Мартиновић: СДП је господар ФТВ

Комуниколог из БиХ Драго Мартиновић тврди да је анализом садржаја Дневника 2 ФТВ доказао да се ова медијска кућа налази у рукама СДП и странака окупљених око њихове платформе за формирање власти у Федерацији. У централним вијестима Федералне телевизије од 28. јануара до 3. фебруара ове године емитовано је осам вијести из кантона са већинским […]

уторак, март 8, 2011 / 16:10

Комуниколог из БиХ Драго Мартиновић тврди да је анализом садржаја Дневника 2 ФТВ доказао да се ова медијска кућа налази у рукама СДП и странака окупљених око њихове платформе за формирање власти у Федерацији.

У централним вијестима Федералне телевизије од 28. јануара до 3. фебруара ове године емитовано је осам вијести из кантона са већинским хрватским становништвом, што је око седам одсто објављених информација у том периоду, показала је анализа коју је Мартиновић представио на међународном научном скупу „Хрвати у БиХ данас“ који је одржан у Бањалуци.

Овај магистар који се бави односима са јавношћу је закључио да је већина емитованих вијести била из Сарајева, прецизирајући да су у цијелој недјељи са већинских хрватских простора емитоване три вијести о формирању власти у кантонима, једна о катастрофалном стању у кантону, једна о посјети турског шефа дипломатије и три вијести о именовању предсједника управе Хрватског телекома у Мостару.

Анализом Дневника 2 ФТВ је утврђено да је у посматраном периоду 17 вијести о СДП и странкама окупљеним око њихове платформе имало изразито афирмативан тон, док није објављена ни једна афирмативна вијест у којој се појављују ХДЗ и ХДЗ 1990.

Мартиновић наводи и примјере у којима водитељ централног дневника намаће ставове гледаоцима.

У свом научном раду, аутор закључује да у БиХ треба формирати јавни телевизијски сервиса са три емитера чије би сједиште било у Бањалуци, Сарајеву и Мостару.

Према његовом мишљењу, за БиХ би у пракси био најповољнији белгијски модел са три потпуно одвојена и независна јавна радиотелевизијска сервиса.Оставите одговор