Продужен притвор Санадеру због могућности бјекства

Покрајински суд у Салцбургу продужио је за још два мјесеца екстрадициони притвор бившем хрватском премијеру Иви Санадеру, којег хрватско правосуђе терети за злоупотребу сужбеног положаја и криминално удруживање. Притвор је продужен због опасности од бјекства, а истовремено је на неодређено вријеме одгођен процес изручења Хрватској. "Морају се још провјерити отворена питања“, образложила је портпарол државног […]

уторак, 8 марта, 2011 / 16:08

Покрајински суд у Салцбургу продужио је за још два мјесеца екстрадициони притвор бившем хрватском премијеру Иви Санадеру, којег хрватско правосуђе терети за злоупотребу сужбеног положаја и криминално удруживање.

Притвор је продужен због опасности од бјекства, а истовремено је на неодређено вријеме одгођен процес изручења Хрватској.

"Морају се још провјерити отворена питања“, образложила је портпарол државног тужилаштва Барбара Фајхтингер.

Бивши хрватски премијер има право жалбе на ту одлуку Вишем суду у Линцу.

Иво Санадер је ухапшен 10. децембра прошле године у Аустрији на основу налога хрватског правосуђа, а оптужен је за удруживање ради извршења кривичног дјела у случају извлачења новца из државних предузећа и министарстава преко агенције "Фими-медија", као и за злоупотребу положаја и овлаштења у случају незаконитог пословања Хрватске електропривреде и петрохемијског предузећа "Диоки".

Санадер није прихватио екстрадицију Хрватској, под изговором да његовим адвокатима није омогућен увид у документацију везану за подигнуте оптужбе у Хрватској, као и зато што сматра да је његово хапшење политички мотивисано. Због тога није била могућа поједностављена процедура, односно брзо рјешење захтјева Хрватске за изручење ухапшеног.

Суд у Салцбургу је раније у два наврата одредио притвор и одбио Санадеров захтјев за пуштање на слободу док се не ријеши питање изручења.Оставите одговор