08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

НАТО будућност: БиХ цијела из два дијела

САД се залажу за БиХ са два ентитета, а чланство БиХ у НАТО-у ни на који начин не значи укидање РС, рекао је Николас Хил, отправник послова Амбасаде САД у БиХ. Он је истакао да чланство у НАТО-у може допринијети стабилности земље, што представља погодност за стране инвеститоре за улагање у земљу и креирање нових […]

петак, 27 децембра, 2013 / 10:43

САД се залажу за БиХ са два ентитета, а чланство БиХ у НАТО-у ни на који начин не значи укидање РС, рекао је Николас Хил, отправник послова Амбасаде САД у БиХ.

Он је истакао да чланство у НАТО-у може допринијети стабилности земље, што представља погодност за стране инвеститоре за улагање у земљу и креирање нових радних мјеста.

“Толико има разлога због којих би БиХ требало да постане чланица НАТО-а. Али то се неће десити преко ноћи. Када дође до рјешења питања војне имовине, доћи ће до активације Акционог плана за чланство у НАТО-у. Такође напомињем, као што је предсједник Радмановић говорио, за тај процес биће потребне године”, истакао је Хил.

Он је истакао да нису тачне тврдње да би чланство у НАТО-у било којој земљи значило да мора прекинути добре односе са другим земљама које нису чланице Савеза, попут Русије. Исто тако, напоменуо је да су нетачне тврдње да НАТО има лоше односе са српским народом.

“НАТО нема било какву посебну позицију у односу на Србе. Можда би ми било лакше да говорим са позиције САД: Историјски гледано, Срби и Американци су имали дугогодишње добре односе још из двадесетих и тридесетих година 19. вијека. Били смо савезници у Другом свјетском рату, а прије тога и у Првом свјетском рату”, напоменуо је Хил. Једини период поремећених односа са српским народом је, како је напоменуо, био је током владавине Слободана Милошевића.

Истакао је да је током службе дуго година живио у Београду и тамо разговарао са много официра у војсци, од којих су сви жељели да Србија уђе у Партнерство за мир.

“Генерално гледано, војска тамо јако цијени односе са НАТО-ом. Ја сам сигуран да би БиХ била веома добра чланица НАТО-а. У БиХ постоји широка подршка за НАТО, осим међу Србима, и на томе морамо радити. Мислим да је чланство у НАТО важно јер може помоћи релаксирању односа међу етничким групама. Послије свега што је ова земља прошла, то би било веома значајно”, напоменуо је Хил.

Ана Тришић-Бабић, замјеник министра иностраних послова БиХ и предсједник Комисије за НАТО интеграциони процес Савјета министара БиХ, истиче да у својим контактима никад није чула званичан захтјев, назнаку или политику која би пут према НАТО-у и реформе земље кроз интеграције повезивале са промјеном њеног уставног уређења или укидања ентитета БиХ.

“То укључује и састанке са неким од најутицајнијих људи у Савезу или у земљама чланицама. Насупрот томе, многи од њих су небројено пута истакли да НАТО или ЕУ не интересује како је земља уређена изнутра, већ их интересује да земља кандидат испуњава стандарде тих организација, прије свега да је стабилна, функционална демократија, са владавином права, поштовањем слободе медија и грађана, функционалном економијом и оружаним снагама и уопште сектором одбране, који може да гарантује мир и стабилност унутар чланице, као и да допринесе заједничкој одбрани НАТО-а”, напоменула је она.

Додала је да су и саме чланице НАТО-а веома различите у свом уставном поретку, од централизованих земаља попут Данске, преко федералних попут Њемачке, па до земаља сличних БиХ, попут Белгије.

“Ако бисмо ствари хтјели да објаснимо до краја, ја такве идеје тек чујем на нашим просторима, у извјесним круговима који су заробљени у својим професорским анализама и размишљањима, која више одговарају добу Хладног рата, а која немају апсолутно никакво упориште у стварним животу и процесима. Заједно са неким другим идејама, она игра на емоције грађана и има за циљ да сакрије очигледну истину, а то је да ми припадамо европском кругу и да су интеграције у евроатлантску заједницу средство да реформишемо и трансформишемо наше друштво и да корист од тога осјете сви грађани. То је истина и то се десило у свим земљама које су задњих 50-60 година постале дио ове заједнице”, закључила је Тришић-Бабићева.25 КОМЕНТАРА

 1. „Исто тако, напоменуо је да су нетачне тврдње да НАТО има лоше односе са српским народом.“

  Ја да икако могу,сравнио би Пентагон,Белу кућу и Брисел,да ниједан злотвор не преживи.
  Толико о „добрим“ односима.;)

 2. dadobl, 28.12.2013. 10:01:16

  Хех, мене сјећање одлично служи и знам да смо ми први у Европи пружили отпор нато-у, док нас је водио СДС и наравно др Радован Караџић, за то вријеме је нато додика тапшао по рамену и говорио му да је он тај њихов дашак вјетра!

 3. Ми Срби, турчине орозе, нисам мислио на тебе бре, шта се брецаш? Зар ти је ракија попила мозак, не сјећаш се више нато удара на РС? Заборавио си Горажде? 1994? Твоји су турци у том нато савезу, теби је то било лако заборавити?

 4. Рамо опет лажеш.

  Никакве везе нема Караџић и СДС са отпором НАТО-ударима? Први удар НАТО-пакта се десио у Босанској Крајини када су оборена четири авиона ВРС на потезу од Шипова до Босанског Петровца. И све то је било под командом Ратка Младића. Караџића се ту није питало ништа (морам бити шоштен и рећи нажалост), као што га се ништа није питало у каснијим догађајима око Горажда, Сарајева …

 5. aleks, 28.12.2013. 11:11:25

  Али ороз није Грк!B-)
  Да је неки орозос, па и хајде, али крв турска у њему ври, заборавио је да је први нато авион оборен изнад Пала 1995. додик је тад спавао негдје на Каленића пијаци и гледао како да ували који пакет цигарета и спас Суботица „домаће“ брље.

 6. Симо П. Ороз, 28.12.2013. 11:19:18

  Не, сереш као и увијек, то обарање авиона се тицало резолуције УН-а „забрањен лет“, први нато удар и прекорачење резолуције је био случај у Горажду, кад се нато авијација отворено ставила на једну страну, нападом на положаје ВРС! Ферштен?
  Први учинковит одговор нато-у наше стране је било обарање француског миража изнад Пала!

 7. aleks, 28.12.2013. 11:25:15

  Грци су нама тад много много ваљали, и никад немој да ти падне напамет да пљујеш све оно што је грчки народ тада урадио за нас, велике количине хуманитарне помоћи, конвоји, када нико није хтио ни да нас погледа. Не заборавите да тадашња Русија није имала Путина и неког сличног, него била разбијена банда, сви ви који се сада китите Путином и зарубјежњефтом, тада је нама Грчка била једина нада и утјеха, грчке породице су добровољно склапале пријатељство са нашим породицама погинулих бораца, водили су дјецу погинулих бораца код њих у Грчку, та пријатељства и данас трају, само бездушни малоумни Србин може тек тако прећи преко свега тога и упоредити Турке и Грке!

  Још да додам да је било доста грчких добровољаца на нашој страни у нашем рату, многи од њих су сада припадници прогањане Златне Зоре, коју је америчко-ционистичка масонерија ставила на црну листу, листу за одстрел!

 8. Рамо, једино у чему се ја и ти слажемо је да је Радован био одговорнији човјек од Младића. Не слажемо се у потпуности јер ти мислиш да је Радован добар, а Младић лош, док ја мислим да је Радован лош, а Младић још гори.

  Нема потребе да трпаш на Радованов рачун одлуке које није доносио, нити је учестовао у неким догађајима (НАТО удари). Радован Караџић је престао бити власт послије одбијања Венс-Овеновог плана јер је Милошевић, послије тих догађаја, све потезе договарао са генералима. СДС-овце није јебавао ни из главе, без обзира што су му они до смрти лизали дупе.

  Мораш бити свјестан да овај Фронтал читају и генерације које су у том рату рођене и да формирају мишљење на основу прича нас, који смо тај рат видјели уживо.

  СДС је био кокошаеска банда која је служила као декор према Западу, а права власт су били удбаши и официри који су слушали само Милошевића и који Караџића нису фермали.
  То што су Караџићу, Крајишнику и локалним сдс-кокошарима допуштали да пљачкају, а та слобода пљачкања у њиховим примитивним главама протумачена да су они као нешто важни, нема везе са твојим тврдњама о некаквој битној Караџићевој улози у рату.

 9. Симо П. Ороз, 28.12.2013. 11:48:19

  Немој ти сад мени ту клошарску патетику, СДС је ово, СДС је оно…је ли теби онда ваљао СКБиХ или реформисани комунисти?
  Свако у неком временском периоду има своју улогу, такав је био и тада СДС, иако ти тврдиш да он није доносио одлуке, кључне одлуке, тачно, тада смо још увијек функционисали као јединствена српска држава било краћа Југославија или додатни дио СРЈ.
  Наравно да СДС није имао нити је могао имати неку сепаратну политику у односу на остатак српског народа, чији је гро идеја био у Београду, а у њему је владао Милошевић? Је ли тако?

  Па шта онда ти шиљиш ту патку, како је Радован радио нешто ван својих могућности, чак и тај инсконструисани сукоб њега са Милошевићем, не ставља Радована на маргину, а исто тако нико није очекивао да ће СДС као нека научна елита пронаћи у том времену сваком ријешења за све!

  СДС је имао своју улогу, политичког организовања српског народа нарочито на простору БиХ и они су то врхунски одрадили, сваку одлуку смо прихватали или доносили апсолутном већинском вољом. СДС-у приписујем заслуге за то, војно-тактичко вођење рата је припадало Младићу и његовим официрима, како су га водили добро смо и прошли.

  Радован је много боље одрадио свој дио посла, политичко јединство, без фракција, без расипања националне енергије, све то су одлике његове политике пошто читав тај СДС тадашњи подводим под његов неспорно велики утицај.

  Ми данас само можемо да оцјењујемо оно што је Радован створио, позитивно или негативно, нико више не може избрисати тај његов период владања кад је комплетна бивша заједничка држава се нашла у хаосу рата и распада територије.

  Радованов рад је довео до Дејтона, у ког се данас сви ви кунете редом, прво твој идол додик па онда сви редом до последњег портира, затим СДС-ова скупштина која је одбацила Венс-Овенов план, који је опет твој идол био без поговора прихватио опет по препоруци његовог тадашњег газде Милошевића, против кога се он као и сваки лош пас окренуо, лош кер прво угризе свог газду закон кинологије.

  Много ствари данас посматрано, изгледало је тада другачије, да смо тада могли претпоставити да ћемо једног дана сви Срби ићи ка ЕУ и нато-у, можда би се све ствари другачије одвијале, али нисмо само ми криви, нама су исто као 27. марта 1941. год. опет други одабрали улогу.

 10. miro, 28.12.2013. 12.00
  miro poenta rata je da znas sta i zasto se ratuje, pa kad smo vec bili toliko superiorni zasto nismo podvukli crtu i rekli ovo je nase a turcima sta ostane, zasto nije proglaseno ratno stanje radi ostvarenja ciljeva istih a ne da kisnemo u rovovima tolike godine i na kraju nas radovan prodade jer nije bilo moguce objasniti narodu da je dogovoreno 51-49 pa onda prodadose silne opstine a kao nema vojske sto je mladic vrlo dobro znao. p.s. zao mi samo sume sto mi radovan obeca pa slaze

 11. aleks, 28.12.2013. 11:34:57

  Јбт, како се сваки крпељ ухвати некакве дубокоумне филозофије, а брабоњак му из опанка вири.
  Па читаш ли ти шта ти напишеш?

  “ odnose sa njima“

  Кад тако нешто напише, нека мара гатара, сад би неко требао да гледа у кристалну куглу да би тачно видио шта је високоумна громада мислила рећи, кад каже ЊИМА?
  Марсовцима? Амишима? Којим њима, јебем те жвалава!

 12. dadobl, 28.12.2013. 13:27:18

  Хехе…ко вас не зна, маце мале, ма мени је жао те шуме, обећао Рашо и тако и било, оставио нама, али је посијече додик и његове дахије! Колики су губици у шумама, а нашу шуму су сјекли, није је Радован однио ни у Београд, а ни у Хаг!

  Шта би теби помогло ратно стање? Зар нисмо већ били у рату, какво би то ти ратовање смислио, да га воде они полупијани официри, који нису знали да набаве гранате за хаубице, минобацаче и топове, па неће им их Радован правити у кући и доносити на линију, Радован води преговоре, ни једне преговоре није протраћио, сматрам га заслужним што смо преживјели и од стране Слобе наметнути Венс-Овенов план, јер са тим планом ми не би имали РС, а тај план је тада једино додик прихватио у Скупштини РС.

 13. Дадо,

  што се тиче шуме Радован је испунио обећање. Немој гријешити душу.
  Они који су били у рововима за 4 године су то потрошили за огрев на првој црти бојишнице.
  Они који нису били у рововима су своју шуму претворили у јапију и продали у Србију. Ферштен!

 14. aleks, 28.12.2013. 16:08:17

  Не бих ја псовао, али ме ти просто молиш са својим глупостима!
  Не знаш ни сам шта си хтио да напишеш, гори си од овог симе пи.ке ороза, који демагогију трпа тамо гдје је реалност сасвим објективна и јасна!

  dadobl, 28.12.2013. 14:03:03
  Био је посланик, викендом, а осталим данима штанцо од бувље пијаце до Суботице, па онда преко Дрине на тржиште РС, цигарете и спас суботица.

  Више је шуме покрадено у овом додиковом периоду за само једну годину, него за све оне три и по године рата у Босни!