Правобранилаштво: Почиње борба за имовину у Хрватској и Словенији

Правобранилаштво Републике Српске ангажоваће правне заступнике у Хрватској и Словенији да би Српска дошла до вриједне имовине бивших државних предузећа у тим земљама којом тренутно не може да располаже, изјавио је републички правобранилац Слободан Радуљ. Он је појаснио да Српска мора ангажовати тамошње правне заступнике јер Правобранилаштво не може да поступа пред судовима Хрватске и […]

уторак, 31 јула, 2012 / 08:18

Правобранилаштво Републике Српске ангажоваће правне заступнике у Хрватској и Словенији да би Српска дошла до вриједне имовине бивших државних предузећа у тим земљама којом тренутно не може да располаже, изјавио је републички правобранилац Слободан Радуљ.

Он је појаснио да Српска мора ангажовати тамошње правне заступнике јер Правобранилаштво не може да поступа пред судовима Хрватске и Словеније.

Радуљ је за "Глас Српске" рекао да је у току припрема информације о имовини Српске и те појаснио да су ти проблеми у Србији и Црној Гори до сада рјешавани тако што су судије у процесима дозвољавале да Правобранилаштво Српске буде "умјешач", док то није случај у Хрватској и Словенији.

"Глас Српске" сазнаје да ће један од правних заступника Републике Српске у Хрватској бити хрватски адвокат Анте Нобило.

Процјењује се да Српска у Хрватској и Словенији има имовину вриједну око двије милијарде марака. Имовину у Хрватској и Словенији имају некадашња државна предузећа на којима се она и данас води, иако су махом приватизована или су завршила у стечају, наводи лист.

Према Радуљевим ријечима, размишља се о увођењу реципрочних мјера.

"Један од приједлога је да и ми поступимо исто као што раде у Хрватској. То значи да Врховни суд Републике Српске обустави све поступке у вези са имовином на територији Српске јер такве поступке не воде ни надлежни у Хрватској", рекао је Радуљ.

Он је додао да се Словенија и Хрватска не придржавају анекса "Г" Споразума о питањима сукцесије који су потписале све државе настале послије распада СФРЈ.

Овим споразумом сукцесори су се обавезали да ће на својим територијама штитити приватну својину као и стечена права на покретну и непокретну имовину свих држављана бивше Југославије без дискриминације по било ком основу свуда гдје су та права стечена прије 31. децембра 1990. године.

Фонд Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске за управљање некретнинама и потраживањима у власништву Српске задужен је за процјену вриједности имовине Републике у тим државама.

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је раније да корумпирано правосуђе БиХ причињава огромну штету народу и привредним субјектима у Српској јер ради у интересу разних лобија и адвокатских тимова из Хрватске и Словеније када је ријеч о сукцесији имовине у овим државама.

Додик је навео да привредни субјекти у Српској и појединци имају више од двије милијарде марака вриједности имовине у Хрватској и Словенији на коју тренутно немају никакво право.Оставите одговор