Запад за петооктобарску револуцију дао 60 милиона долара

Нико од милион људи који су тог дана били у Београду није се, тек тако, пробудио и дошао на идеју да дође у престоницу и спали зграду парламента. То је морало да буде добро организовано Велике суме новца годинама су улазиле у Србију. Тим Маршал у књизи „Игра сенки –петооктобарска смена власти у Србији” пише: […]

уторак, 2 октобра, 2012 / 07:08

Нико од милион људи који су тог дана били у Београду није се, тек тако, пробудио и дошао на идеју да дође у престоницу и спали зграду парламента. То је морало да буде добро организовано

Велике суме новца годинама су улазиле у Србију. Тим Маршал у књизи „Игра сенки –петооктобарска смена власти у Србији” пише: „Америка, Британија и Немачка потрошиле су више од шездесет милиона долара на финансирање опозиције… Би-Би-Си је омогућавао пренос програма Радија Б92 на већу раздаљину, а немачки Дојче веле је помагао најмање једним опозиционим новинама тако што је плаћао папир и штампу”.

У једном од ретких интервјуа поводом објављивања ове сензационалне књиге новинар „Скај њуза” је рекао:

–Догађајима који су се одиграли 5. октобра 2000. претходила је велика припрема. Нико од милион људи који су тог дана били у Београду није се, тек тако, пробудио и дошао на идеју да дође у престоницу и спали зграду парламента. То је морало да буде добро организовано. У сеоској кафани у Лакташима, у Републици Српској, одржан је 4. октобра састанак британских обавештајаца, службеника ЦИА и представника војне обавештајне службе Југославије. Британци су, као заштиту, повели екипу специјалаца из САС-а. На том, последњем састанку требало је донети коначне одлуке о ономе штаће се дешавати следећег дана. Људи из војне обавештајне службе јасно су рекли: „Чак и ако Милошевић позове војску да изађе на улице, Врховна команда неће послушати”.

На питање одакле му податак да је Запад потрошио 60 милиона на организацију 5. октобра, Тим Маршал је био изричит:

–То није никаква тајна, довољно је видети документа америчког Конгреса. То је укупна сума која је потрошена у Србији, на пример, за штампање материјала, за обуку, тренинг, путовања, изборе… У креирању Отпора, на пример, директно је учествовао амерички пуковник који их је у Мађарској снабдевао свим и свачим, а понајвише парама. Било је и кеш исплата! А ја мислим да ви у Србији сами можете том новцу да уђете у траг.

Један од блиских оперативних сарадника покојног премијера Зорана Ђинђића сведочи да су неколико пута покушавали да уђу у траг тој количини новца утрошеној у припреми 5. октобра. Успели су да дешифрују путеве који су однели 40 милиона. Оних двадесет се расуло негде по Београду…

Како се крај миленијума ближио, Отпор је све чвршће развијао своју операцију која је требало да доведе до пада Милошевића. Следећа препрека била је сагласност око имена човека који ће постати „краљ”, како каже Тим Маршал.

Ангажована је агенција „Пен Скоун и Берланд” која је саопштила песимистичке резултате. Кандидат који би могао да победи Милошевића морао је да има чисту прошлост, да никад није имао везе са режимом и новцем из иностранства и да није учествовао у гложењима са опозиционим лидерима. Ови услови искључивали су познате људе из опозиције. Неколико недеља касније у Будимпешти, агенција је саопштила свог кандидата – Војислава Коштуницу.

Окружење око Зорана Ђинђића се на овај предлог разбеснело. Зоран је мало оћутао и затим рекао: „Воја може то да уради”. Прихватио је да се повуче корак назад, да би потом као премијер иступио два напред.

Потрага за „краљем” започела је још крајем 1999. године, када је делегација опозиције отишла у Вашингтон. Милан Ст. Протић сведочи о вечери са Холбруком у књизи „Изневерена револуција”:

„Завршно Холбруково слово било је у његовом стилу:

’Пошто је свако од вас изнео свој став, да вам кажем шта ја мислим. У Србији можете да победите само филипинским методом. Треба вам уједињена опозиција и једна личност као симбол отпора. Тамо је то била Кори Акино. А ко је ваша Кори Акино?’

Ђинђић се први јавио: ’Седи поред вас, то је професор Аврамовић’.

’Да’, рече Холбрук злурадо, ’признајем, г. Аврамовић је бољи економиста од Кори Акино, али је она ипак мало лепша, признаћете’.”

На једној вечери у Вашингтону Протић је срео бившег амбасадора САД у Москви који му је рекао: „Могу да вам кажем да сам био у Москви све време од ваших избора у септембру до петооктобарских догађаја. Мој посао је био да одржавам несметану координацију између нас и Руса поводом вашег случаја”.

Шта је, у ствари, била права позадина 5. октобра? Ако данас и није могућно открити све појединости, одређени закључци се ипак могу извући.0 КОМЕНТАРА

 1. Hehe, sad se odjednom ovo pojavljuje. Ameri su nam izgradili zemlju oni su je i sj….. To su jedini i pravi gospodari, i biće kako oni kažu. Koliko god to strašno zvuči. doPenisa su oni postavili, isto kao i Slobu, Voju, Raleta, Rašu,…
  Kad se malo izigraju, noga u guzicu i idemo dalje. Kad dragom vođi presuše izvori lobiranja pitanje je samo ide li na lijep ili gadan način.

 2. Није тешко са нашег поднебља пронаћи човјека гладног срца, похлепног, великих очију који је у стању продати сваког да оствари свој циљ који нема везе са његовим (не)талентом и (не)способношћу а чији потези могу угрозити цијели народ за више деценија како код нас није риједак случај!

  То је права трагедија што немамо изван власти у уставу заштиту од тих појава и што нам један човјек може наметнути толику количину зла и патњи и дугова како нема пуно народа на свијету!

  Ако немамо ропство имамо рат и тако у круг!

 3. Mr Biggy, 02.10.2012. 09:29:16

  Теби биги још увијек жао Босне и анте марковића, јбг Рашо је једино ту земљу растурио, али је твој додик, марковићев потрчко и баба серино посинче поново саставио 1998!

  Кад је додик саставио Босну, ови у Србији су добили задатак да растуре Србију односно тадашњу СРЈ!
  Капиш, историја је једноставна наука, ко логички повезује ствари, а како се звала она рупа од складишта у Лакташима, гдје су страни агенти уз помоћ додика окупили и тада „разједињену“ опозицију да им издиктирају задатак рушења Милошевића?
  Како си то заборавио? А о томе се једно вријеме јавно фалио и додик и његова баба сера, док им није Легија поручио да ће их задавити њиховим усраним језицима, од тада је додик уклонио све трагове злочина у којем је узео учешће!

 4. Немој ти о логици…
  Рат је могао бити завршен за пар дана,да се то хтело.Али ЦИА плаћеници то не дају.Могла се распасти и без рата,али како би они који су плаћали Туђмана,Рашу и Алију добили све испод цене?

  Остаје тих 30 000 Срба на његовој части…имаш неку озбољну опсесију Милорадом Додиком.

 5. ramštajn

  Јбг,неинформисан си и то је то.
  Лепо,мог’о је,јбте тај са слике је вратио Лисицу са Масленичког моста 1991. спремног да уђе у Задар без отпора.
  Преко Далмације и Славоније се могло до Загреба час посла.Ал’требало је покрасти и порушити све.

 6. Ове ствари су познате одавно. Рецимо Д. Шутановац је крајем деведесетих ишао на обуку у НАТО базу код Сегедина, па је зато и „средио“ Војску Србије.
  Па „извозник“ револуције Б.Маровић, је учествовао у „промјенама“ у Украјини, код доласка Ј.Тимошенко.
  Исти образац, је примјењен у Египту, Либији, сад у Сирији.
  Ткз.пети октобар је промјена једне комунистичке групе, другом. Све су то „деца комунизма“. Тако је било и код „осме сједнице“, „брионског пленума“. Нема ту истинских промјена. Тако су се Амери ослањали на ген.Перишића, код „петог октобра“, па га после послали у Хаг. Тако је било и са Биљаном Плавшић.
  Издаја се никад не исплати, до краја.

 7. Bigeru, a sta bi Lisica radio u Zadru? Pa , srpski Knin su nam oteli i cijelu srpsku krajinu, , ! Tebi je zao sto tu sto jo nije izginulo udzabe. Pa da ti kazem, zao mi je i jedne minute sto sam se borio za ovakvu Republiku, zao mi je srpskih junaka koji su ostavili svoje zivote za alibabu i njegove razbojnike, a njihova djeca su nezaposlena.
  Fasisti su ga doveli, oni ga upravo i ruse, oni ce mu doci glave. Ko s djavolom tikve sadi one mu se o glavu razbijaju.
  Zlikavac je on najveci u istoriji srpskog naroda. Koliko li je dobio da procita pismo upuceno Milosevicu. E, moji Laktasi, ostacete zapisani u istoriji kao mjesto gdje je planiran zlocin o unistenju moga naroda.
  Bigeru, STA BI LISICA RADIO U ZADRU?

 8. Шта шта би радио,јбте,креће напад на уставно уређење Југославије из Хрватске,војска те државе иде то да спречи!
  Јеси ти глуп или само луд?Нема рата,нема уништења,нема ничег!Остаје или реформисана Југа или раздруживање.По договору,не преко пушке.

  Јбте,узео вам је 4 године живота (и ментално здравље),а ви настављате ту политику…

 9. Bigeru, a sto ti tata , djed , stric, ujko, brat, firer… ne ratovase? Ronhilovali su svi. Grijesilo se , ne opravdavam nicije grijehove u ratu, uludo je dosta toga uradjeno , moglo je bolje…ali to se ne moze popraviti. Tako je bilo i gotovo. Ali, sta nam raddi ovaj firer? Sto njega ne zustavljas? Ne, ko si ti zapravo. Rekao si da neces vise komentarisati. Vratio si se da bi spasio sta se moze. Bigeru, trebao je a znao da je kod fasiste sve za jednokratnu upotrebu. Unesrecio je za sva vremena i zemlju i narod.Da imalo ima obraza trebao bi sam sebi da sudi.
  Ako je u njemu ostalo ista ljudsko, u sta ne vjerujem , trebao bi to da uradi.

 10. Bojan5150

  Добро,глуп сам…
  Али су и даље више Амери вишеструко добили него што су „уложили“.

  Јесу сви нешто над*кани…поздрав и теби.
  ———————
  прдоња

  Мртав,мртав/стар,јесте ратовао,немам,рођен у рату…
  Ја уопште нисам споменуо Додика,то није тема,осим за тебе и Раму који сте њиме опсједнути.
  Говорио сам о рату који је могао да буде завршен пре почетка,а ти прочаш о Додику.Хехе…уффф.Јест,за све је Додик крив,и рат је он започео и водио.