Предсједник Боливије поднио оставку после побједе на изборима

Предсједник Боливије Ево Моралес је под притиском војске и вишенедељних протеста поднио оставку, после скоро 14 година проведених на власти.

понедељак, 11 новембра, 2019 / 21:48

Моралес је оставку поднио у недељу, под растућим притиском војске и јавности након његовог реизбора 20. октобра и протеста који су потом покренути због изборних нерегуларности.

"Подносимо оставку да наша браћа и сестре, државни службеници, не би били објекат напада и пријетњи”, рекао је Моралес у обраћању које је емитовано на друштвеним мрежама.

Моралес је ситуацију у Боливији назвао државним ударом.

"Браћо и сестре, желим да вам кажем да се овим наша борба не завршава, наставићемо да се боримо за једнакост и мир. Сада је наша дужност да, као предсједник, нађем начин да смирим ситуацију”, рекао је Моралес, преноси Танјуг.

Претходно је командант оружаних снага Боливије Вилијамс Калиман рекао да је војска сугерисала предсједнику Ево Моралесу да поднесе оставку, како би помогао да се обезбиједи стабилност у држави, а то су затражили и опозиција и синдикати.

"Након анализе унутрашњег конфликта у држави, затражили смо од предсједника државе да се одрекне свог предсједничког мандата како би се успоставио мир и одржала стабилност за добробит Боливије”, рекао је Калиман новинарима, пренио је Ројтерс.

Оружане снаге Боливије претходно су саопштиле да су наредиле ваздушне и копнене операције како би "неутралисали” оружане групе које дјелују ван закона.

Протести и немири у Боливији почели су након одржавања избора крајем октобра, на којима је Ево Моралес побиједио, а у нередима је до сада убијено троје људи, а више од 300 је повријеђено.

Организација америчких држава (ОАС) саопштила је да је ревизијом утврђено да је било неправилности на изборима, а раније данас Моралес се сложио да се одрже нови избори и замијене чланови изборне комисије.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор