Посљедња представа сусрета луткара у Србији је Вук који мирише на бобице из ДПРС

Дјечијем позоришту Републике Српске припала је част да затвори 52. Сусрете професионалних позоришта лутака Србије представом "Вук са мирисом бобица", у режији Тамаре Кучиновић.

уторак, 2 новембра, 2021 / 15:13

То ће се десити у суботу 6. новембра 2021. године у 18 часова на сцени Позоришта младих Нови Сад затворити ову луткарску манифестацију коју од 2. до 6. новембра организује српски огранак свјетског луткарског Удружења УНИМА.

Сусрети професионалних позоришта лутака Србије сваке године се организују у другом граду, како би сви театри били домаћини најзначајнијим остварењима из претходне сезоне. Нови Сад, односно Позориште младих је тачка Сусрета 2021. године. Почињу сутра, 2. новембра 2021 отварањем Изложбе костима и лутака Позоришта младих, а прва такмичарска представа је "Бела грива", Позоришта лутака "Пинокио" из Београда.

Учествују и Позориште лутака Ниш, Позориште за децу Крагујевац, Дечје позориште Суботица, Мало позориште "Душко Радовић" из Београда, Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина и Позориште младих Нови Сад.

Сагледавање годишњих продукција, искораци у репертоару, нове драматуршке поетике и редитељски концепти, глумачке бравуре.., све су ово важни темељи на којима већ 52 године истрајавају Сусрети професионалних позоришта лутака Србије, а подршка из Републике Српске ни овај, 52. пут неће изостати.

Сарадња, какву Дјечије позориште Републике Српске већ деценијама баштини са театрима Србије и овим позивом за свечаност затварања Сусрета потврђује да је бањалучки ансамбл важан учесник и гост најзначајнијих културних манифестација у Србији.

Подсјећамо, прошлогодишњи 51. по реду, Сусрети професионалних позоришта лутака Србије, који су требали да се организују у Крагујевцу, трајали су онлајн, због мјера опреза у заштити од пандемије вируса корона, а видљивости Сусрета и оваквом формату такође је подржало Дјечије позориште Републике Српске.