Пренамјена: Рафинерија у Броду неће прерађивати нафту, биће гасна електрана?

Рафинерија нафте Брод обуставила је производњу 9. јануара прошле године након хаварије у којој је погинуо један радник. Већ тада је најављено да Рафинерија неће радити најмање годину дана, али портал "ехо.ба" сазнаје да бродско постројење више неће радити као рафинерија, већ као гасни терминал и као станица за компримовање гаса.

недеља, 5 јануара, 2020 / 19:55

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је крајем новембра прошле године да очекује да ће се Рафинерија нафте у Броду вратити у производњу средином ове године и да се тренутно ради на ремонту постројења. Ипак, саговорници нашег портала кажу да ремонт не подразумијева "повратак на старо".

– Рафинерија ће постати станица за компримовање гаса. Одатле ће се даље цистернама транспортовати до потрошача. Компримовани природни гас или компримовани земни гас један је од облика у који се, ради лакшег транспорта и чувања, претвара земни гас. Природни гас се на аутомобилима далеко најчешће користи у компримованом стању – истиче саговорник портала Ехо.

Након проласка гасовода престаће и потреба за станицом за компримовање гаса, а Рафинерија нафте у Броду наставиће да ради као електрана на гас. На оба постројења биће запослено тек нешто више од стотину радника.

– Према садашњим процјенама, на гасном терминалу радиће 60, а у електрани 50 радника. То је 110 радника. Остали ће остати без посла. Најаве да ће многи да се врате на посао након хаварије нису тачне – истиче саговорник портала Ехо.

Деветог октобра 2018. године десила се експлозија у Рафинерији нафте у Броду. У експлозији је погинуо Љубо Патковић, а девет радника је повријеђено. Обдукација је показала да је Патковић преминуо од тровања угљен-моноксидом и опекотина. Његов отац, Јован Патковић, на смртовници је написао да је Љубо преминуо због "фаталне људске грешке".

Пожар који је букнуо у рафинерији уништио је и једно постројење. Јавност до данас није упозната о узроцима пожара, нити о штети која је причињена. У мају прошле године око 810 радника Рафинерије нафте било је ангажовано на пословима санације, чишћења, уређења, фарбања и демонтаже постројења. Међутим, производње нема и неизвјесно је да ли ће је уопште бити.

Акумулирани губитак предузећа из нафтне индустрије Републике Српске на крају 2018. године премашио је двије милијарде марака, а у највећој дубиози су Оптима група са укупним минусом око 1,4 милијарде КМ и Рафинерија нафте са 622 милиона КМ акумулираним губитком.5 КОМЕНТАРА

 1. Mora da si drogiran kao i unuka ustaškog koljača Peje.
  Bitno je da su rusi dužni poreze i doprinose i da su vještački napravili dug od 2 milijarde KM da mrskoj slučajno ne moraju platiti koju marku poreza.
  Rusi vas mrze i pljačkaju.
  U Hrvatskoj su se borili do smrti da mađarski MOL slučajno ne ugasi rafineriju Siska kako je najavljivao.
  Samo vama ljubiteljima mrtve Republike Srpske može proći sve, kao i ljubiteljima mrtve Slavonije i Hrvatske što mimo svake logike listom glasaju za HDZ.
  Nadam se da nisi zaboravio da Rusi nisu ispunili jednu od ključnih klauzula pri kupovini, a to je izgradnja pruge.
  To im oprošteno a oni opet besramno sahranjuju Republiku Srpsku.

 2. Dze Simo da pojasni da NS RS prelazi na gas.

  Simaga ,sjecas se onoga :Rusija daje ustupke amerikancima…Tilerson …folovi golovi.

  Bogati,reci;jes tu noc bio pjan jal mahmuran,kad si to pisao?
  Симо П. Ороз19. децембра 2017. у 12:13

  Американци су прихватили овај руски монопол, а Руси су њима узвратили на Арктику. Не заворавите да је Тилерсон нафташ.

  Симо П. Ороз19. децембра 2017. у 12:13
  Ево још овај, па нећу више.

  Да појасним мало и технологију јер многи не знају шта је укапљени гас. Укапљени гас је онај што га купујемо за шпорете и та фабрика у Зворнику ће производити такав гас, само што ће се он у гасном стању умјесто из рафинерије доводити из Русије. То је велики еколошки помак.

  До сада смо у пракси користили гас који се цјевоводима доводи до потрошача у гасовитом стању, а резерве су спремане у великим подземним складиштима која су скупа. Због тога долази нова технологија укапљивања гаса који је познат као LNG. Хрватска већ годинама покушава да заврши терминал Омишаљ на Крку и ту су сада ствар преузели Американци.

  Како Американци немају директан цјевовод за допрему гаса до Крка, па се прије утовара на танкере мора први пут укапљивати, а транспорт тога је веома скуп, па онда друго укапљивање.
  Јадрански цјевовод који је требао користити гас из катарско-сиријског цјевовода је из познатих разлога на дугом штапу, Руси су успјели да се поново наметну као монополисти за овај регион.

  Фабрика у Зворнику је један од првих резултата руског војног успјеха у Сирији.

  Американци су прихватили овај руски монопол, а Руси су њима узвратили на Арктику. Не заворавите да је Тилерсон нафташ.

  И сад, ако ја као обични смтрник, који се информише на пар домаћих портала, могу схватити ове игре, а нашег Вукоту изјебе један новинар, онда схватите да за вођење политике није довољно пажљиво натапирати косу, имати добру оралну дикцију и широка плућа за звиждање.

  Можете ви мислити шта хоћете, али једини који се разумију у ове стратегије и кретања смо ја и Додик

  Нажалост …

  Камо среће да о овоме ишта знају Мирсо и Вукота…

  Одговори