Потписан споразум између Русије и Грузије

Грузија и Русија потписале су трговински споразум који омогућава Русији да уђе у чланство Свјетске трговинске организације (СТО) након 18 година преговора. Споразум је постигнут уз посредство Швајцарске. Грузија је од 2008. године, када су двије земље водиле кратки рат, у више наврата блокирала улазак Русије у СТО. Договором је предвиђен међународни надзор трговине дуж […]

петак, 4 новембра, 2011 / 08:23

Грузија и Русија потписале су трговински споразум који омогућава Русији да уђе у чланство Свјетске трговинске организације (СТО) након 18 година преговора.

Споразум је постигнут уз посредство Швајцарске.

Грузија је од 2008. године, када су двије земље водиле кратки рат, у више наврата блокирала улазак Русије у СТО.

Договором је предвиђен међународни надзор трговине дуж заједничких граница Абхазије и Јужне Осетије. Ова два региона отцјепила су се од Грузије и Русија их је признала као независне државе.

"То је наша дипломатска побједа. Оно што смо постигли је веома важно признање грузијских царинских граница", рекао је грузијски предсједник Михаил Сакашвили, преноси британски Би-Би-Си.

Русија је посљедња већа економија која још није у чланству СТО. Кина је постала чланица трговинске организације 2001. године.

Руски предсједник Дмитриј Медведев изразио је наду да ће Русија бити примљена до краја године.