Момчило Жугић: Добро смо радили и наставићемо са растом

Млади кандидат Демократског народног савеза за одборника у скупштини града Бијељина одговара на питања Фронтал.РС. Жугић је рођен у Сарајеву 1985, 1995. је доселио у Бијељину, гдјеје завршио гимназију и правни факултет, а у Београду је завршио мастер студије на правном факултету. Члан је ДНС, странке чији рад на терену по Семберији хвале и политички […]

уторак, 2 октобра, 2012 / 07:46

Млади кандидат Демократског народног савеза за одборника у скупштини града Бијељина одговара на питања Фронтал.РС.

Жугић је рођен у Сарајеву 1985, 1995. је доселио у Бијељину, гдјеје завршио гимназију и правни факултет, а у Београду је завршио мастер студије на правном факултету. Члан је ДНС, странке чији рад на терену по Семберији хвале и политички противници, и која константно побољшава изборне резултате. Жугић је убијеђен да ће тако бити и на овим изборима

Какав резултат очекује ДНС на изборима у Бијељини?

Демократски народни савез очекује пораст повјерења од стране грађана, тако да на предстојећим локалним изборима очекујемо освајање 6 мандата. Мислимо да су грађани препознали у Демократском народном савезу нову политичку снагу, снагу чији кадрови нису отуђени од народа и проблема, снагу која у прошлости није окаљана, и политички депласирана.

Који је концепт развоја Бијељине који предлаже ваша странка?

Демократски народни савез има јасан план развоја града Бијељине у предстојеће четири године. Мишљења смо да Бијељина мора да иде у правцу даље урбанизације, како ужег центра града тако и свих сеоских мјесних заједница. Путна инфраструктура, развој канализационе мреже широм Семберије, изградња капацитета за развој спорта и културе у цијелој Семберији, биће само неки од приоритета које ће ДНС рјешавати у наредном периоду.

Које проблеме видиш као кључне, а која рјешења предлажеш?

Као што сам рекао велики изазов у наредном периоду представљаће даља изградња инфраструктуре. Мишљења смо да ћемо заједно са нашим коалиционим партнерима наставити започето, и Бијељину начинити европским градом, у ком правцу већ годинама идемо. Бијељина је постала универзитетски град, а то са собом носи, поред многих позитивних ствари, и хиперпродукцију младих високообразованих кадрова. Јавне институције не могу да поднесу толики финансијски притисак, запошљавањем овог кадра, тако да су нам хитно потребна нова радна мјеста у привреди.

Наравно, то је много лакше констатовати, него урадити, али ДНС има веома квалитетан план и за рјешавање овог проблема. Морамо се одрећи, бар привремено повећаних прилива средстава у буџет (ослобађањем потенцијалних инвеститора од плаћања многих дажбина), зарад стварања повољнијег амбијента потенцијалним инвеститорима. Морамо од Бијељине, у овим тешким временима, створити средину која ће бити најпримамљивија за нова улагања.

Као млад кандидат, колико можеш афирмисати проблеме младих, уколико уђеш у скупштину града? Које иницијативе би предложио?

Наравно, много се може учинити за побољшање положаја младих људи. Мишљења сам да млади прије свега својом политичком активношћу морају да се изборе за свој бољи статус у друштву. Образовање, и са тим у вези изградња правог система вриједности су један од приоритета за младе људе.

Предложио бих разне субвенције у области развоја образовања и културе међу омладином. Ту мислим на афирмацију књиге, културних догађаја, потенцијане олакшице за учлањење у градску библиотеку, разне институције из области културе итд. Такође, као што сам рекао незапосленост представља велики проблем, и настојаћемо је рјешавати кроз ослобађање плаћања такси и разних дозвола потенцијалним инвеститорима на подручју града Бијељине.

На листама СДС и СНСД у Бијељини има несразмјерно мало људи којима под мјесто рођења не пише Бијељина, док би се код вас могло рећи да је обрнуто. Да ли по том питању постоји тиха подјела у Семберији?

Моје мишљење је да ако су икада и постојале те подјеле, оне припадају далекој прошлости. Сматрам да се морамо окренути будућности сви заједно без обзира на поријекло, јер многи нас изазови очекују, а ти изазови се тичу свих нас.

Већина кандидата за одборнике у парламент Бијељине су представници сеоских мјесних заједница. Да ли странке довољно посвјећују пажње градским и приградским проблемима, или је то рутина за освајање гласова?

Што се тиче ДНС, много енергије и пажње смо посветили граду и развоју града, поред перманентне бриге и о сеоским срединама. Бијељина је у протеклих пар година постала репрезентативна градска средина, али је и житница Републике Српске тако да императив у наредном периоду мора бити равномјеран развој и градске инфраструктуре, али и сеоских мјесних зајендица.0 КОМЕНТАРА

  1. Ми смо политички неук народ. Политичари, људи који се професионално баве политиком имају веома ограничена знања о политици уопште, или да будем прецизнија, о политикологији као науци.

    Чекам вријеме када ће се у активну политику више укључивати људи који су се за то и школовали.

    О народу, гласачима, да не говорим.

  2. Прејадно је ово назвати политиком…ово је све више за но комент, само да прођу и ови избори па да се ријешимо и тог смрада из разних канализација!
    Режимских највише, она не да смрди, него базди!