Палестинци бијесни на Ромнија, називају га расистом

Савјетник палестинског предсједника Махмуда Абаса, Саеб Ерекат, оцијенио је коментаре које је републикански предсједнички кандидат Мит Ромни дао током посјете Израелу, као расистичке, истакавши да таквим изјавама показује да не посједује знање, визију и разумјевање људи и региона. Ромни је у недељу у Јерусалему рекао да култура чини разлику међу људима, и да је она […]

уторак, 31 јула, 2012 / 08:20

Савјетник палестинског предсједника Махмуда Абаса, Саеб Ерекат, оцијенио је коментаре које је републикански предсједнички кандидат Мит Ромни дао током посјете Израелу, као расистичке, истакавши да таквим изјавама показује да не посједује знање, визију и разумјевање људи и региона.

Ромни је у недељу у Јерусалему рекао да култура чини разлику међу људима, и да је она одлучујућа у разликама међу Јеврејима и Палестинцима.

Када дођете овде и видите да је бруто друштвени производ 21.000 долара по глави становника, док је у дијеловима које контролишу палестинске власти десетак хиљада, видите драматичну разлику у економској виталности, казао је тада Ромни.

-То је расистичка изјава, у којој се види да он не схвата да палестинска економија не може да достигне свој пун потенцијал због израелске окупације. Чини са да му недостају информације, знање, визија и разумјевање региона и људи који овде живе- казао је савјетник палестинског премијера у одговору Ромнију.

Након критика које су му упућене, Ромнијев штаб је саопштио да је агенција Асошиејтед Прес грубо изврнула његове ријечи, јер није додала да је њихов кандидат казао и да такве економске разлике постоје и у другим дијеловима свијета, поменувши Чиле и Еквадор, као и Мексико и САД.

Републикански предсједнички кандидат је претходно, током посјете Лондону, такође направио гаф, доводећи у питање спремност британског главног града за одржавањем Олимпијских игара.Оставите одговор