Производња трактора у Бијељини далеко од плана

Фабрика трактора Урсус Бијељина, коју су заједнички основали Бобар група и Пол-мот из Пољске до краја новембра монтирала је и продала само 55 од планираних 500 трактора за ову годину, колико су на свечаном отварању фабрике 6. новембра 2012. најавили предсједник Српске Милорад Додик и тадашњи премијер Александар Џомбић. Милорад Ђукановић, замјеник директора фирме Урсус […]

петак, 27 децембра, 2013 / 10:41

Фабрика трактора Урсус Бијељина, коју су заједнички основали Бобар група и Пол-мот из Пољске до краја новембра монтирала је и продала само 55 од планираних 500 трактора за ову годину, колико су на свечаном отварању фабрике 6. новембра 2012. најавили предсједник Српске Милорад Додик и тадашњи премијер Александар Џомбић.

Милорад Ђукановић, замјеник директора фирме Урсус потврдио је за пословни портал Капитал да су у јулу били присиљени смањити план производње на монтажу само 70 од планираних 500 трактора.

„Због економске и финансијске кризе у БиХ и региону суочени смо са смањеном потражњом ових трактора. Ријеч је о тракторима марке „урсус“ 110 коњских снага, а монтирамо и тракторе снаге 50 коњских снага за воћарство. Фабричка цијена трактора је 26.300 евра, док у малопродаји достижу цијену и до 68.000 КМ. Тренутно припремамо план за наредну годину, са орјентацијом на монтажу и продају јефтинијих трактора, који би били прихватљиви за већину купаца у БиХ и региону“, каже Ђукановић.

На пословима монтаже и продаје трактора тренутно је радно ангажовано 10 производних и пет административних радника.

Захваљујући подршци Владе РС, за ову инвестицију својевремено је Инвестиционо развојна банка РС фирми „Елвако“ која је дио „Бобар групе“ одобрила 6,5 милиона КМ.

За изградњу нове фабричке хале, тврде у управи „Урсуза“, је утрошено 2,3 милиона КМ, за набавку опреме 1,7 милиона КМ, док је 2,5 милиона КМ усмјерено у обртна средства, у смислу подршке производњи.

Било је планирано да се запосли 65 радника на монтажи и продаји трактора, али ни тај циљ није остварен.0 КОМЕНТАРА

  1. Koja crna proizvodnja traktora, pa Bijeljina više nemože ni šećer da proizvede što je pre rata proizvodila. Nemogu pšenicu da otkupe od poljoprivrednika.
    Uvoze gotove delova i onda toj jeftinoj radndoj snazi to daju da gotovo sklapa. Zatom to prkazuju kao domaći BDP, a ustvari je čist uvoz. A taj uvoz se nigde ne prikazuje.
    Isti sličaj je sa Rafinerijom nafte Brod i Rafinerijom ulja Modriča. Sva se sirova nafta uveze, tu se preradi prikaže se kao naš domaći BDP a ustvari je uvoz, a kao uvoz se nigde ne prkazuje i na taj način se sva uvezena nafta ne prikazuje kao uvoz – možete zamisliti koliki je to ogoman uvoz nafte koju troši cela BiH.
    Time se postiže da se prikriva stvarni uvoz i povećava nikakav BDP.