Суђење Шираку суспендовано

Суд у Паризу суспендовао је данас суђење бившем француском предсједнику Жаку Шираку, оптуженом за корупцију, док уставни суд не одлучи да ли поједине тачке оптужнице могу да буду прихваћене, иако се односе на период од прије скоро 20 година. Ширак (78) је први бивши француски предсједник од 1945. године оптужен за кривично дјело. Њему се […]

уторак, март 8, 2011 / 16:43

Суд у Паризу суспендовао је данас суђење бившем француском предсједнику Жаку Шираку, оптуженом за корупцију, док уставни суд не одлучи да ли поједине тачке оптужнице могу да буду прихваћене, иако се односе на период од прије скоро 20 година.

Ширак (78) је први бивши француски предсједник од 1945. године оптужен за кривично дјело. Њему се на терет ставља да је, у вријеме када је био градоначелник Париза, користио државни новац за своју кампању уочи предсједничких избора 1995. године, на којима је побиједио.

Предсједавајући судија Доминик Пот уважио је захтјев адвоката одбране и суспендовао рочишта до изјашњавања уставног суда о оптужници. Овај процес може да потраје неколико мјесеци.

Ширак, једна од најпопуларнијих француских политичких фигура, који се противио инвазији на Ирак 2003. године, одбацио је све оптужбе о томе да је умијешан у корупцију.

Док је био градоначелник Париза од 1977. до 1995. године био је умијешан у неколико корупционашких скандала, али никада није био осуђен. Од 1995. до 2007. године уживао је предсједнички имунитет.

Уколико сада буде проглашен кривим, могао би да буде осуђен на затворску казну до 10 година и новчану глобу од 150.000 евра.

Ширак није присуствовао судским рочиштима одржаним јуче и данас.

Заједно са њим оптужено је још девет лица, која је он, наводно, поставио на фиктивна радна мјеста и која су извукла личну корист од градске управе Париза.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *