве дотичних, изговорене током тих посјета и обилазака.

Прокишњавање, међутим, не престаје

Ако већ не можемо одмах прећи на Е-управу као Естонија, зар не би за почетак било напредно и хвале вриједно да се уштеди тако што ће се новац на путовања и све што их прати, трошити само онда када је стварно неопходно, а да се „разговори о проблемима прокишњавања”, обаве телефонски. Умишљам да би се лакше приштедило за бар једну закрпу.

Јер, министар је у Приједор дошао, разговарао, изјавио и отишао. Све то није помогло да прокишњавање престане.

У прилог овоме говоре и извјештаји према којима су министарства Владе РС у посљедње четири године на своје возне паркове потрошила укупно 7.131.395 КМ, од чега је на набавку нових, углавном луксузних возила потрошено 2.622.986 КМ. На одржавање возног парка потрошено је 4.508.409 КМ. Углавном су набављене лимузине које су велики потрошачи горива – да не би случајно прокишњавало унутра.

Срећом, данашње сунце обећава да овог викенда сигурно неће бити кише. Унапријед се радујем што ћу сутра моћи отићи до комшије, да код њега испред куће, а испод крушке, поразговарамо о проблему прокишњавања његове шупе.

Проблем набавке једног комада цријепа ћемо размотрити наредног викенда.