Пренос надлежности: Прва дама картела Синалоа из Мексика, признала кривицу пред америчким судом

Ема Коронел Аспуро, супруга мексичког нарко боса Хоакина "Чапе" Гузмана данас је пред савезним судом у Вашингтону признала кривицу за њену улогу у помагању у руковођењу картелом "Синалоа".

четвртак, 10 јуна, 2021 / 19:51

Аспуро се данас појавила пред судијом Окружног суда Рудолфом Контрерасом у Вашингтону гдје је признала кривицу према три тачке оптужнице за удруживање ради дистрибуције наркотика, прања новца и учешћа у финансијама нарко картела "Синалоа".

У склопу споразума о признању кривице, она је, такође признала удруживање за помоћ супругу да побјегне из затвора у Мексику 2015. године.

Она се само према тачки оптужнице за дистрибуцију дроге суочава са доживотном робијом док су за остале двије тачке предвиђене казне од 20 и 10 година затвора.

Судија је одредио 15. септембар као датум наредног рочишта.

Аспуро /31/ је ухапшена у фебруару према оптужбама да је преносила поруке како би супругу помогла у шверцу наркотика од 2012. године до почетка 2014. године и да је наставила да то чини током посјете затвору у Мексику након његовог хапшења исте године.

Она је рођена у Калифорнији и има двојно америчко и мексичко држављанство.

Гузман је у фебруару 2019. године проглашен кривим за организовање шверца наркотика вриједног више милијарди долара за картел "Синалоа". Осуђен је на доживотну робију и казну служи у затвору са максималним обезбјеђењем у Флоренсу у Колораду.