Предизборна прогностика (1)

Многи сматрају да локалне изборе не треба упоређивати са парламентарним и предсједничким, да грађани тада имају у потпуности други резон када одлучују којег ће кандидата или листу заокружити, јер у таквим ситуацијама кумовске, пријатељске, родбинске или комшијске везе често односе превагу над личним и политичким опредјељењима појединца.

уторак, 2 октобра, 2012 / 07:36

Ипак, добар дио бирача, и приликом гласања на локалном нивоу има логику понашања са општих избора, гдје опште, државне, националне и друге теме односе превагу над локалним.

С те стране, биће занимљиво видјети да ли резултати ових избора могу бити генератор промјена на следећим предсједничким и парламентарним изборима 2014. Евентуални, бољи резултат парламентарне опозиције у односу на 2008. омогућиће им да 2014. у клинч са режимом уђу са много више шанси него што су их имали 2010. На основу информација са терена, овдје смо дали анализу и прогнозу резулатата за велики број општина у РС:

Нови Град – Фаворит за побједу је досадашања начелница Сњежана Рајлић (СНСД), али своју шансу види и СДС-ов кандидат Радомир Пашић, чији је главни адут лоше стање у претходне четири године, велика стопа незапослености и стагнација у инвестицијама. Једна од општина гдје се очекује неизвјеснија борба.

Приједор – У Приједору ће борба за градоначелника, чини се, бити најмање наеизвјесна. Актуелни градоначелник Марко Павић (ДНС) се у Приједору, последњих година, наметнуо као неприкосновени лидер, по формули "један човјек-један град" (нешто слично попут Миће Мићића у Бијељини). Највише труда да га смијени улаже СНСД који је истакао Драга Тадића за кндидата. И СДС у Приједору у борби за градоначелника излази са јаким кандидатом Бориславом Бојићем (СДС), све осим Павићеве убједљиве побједе било би равно сензацији. Питање је коме од прве двојице више одговара Бојићева кандидатура.

Козарска Дубица – Једна од општина у западном дијелу Републике Српске гдје су локална власт СНСД-а и контроверзни начелник Нино Јауз изневјерили очекивања грађана. То се прије свега односи на многобројне афере, прије свега везане за актуелног начелника, који је општину кредитно задужио са 21 милионом КМ, а ту је и седам милиона КМ оперативног дуга. На челу јавних предузећа као што су "Водовод", "Комуналац" и "Центар за културу и информисање" према неким мишљењима, доведени су нестручни људи. Уз све то, у Дубици је дошло до укрупњавања опозиције, па је СДС-ов кандидат Миле Злојутро заједнички кандидат коалиције "За нашу Козарску Дубицу" (СДС, ПДП, ДНС, СРС), а подржавају га још и СНС, НДС, ПУП. Из поузданих извора сазнајемо да се редови СНСД-а у Дубици осипају, што потврђује и прелазак једног њиховог одборника у редове СДС-а. Све то могло би довести до тога да Дубица буде једна од првих општина у западном дијелу РС-а гдје ће грађани отказати повјерење дугогодишњој владавини СНСД-а.

Бања Лука – Разједињеност опозиције и немогућност договора око заједничког кандидата, довели су до тога да више нико у Бања Луци не види могућност било каквих промјена. С једне стране на резултат Драгана Чавића (ДП) у многоме ће утицати гласови ПДП-а, док индивидулано све јачи и маркетиншки добро испраћени кандидат СДС-а Ненад Стевандић, ипак нема шансе да угрози СНСД-овог кандидата Слободана Гаврановића. Све осим Гаврановићеве убједљиве побједе, било би равно томе да Србија постане првак свијета у фудбалу. Много ће занимљивија бити борба за Скупштину града. Хапшења социјалиста, опозиционе изјаве ДНС-а у задње вријеме, могли би у случају мало лошијег резултата СНСД-а довести до формирања сасвим другачије скупштинске већине него што је био случај до сада под називом "сви против СНСД-а”.

Мркоњић Град, Шипово, Кнежево – У прве двије општине опозиција ће тешко пружити снажнији отпор, или у преводу бити близу доминантном СНСД. СНСД ће прво изгубити подршку у Лијевчу пољу, па тек онда у високој Крајини.

У Кнежеву је комплетна опозиција стала иза Боре Шкељића кандидата НДС-а, што обећава да ће избори бити неизвјесни, и да ће одлука пасти у пар стотина гласова разлике, или мање.

Србац и Лакташи— Осим необичног имена коалиција Звоно (ПДП, НСП, СНС, СРС) је прибавила подршку СДС и ДП, и има значајне посјете на трибинама. СНСД је у предности, али ће бити занимљиво видјети колико опозиција може у Лијевчу. У Лакташима би тешко говорили о оваквим стварима и када би опозиција имала јединствен наступ. Овако, СДС лидерском кампањом гради свог човјека за будућност у упоришту СНСД.

Прњавор – Овдје је СНСД сам себи "забио" аутогол кандидујући за начелника анти-харизматичног и у јавности непопуларног Драгу Калабића, па би СДС-ов кандидат Синиша Гатарић, аналогно томе, требао остварити убједљиву побједу. Чини се и да СДС има највеће шансе за освајање већине у скупштини општине.

Теслић — О неизвјесности прошлих избора у Теслићу је на Фронталу већ писано. Десиле су се одређене промјене. Некадашњи савезник СНСД, НДС има свог кандидата Нову Шкребића, што је директан акт непријатљства. Сапуница око кандидата СП је окончана некандидовањем Рада Павловића коме су 4 године били опозиција, али и цијепањем станке, па се млађи дио СП подржао СДС-овог кандидата Мирослава Миличевића. Уз подршку опозиционих странака, као и СДП и четири странке хрватског предзнака (иначе су сви подржавали Павловића 2008.) чини се да је Милићевићу отворен пут до побједе. Скупштинска комбинаторика ће бити још више неизвјесна.

Добој — Већ смо заборавили које је из које странке прешао, гдје се сада налази, и да ли има разлике између свије странке. Очекује се сигурна побједа Обрена Петровића.

Дервента и Модрича – Чини се Општине у којима владајућа структура тешко може препустити власт опозицији, па ће Милорад Симић, односно Младен Крекић, вјероватно бити нови-стари начелници и након 7. октобра.

Бијељина – За разлику од досадашњих кампања, ова је задржала макар основни ниво пристојности. СДС повећава број билборда и реклама на ТВ станицама, што је вјероватно знак да је Миловановић престао бити аутсајдер у њиховим очима. Мићић је још увијек фаворит, и а дилему представља како ће се понашати бирачи ДНС, странке која очекује раст изборног резултата, подржава Мићића на изборима за начелника, али нема потпуно јединство у том ставу. Чланови СНСД се храбре да ће Миловановић претећи Мићића у задњи час и да је скупштинска већина њихова. Са друге стране Миловановић не крије нервозу пред новинарима, док из СДС стижу пошалице на рачун посјећености трибина СНСД.

Други дио анализе32 КОМЕНТАРА

 1. Избори једном у четири године и онако послуже политичарима да се престроје и прегрупишу како би остали на површини сво вријеме. Тако бивају гласачи увијек обманути, јер дају глас без гаранције посланику који послије избора уђе у противнички табор у некој од могућих коалиција. И како онда вјеровати коме?

 2. Анализа је добра. Само, да допуним. 😀 Нпр. Приједор, мислим да је кандидатура Драга Тадића више у корист Марка Павића јер тамо нема подјеле на СНСД и СДС већ за или против Марка Павића. Гласови против ће се подијелити између г. Тадића и г. Бојића.

  За остатак приче се више-мање слажем. Било би боље да је анализа у „једном дијелу“, а не да правимо сада подјеле и у погледу анализа.

 3. Тешко је прибавити оволико информација, и још погодити све. Најгоре би било подлећи еуфорији, па рећи биће овако и овако. Јак је СНСД, шта год неки прижељкивали. Колико видим и Бијељина је ту, то је ваљда исток 🙂

 4. rammstein, 02.10.2012. 20:36:19 [52555]
  српска, курва до курве…

  Pazi malo kad uzimas rijec Srpska u usta,ovo mi pokazuje koliko cijenis i svoje ucesce u ratu a i ostalih boraca VRS.I jos jednom imas listu u svom Istocnom Sarajevu pa se tamo k….aj s kim hoces mani se Banjaluke.Sjeti se kako ste prosli kod Hotel Bosne kad ste htjeli da nam krojite kapu u Banjaluci.

 5. Народ је ућутио…
  смо од уха до уха, иде фина информација.
  Др Стевандић је најбоље рјешенје за Бањалуку.
  Он је вијесник промјена које прижелјкујемо.
  Више и дјеце и рада и среће.
  Код неше нема шупље приче.
  Срећна околност за Бањњалуку, је пристао на молбу пријатеља да се кандидује.
  Има Бањалука још сјајних људи, али се нису кандидовали.
  Знаће нон позвати и ангажовато оне лјуде који ће моћи да повуку Бањалуку у Боље
  У ПРОСПЕРИТЕТ!

 6. mimikrija, 03.10.2012. 15:26:13
  Ne zna RAmo kako je prošao sds oko hotela Bosna. Da se razumijemo, ja sam bio na strani onih koje ste kamenovali, ali ne zna jadni Ramo da je na strani onih koji su bacali kamenje bio i Gugo Lazarević i Nenad Stevandić i muslimani Banje luke i svi oni koji su tada stali uz Biljanu. Sad taj isti Stevandić predstavlja Radovana u SDSu. E to je žalost koju nikada niko neće sprati. A Ramo ne zna to.

 7. mimikrija, 03.10.2012. 15:26:13
  „Sjeti se kako ste prosli kod Hotel Bosne kad ste htjeli da nam krojite kapu u Banjaluci.„

  О па сјећа се он. И то не само он и људи са истока Републике Српске, него се и овде многи људи сјећају. Шта си ти мислио, да се заборавило? Па неће се то заборавити, џаба мимикрија. Неће ни СФОР вјечно остати овде. п.с. а фино сте је скројили, нема шта.

  Рамштајн, ево ако се сјећаш о овом и о оваквим типовима сам ти причао.

 8. Веља Сикирица, 04.10.2012. 10:12:28

  Kakav SFOR,jesi li ti prisutan na času zadnjih 20 godina.Nije moguće da je za tebe vrijeme stalo te 1995-te ili možda kobne 2005-te.A prijetnje da istok nije zaboravio stvarno govore u prilog o tome kako ko osjeća Republiku Srpsku i to je tragedija našeg naroda.Srpska je stvorena krvlju svih nas bez obzira na političko opredeljenje nije Karađić Republika Srpska kako tvoja percepcija želi da prikaže, nego narod.
  P.S.Svako ima pravo na političko opredjeljenje,kao i ti i ja itd.

 9. па онај исти СФОР уз чију логистику сте успјели то да урадите и који вас је искористио да овде направи протекторат. И мани ме тога Српска је створена крвљу свих нас. Очигледно да није и немој да понижаваш борце. Поготово да се на тај начин обраћаш човјеку који овде пише пд надимком Рамштајн. За мене Република Српска није наивни КараЏић, као што је за неке Бања Лука била Жак Клајн, те 97 године.
  а то што ти схваташ као пријетњу, довољно говори и о теби и о вашој „акцији“ и о твом политичком опредељењу.
  иначе, са истоком немам пуно веза, осим добрих другара. у истој смо ти и ја махали.

 10. Dok ovo pišem, na TV BN gospoda Čavić i dr Stevandić opet nema predstavnika vladajuće oligarhije, ni na TV BN ni na
  BH 1.

  dr Stevandić je iznio podatak.
  Banjaluka je odlučila: Stara vlast neće imati većinu i gradonačelnik neće biti iz stare oligarhije.

  Grad je prepozbao predizborno vozanje 20 autobusa, jagnjići prasići i volići.
  Banjaluka mora prekinuti sa lošom praksom.
  Važmo je da raščistimo jednu jednostavnu stvar večeras smo ovdje gosp. Čavić i ja.
  Od večeras računajte logikom…Gavranović je treći
  Čavić je iznio niz nepravilnosti, koje su se akumulirale i bez promjene vlasti Banjaluka bi bila u katastrofi.
  Vladajući favorit Gavranović se krije iza harizme Radmanovića i Dodika.
  Gavranović je trebao da bude na debati…
  Strah je vrag-

 11. Вечерас је наше вече,
  Моји рођаци из Крмина и ја амо били на правом мјесту -зна се.
  на Лаушу.
  Разбиле су се све подвале.
  Дошао је и предсједник Босић Младен, био је потпредсједник Огњен Тадић, носилац листе Ђорђе, Канмдидати за одборнике -СВИ
  и зна се др Ненад Стевандић.
  У градску управу и Скупштину општине Банјалука, се враћамо на велика врата.

  Имали смо посматраче и на Тргу крајине.

  Више је било наших гласаша у сриједу на дружењу, него СНСД ових на централној трибини за БЛ.

  Да туга буде већа, више младих људи је послије дошло да слуша Маринка Роквића и његов економски програм за развој Бањалуке.
  Изгледа су се паре истрошиле па није дошла Цеца.
  Да је она дошла можда би нешто поправила.
  ОВАКО ПРЕДСТОЈИ КАТАСТРОФА.
  Остаће забиљежено у аналима Бањалуке ЛАКТАШКА ОЛИГАРХИЈА СЕ ВАТРОМЕТОМ ОПРОСТИЛА ОД БАЊАЛУКЕ.