Припејд телефонске картице само уз личну карту

Директор компаније М:тел Горан Влаовић и директор полиције Републике Српске Гојко Васић изјавили су за пословни портал да због бројних злоупотреба и криминалних радњи, треба хитно престати са продајом припејд картица за мобилне телефоне без идентификације купца и записивање броја његове личне карте или пасоша. Припејд телефонске картице, које се у БиХ продају без икаквог […]

петак, 27 децембра, 2013 / 10:23

Директор компаније М:тел Горан Влаовић и директор полиције Републике Српске Гојко Васић изјавили су за пословни портал да због бројних злоупотреба и криминалних радњи, треба хитно престати са продајом припејд картица за мобилне телефоне без идентификације купца и записивање броја његове личне карте или пасоша.

Припејд телефонске картице, које се у БиХ продају без икаквог идентификационог документа, последњих година постале су идеалан комуникациони алат криминалцима за организовање криминала, упућивање анонимних пријетни и слично.

Директор М:тела каже за пословни портал Капитал да је већ покренуо иницијативу да се од почетка следеће године припејд картица може купити искључиво уз личну карту.

„Не видим разлога зашто би то некоме сметало уколико има поштене намјере“, истиче Влаовић.

Међутим, да би тај потез имао ефекта, споразум морају потписати и остала два оператера: БХ Телеком и Еронет.

„Када би један оператер тражио личну карту, само би себи нанио штету, јер би сви једноставно прешли да купују картице код осталих оператера који не траже идентификациони документ“; истиче Влаовић.

О овој иницијативи већ је разговарано са представницима МУП РС, Регулаторне агенције за комуникације БиХ и другим оператерима у БиХ.

„Сви то подржавају, барем на ријечима, али видјецемо да ли ће тако и бити од почетка следеће године“, додаје Влаовић.

Васић: Само криминалци имају корист

Директор полиције РС Гојко Васић истиче да је у већини држава обавезна идентификација приликом куповина припејд телефонских картица.

„Те податке чува оператер и на наш захтјев би их уступао, тако да не би морали као сада тражити листинге долазних и одлазних позива, да би преко њих утврђивали ко користи тај број за криминалне активности“, каже Васић за Капитал.

Он објашњава да „људи анонимно, без икаквог документа купе припејд картицу, путем СМС поруке или позивом, упуте пријетњу и картицу одмах одбаци. Онда полиција има мукотрпан и незвјестан посао пронађе које ту картицу користио“.

Полиција Српске је до сада има низ искуства са криминалцима који су при-пејд картице користили од пријетњи, до договорања и приликом самог извршавања криминалних дјела попут убистава, пљачки и слично.

Васић се такође слаже са директором М:Тела да не би имало смисла да само један оператер почне тражити личну карту од купца.

„То мора бити договор сва три оператера. Полицији је свеједно да ли је пријетња или кримално дјело почињено уз помоћ картице која почиње са 066, 065, 063 или са 061“, рекао је Васић.0 КОМЕНТАРА

 1. „Директор полиције РС Гојко Васић истиче да је у већини држава обавезна идентификација приликом куповина припејд телефонских картица.“

  Може ли Гојкан да наброји које су то државе? 🙂 Ја, рецимо, не знам ни једну.

  Шта ће мо са неколике стотине хиљада до сад продатих „анонимних“ картица? 🙂

 2. Калабалак,најближа држава ти је Хрватска.
  Остављен је рок за идентификацију корисника преко интернета или лично у пословницама телекома без обзира јеси ли држављанин Хрватске или странац,у супротном укидање броја.

  Мислим да ово није питање договора оператера већ обавеза политичара,који су створили амбијент у којем се успјешно развија сваки облик криминала.

 3. Калабалак, прије него што поставиш питање, мало размисли. Млађо ти је дао логичан одговор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *