Посљедице Вашингтонског споразума: Човић против БиХ у НАТО

На дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара БиХ по трећи пут је уврштен Приједлог годишњег националног програма БиХ који је припремила Комисија за НАТО интеграцијски процес БиХ, а његово усвајање значило би активацију Акцијског плана за чланство (МАП) у Сјеверноатлантском савезу (НАТО).

уторак, 22 јануара, 2019 / 19:38

Управо усвајање Годишњег националног плана већ је други пут одгођено на сједници Савјета министара БиХ.

Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић каже да по важећим одлукама и законима, не би смјела постојати препрека за усвајање АНП-а, што би отворило пут за именовање мандатара за састав Савјета министара.

Сваке године се доноси нови АНП, дакле, ово није чланство у НАТО пакту, ово је почетак активације МАП-а, која ће ићи из године у годину наредних пет или шест година – рекао је Звиздић.

А мандатара за састав Савјета министара неће бити док се не испоштује члан 84. Закона о одбрани у којем су јасно дефинисане обазе на путу ка НАТО-у, јасна су два члана Предсједништва БиХ – Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

С друге стране, предсједавајући Милорад Додиккаже да свака врста условљавања и везивања тих питања није добра.

Ја хоћу да кажем да је условљавање непотребно. Наравно, важно је имплементирати изборе. То је завршни концепт свих тих избора, на крају крајева. Ја само не желим да се схвати да је то нама нешто посебно важно, каже Додик.

Данас му је подршку пружио и лидер ХДЗ-а Драган Човић.

Поручивши како је јасно да "два бошњачка члана Предсједништва БиХ условљавају предсједавајућег Милорада Додика за неке ствари да би они њему дали сагласност за мандатара за Савјет министара БиХ".

Мислим да се то не смије дешавати, ако знамо да имамо унапријед заданог мандатара. Знамо да је то представник српског народа, побједник у РС. Сасвим је логично било да и ова два члана Предсједништва БиХ, која су дошла бошњачким гласовима, подрже такву иницијативу и не стварају било какав пријепор даље. Међутим, ако наставе тако… Боже мој. Вјероватно ће имати реакцију са неке друге стране. Ту ми ништа посебно не можемо учинити, рекао је Човић.

По питању НАТО раније су се чули и ставови руског министра спољних посова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Микеа Помеа.

Лавров каже да да Русија не може да се сложи са приступањем БиХ НАТО-у.

Није добробит Републике Српске у питању, већ ступање у НАТО. То је оно са чим Русија не може да се сложи – рекао је Лавров.

С друге стране, седмицу раније, амерички државни секретар Мике Помпео у писму члановима Предсједништва БиХ поручује. Он је нагласио како је БиХ од стратешког значаја за стабилност у регији, те је позвао бх. власти да усвоје Национални годишњи програм, а што је и НАТО услов за Активацију акционог плана за чланство БиХ у НАТО постављен у децембру прошле године.

Управо зато, Сједињене Америчке Државе желе и цијене већи степен сарадње. Сада је право вријеме да се НАТО савезу достави Годишњи национални план, навео је Помпео.47 КОМЕНТАРА

 1. Овдје овом (подваљеном) темом перфидно манипулишу бошњачке политичке елите и медији из ефбиха а два бошњачка грла условила формирање ВМ испоштовањем чл.84 закона о одбрани (??, касније ћу о томе и колико је то скарадно), на жалост припомажу им кадрови ПДП-а обмањујући јавност да се неко на нешто обавезао, мантра угодна уху сарајевске махале.

  Својевремено предсједништво БиХ (и овај из Српске, Радмановић) јесте донијело одлуку о кандидатури за МАП (акциони план за чланство), као кад поднесете поднесак захтјева некоме. И о судбини захтјева не одчучује подносилац, него тај коме се обраћате, и он поставља додатне услове. А овај их је поставио.
  Није БиХ та која ће одлучити хоће ли у НАТО, која се нешто пита, већ то одлучује НАТО, Брисел, такође ништа није потписано, неки споразум о чланству или било шта слично и то стављати у раван (а стављају ови из ПДП-а) потписаних споразума је бестидна манипулација.
  Овдје је чак и овај Звиздић био јасан, сваке године се доноси нови АНП (годишњи национални програм), а опет је НАТО тај који е одлучити колико то задвољава МАП:
  Ту су ствари јасне. Нормалним људима наравно.

  Два бошњачка грла су се ухватила чл.84 закона о одбрани, тај члан је у супротности са чл. 6-9. истог закона (http://www.mod.gov.ba/files/file/zakoni/Zakon-o-odbrani-bs.pdf), такође активацијом МАП-а морали би се се бројни чланови истог тог закона промијенити, прије свих чл.71 који је у супротности једном од три услова (питање војне имовине) које је НАТО поставио да би се активирао МАП.
  Такође тај чл.84 и тако нешто се може дефинисати у доктрини одвране (а БиХ нема доктрину одбране, нити ће је икад имати), али тако нешто убацити у закон у одбрани (ви у закон убаците нешто што су ваше жеље, тежње) је неопјевана глупост. Који ли су ликови, и које дијаболе то писали? Боже сачувај.

  Овдје је јасно да се нови АНП, за текућу годину, неће донијети (подваљена тема којом ће бошњачке политичке елите замајавати свој национални корпус, но наравно да је пиши пропало), а представнике из Српске ту обавезује и резолуција НС Српске о војној неутралности.
  Овдје два бошњачка грла у предсједништву везивајући то за формирање новог сазива ВМ, а знајући да је немогуће томе удовољити, настоје остварити неки свој чар. Не мислим да је то кварна игра како тврди Додик, људи гледају неки свој интерес, тако то види и овај Човић. Уобичајене постизборне игре и напрђувања.

  Оно што ми смета, су манипулације које се врше, и још више, што у тим манипулацијама и обманама (у реду знам да и они ту виде свој чар, јер ће досадашњи министри још подуже бити у фотељама, ал опет) допринос дају и неки из Српске.

  1. Mrzi me da komentarisem baljezgarije covjeka koji se razumije u sve, perfidnog apologete rezima.
   Stvarno mislim da svi mi generalno (pri tome se ogranicavam na nas Srbe, za ostale me zabole) mislimo da znamo i da smo pozvani da komentarisemo sve

   Dakle Drogo, evo pa citaj Doktrinu odbrane BiH, za koju tvrdis da je nema niti ce je biti.
   http://www.mod.gov.ba/files/file/dokumenti/vojnadoktrina/vojnadoktrina.pdf

   Usvojena prije vise od 10 godina. Malo ko je cita, jer niko ni u MO BiH i ne zna za sta sluzi, niti sta znaci. Ista je stvar i sa Zakonom o odbrani. Ne razumijes se u ovu temu, ali ti to ne smeta da lupas i toboze citiras dokumenta iz domena odbrane, kao i da komentarises godisnji nacionalni plan

  2. Замолих те једном да ми се не обраћаш, но теби бадава писат, настављаш и са увредама и неукусним примједбама, један уличарски дискурс.

   Ако си већ ископао тај документ, могао си га макар погледати, од када датира (а ниси погледао што ће рећи да си копао само како би нешто ископао и „доказао“ како онај злоћо Дрого гријеши, особина искомплексираних ликова). Позивање на овај документ је бесмислено, ту су дефинисане обавезе војске Републике Српске, војске фед.БиХ, када се ангажујуоју, документ припада давно прошлом времену, нисам сигуран да ли је твој ум способан разумјети колико је то глупо.

   Но и нема сврхе теби нешто објашњавати, а барем ти не бери бригу колико се разумијем у ову и неку другу материју.
   Како си неспособан за комуникацију без увреда и подјебавања својственог недовршеним људима, по други пута бих те замолио да ми се не обраћаш.

  3. nista nisam kopao jer znam da postoji odavno, za razliku od tebe sam se dugo bavio ovim i slicnim sadrzajima iz tema priblizavanja NATO

   Ovo nije tvoje privatno vlasnistvo – ako posaljes komentar, onda je to svacije poslije toga.
   Moj nacin komunikacije s tobom necu mjenjati. U pravu si, ulicarski je i uglavnom uvredljiv.
   Zasto?
   Zato sto me tvoje pisanje vrijedja. Vrijedja moju kulturu, iskustvo, znanje, sve…
   Ne mogu a da ne reagujem nasilnicki, jer nazalost nemam mogucnosti na drugu reakciju na potcjenjivanje kojima me izlazes dok citam tvoj komentar
   Nemoj citati? To nije opcija.
   Sklanjati se nadobudnim pajserima i budalama, vise nije opcija.

   Tvoja druga molba nece biti uslisena
   Pokusaj da prestanes da komentarises

 2. Много смо (не) намјерних грешака направили после рата до данас,све захваљујући свим водећим политичарима, много смо шта попустали муслиманима и странцима, негдје и хрватима, а да за узврат ништа добили нисмо,напротив, свако попуштање је произвело нове уступке, све као кроз форму бољег провођења првог, другог, петог, десетог, стотог…. уступка.

  Данас имамо шта имамо, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ предлажу годинама да се подвуче ЦРТА, јасно смо износили ставове да нам је потребна нова стратегија као одговор бремену времена.

  Да нам је потребна писмена патриотска 2/3 већина у НСРС, влада националног јединства са јасним програмом и роковима извршења, да нам је потребан апсолутни консензус у Сарајеву, да нам је…………………….

  Једноставно речено, предлагали смо да се после ових избора мора трајно договорити са муслиманима, хрватима и са међународном заједницом како даље, да нема више одлагања јер је свакоме јасно да се види политика опструкције и исцрпљивања Републике Српске, те да се од 2019 године мора водити са тзв. Сарајевом ПОЛиТИЛКА ЧИСТИХ РАЧУНА.

  Знало се да ће бити много веће опструкције кад Миле дође у Сарајево, знало се да ће бити условљавања за састављање савјета министара и за много шта друго, видјело се то јасно кроз кандидовање Комшића, није ту требало много памети.

  Дошло је вријеме да се подвуче ЦРТА.

  Без обзира на све што се лоше десило у Српској, хвала Богу имамо формирану комплетну власт, систем функционише, мада мислим да се у много чему није довољно мислило уколико будемо морали одбити могући ултиматум.

  Зато сам ових дана као предсједник авангардних и неукаљаних ЗЕЛЕНИХ оволико „национално настројен“, односно, зато оволико потенцирам на српској причи, све да се ниједном ријечју не помену по лошем други народи у БиХ.

  Шта је ту је, позивам поново на јединство по питању разговора и договора са свима, посебно са муслиманима-бошњацима и њиховим менторима.

  Једноставно је,као човјек који види даље, јавна личност и предсједник ЗЕЛЕНИХ, не желим да Српска буде колатерарна штета грешке, освете, или издаје било ког политичара и њихових партија.

  ЗЕЛЕНИ су за све опције које Срби између себе консензусом договоре, после нека се сједа са другим, разговара и договара, али кад се договоримо да то потпишемо, те да се у новом времену води политичка ЧИСТИХ РАЧУНА у БиХ, такође, све то договорено да се још једном написмено гарантује од УН, САД, ЕУ, Русије и Кине.

  П.С. Оправдано је у много чему опозиција у праву, оправдано се тражи да се расвијетли убиство младог студента Драгичевића, оправдано је незадовољство многих породица јер им дјеца одлазе, села нам се гасе, милионери постају мултимилионери, мафија бије и рекетира све, од профитера, до честитих пословних људи……………….

  Није то добро, са тим требамо да се озбиљно забавимо унутар Републике Српске, али тренутни приоритет је консензус у Сарајеву.

  Зато тражим од свих новоизабраних српских представника у Сарајеву, као и оних у техничком мандату да сједу и договоре шта нам је чинити, или ако неће, НЕКА СЕ НЕ БАВЕ ПОЛИТИКАНСТВОМ и пребацују лоптицу једни другим.

  Као предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ од свих српских партија које имају представнике у Сарајеву и НСРС тражим да се састану и договоре шта да се ради око активације МАП-а.

  У случају да неко неће да сједа и прича око овог питања, онда инсистирам да те партије, или њихови предсједници јавно изнесу став да ли су за активацију МАП-а, или не?

  Није српски издати, бити подмукао, пребацивати лоптицу другом, или ћутати,значи, или се господо политичари, ви сви који сте изабрани у име српског народа договарајте са другим српским представницима шта је чинити око овог историјског питања, или се јавно изјасните јесте ли за активацију МП-а, или не, да зна народ, тачка.

 3. https://www.nezavisne.com/novosti/bih/SDA-trazi-promjenu-imena-Republike-Srpske/519281

  Све даље активности око власти на нивоу БиХ, без обзира да ли се ради о техничком мандату или о преговорима о формирању нове власти сматраће се издајничкима. Обуставити све поменуте активности и тражити од бошњачких представника прихватање Устава и Републике Српске. До тог момента извршити повлачење свих представника РС са нивоа БиХ и обуставу свих преговора. Паралелно почети радити на проглашењу независности. Ко супротно поступи сматраће се издајником. Довољно је патриота у овој држави, без којекаквих Вукотића, који ће јасно рећи и исказати свој став.

  1. Javna je tajna da odnose regiona i NATO karakteriše “tiha integracija”. Reforme Vojske Srbije teku u skladu sa standardima NATO, a po takvim pravilima urađen je i Generalštab. Sa NATO imamo Sporazum o bezbednosti podataka, zajedničke polutajne vežbe s ciljem da se “javnost ne iritira”.
   KGB popio kurčinu.Gde su sada „lokatori“ da nam ih detektuju, pa da pale iz Srbije, poslednjeg carstva mraka i kriminala na Balkanu.
   Alal vera Care Milo , zaklamfa im kajlu, kevu im jeb.. divljačku i primitivnu!

 4. Видиш тачкице, Фронтал је о твом захтјеву је већ писао, односно, о томе је Ниџо прије пар година писао у колумни, а објавио је Фронтал РС.

  Иначе, децембра 2013 године, са једним вашим много утицајним човјеком сам разговарао о новом времену, било је то у предвјечерје избора 2014 године.

  Покушао сам тада да наметнем причу и предложио сигуран пут за постизање саборности, 2/3 већини у НСРС и српском консензусу у Сарајеву.

  Знао сам шта нас чека и како ће се у наредним годинама одвијати ситуација, десило се горе него што сам у четири ока тада том идеологу рекао, вјероватно он то има снимљено, ја сам био код њега у одајама.

  Тада сам између осталог предложио да се у јавности поставе критерији свим српским партијама.

  Први- да се на те изборе 2014 године иде са јасном причом писмено потврђеном од свих српских партија, све како се неће саставити савјет министара док се не призна Дејтонски споразум у ПС БиХ, у Дому народа БиХ, те у парламенту МХ Федерације, наравно и у НСРС.

  Други- да се упоредо издоговара и потпише јасан правац у наредна два четворогодишња циклуса по свим питањима,(политика чистих рачуна), те да то написмено овјере Република Српска, Федерација и као свједоци чланице Вијећа за имплементацију мира у БиХ.

  Нисам тада наишао на разумијевање, видим да преко тебе данас на томе инсистирате, одлично, то је добра полазна основа за будућу полтику чистих рачуна, тачка.

 5. Samo za SNSD botove :
  Radmanović je potpisao dokument o pristupanju Akcionom planu za članstvo (MAP), na osnovu deklaracije njegove partije – SNSD. Napravili su istorijski promašaj i sada pokušavaju da optuže druge, rekao je Ivanić.

  Hronologiju djelovanja SNSD na putu za NATO, počev od 2005. kada je tadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Nikola Špirić potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasao ga je SNSD.
  Kako su se prisjetili, nastavak SNSD – ovog puta u NATO bio je u martu 2010. kada se predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom i učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO.

  – Špirić je tada ocijenio je da će članstvo BiH u MAP ojačati iznutra BiH i njenu stabilnost. Svoju ulogu na SNSD putu bez povratka imala je i sadašnja savjetnica predsjednika RS Ana Trišić – Babić kada je u julu 2012. upriličena posjeta zamjenika generalnog sekretara NATO Aleksandra Veršbova BiH. Ana Trišić Babić bila je prisutna na sastanku kao zamjenik ministrainostranih poslova, a 2014. godine je izjavila: ”Ja sam za NATO”.

  1. Малчице сте погријешили.
   Путује се , углавном , неким превозним средством. Наравно , може и пјешке али то предуго траје па би се могло рећи да је пут СНСД-а , тј. „великог баје“ кренуо још давне 1998.г. када је Фрањо „зракомлатом“ хитно превежен у Бијељину. Потом је услиједилп пресједање у тенкове и ОТ СФОР-а а даље је настављено луксузним (блиндираним) аутомобилима , хели-„зракомлатима“ и авионима у власништву народа.
   Чињеница је да је тај „пут“ почео још раније , као што рекох пјешке , и то крајем осамдесетих и почетком деведесетих а и о томе постоје сазнања обавјештенијих.

 6. Говедарици и Бореновићу се изненада указала велика политичка прилика, али по свему судећи је неће знати искористити.

  Наиме, већ је свима јасно да акциони план не може доћи на дневни ред предсједништва док га не одобри Савјет министара, а у СМ сједе њихови ШМиЦ-ови. Овај Савјет министара мора преломити, тј. српски министри у том савјету. Ако прихвате, остаће код затупљених народних маса запамћени као издајници, а ако не прихвате странци ће им чупати уши.

  Бакир им је, најављеном иницијативом о промјени имена РС, пружио изванредну прилику да се из свега тога извуку и најава Бореновића да са мрзитељима РС нема сарадње и Говедаричини ставови говоре да они можда о томе и размишљају. Друго је питање да ли они имају снаге да ШМиЦ-ове натјерају да поднесу оставке и напусте СМ.

  Тренутни ставови српских чланова СМ се своде на то да ето они нису за НАТО, али кад је то Додик прије 10 година аминовао, то се сада мора испоштовати. То није тачно. Да се мора не би требало одлучивање о томе.
  Што би народ рекао, курва свијетлог образа би да се јебе, а да јој не уђе.

  Додиков став је јасан. Неће у НАТО и ја га у томе апсолутно НЕ подржавам.

  СДС и ПДП су на потезу.
  Ако нису за НАТО нека то гласно кажу и напусте СМ, Бакир им је дао јак алиби да то ураде. а ако јесу за НАТО нека то јавно кажу и подрже Акциони план јер другачије он неће доћи пред Предсједништво.

  У том случају би на следећим изборима могли рачунати и на мој глас.

 7. Није поштено од СДС и ПДП-а да Додика оптужују за неки Радмановићев попис од прије 9-10 година. Промијенила се геостратешка ситуација или не промијенила, дужност политичара је да поступа у складу са тренутним интересима и позицијом народа и државе. Додик је тада тек преузео власт, са наслијеђем које није било завидно. Губитак надлежности, једва спашена полиција, незапосленост, лоша економија, су били фактори који су налагали Додику да одобри НАТО пут јер да то није урадио не би баш могао у тој протеклој деценији онако успјешно одбијати насртаје сарајевских сећијаша на РС.

  Додик тврди, а ја се са њим потпуно слажем, да се геополитичка ситуација промијенила. Једино се не слажем са њим да се промијенила на боље за Србе. Мислим да је потпуно обрнуто и да је она по Србе сада гора него прије 10 година.

  Русија, без обзира колико русофилска пропаганда то покушава негирати, је у неколико последњих година изгубила Украјину и Балкан. Онемогућен јој је Јужни ток и натјерана је да се на исту руту врати у Европу преко Турске.

  Турска већ то наплаћује и нико ме не може убиједити да је случајно на исти дан кад је Путин био у Београду, Ердоган примио хрватску предсједницу и најавио ревизију Дејтонског споразума. Није ми драго што је Путин рекао Додику да је добар момак, а исти дан кад је Бакир најавио ревизију имена РС, Ердоган и Путин се састали у Москви.

  Бојим се да опет не истргују са нама и не гурну напаћене Србе и Бошњаке у још један рат. Знам да то Додик не жели (за Бакира нисам сигуран) али он мора показати државничку одговорност и још данас се састати са Вучићем и послати заједничко писмо америчком предсједнику у којем ће га обавијестити да желе да буду амерички савезник.
  Трамп није против Срба, али његова русофобска опозиција користи сваку прилику да му натрља нос да подржава руске интересе. То писмо би Трампу дало снагу да стане у заштиту Срба.

  Гледао сам синоћ Додика на N1 и морам рећи да сам забринут јер видим да ситуација није добра.

  Флоскуле да ми јесмо за ЕУ, а нисмо за НАТО не пију воде. Када га у Бриселу буду питали зашто није за НАТО он ће рећи да су те земље бомбардовале Србе и да не можеш сматрати пријатељем неког ко те је бомбардовао. А кад му они одговоре да нема двије Белгије, Француске и Њемачке, једне које су у НАТО и непријатељи су и друге које су у ЕУ и са којима хоћемо у унију, Додик (а и остали српски политичари) неће имати аваза.

  Најбоља тактика да побиједиш противника је да урадиш оно што он најмање очекује. Овај пут је то пристанак Срба да уђу у НАТО, без обзира шта ко о томе мислио.

  Видили би онда дреке по џамахирији и усташији.

 8. Него, што се ућуташе патриоте?

  Има ли имо да коју рекне по питању НАТО, нападима из шехера, могућим сукобима, трговини Путин-Ердоган, Путин-Трамп, Ергоган-Трамп.

  Ајде будале, пушке у руке тј. тастуре, удрите на Симу издајника.

 9. Треба данас Миле да изда упуте и да свака будалетина не млати празну сламу, као на примјер Павић:

  “Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je danas u Banjoj Luci da je ime Republike Srpske nastalo uz saglasnost međunarodne zajednice i u skladu sa Dejtonskim sporazumom, zbog čega je besmislena najava inicijative SDA za ukidanje ili mijenjanje naziva Srpske.“

  https://www.klix.ba/vijesti/bih/pavic-besmislena-incijativa-sda-rs-je-nastala-uz-saglasnost-medjunarodne-zajednice/190124080

  Није име Република Српска настало уз сагласност међународне заједнице него уз сагласност НСРС када је Република српског народа у БиХ преименована у РС.

  Међународна заједница је то име само прихватила у Дејтону од када је уставна категорија у Уставу БиХ.

  Ово стално понављам и у случају када будалетине кажу да је РС створена у рату, Није, РС је створена прије рата као израз воље српског народа, а у рату је одбрањена, а не створена.

  Де то Миле мало пошамарај.

  1. I ti Simo lazes,Zahvali Aliji na imenu RS.

   Ankara je, na neki simboličan način, bila istorijski dobar izbor za pokušaj nametanja međunarodnog sponzorstva nad „trećim entitetom“. Ona je, naime, i rodno mjesto Republike Srpske.

   Tamo je – u noći 4. septembra 1995. godine – tadašnji predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović pristao i na ukidanje ustavnog imena Republika za Bosnu i Hercegovinu i na davanje naziva Republika Srpska novonastajućem srpskom entitetu.

   Sastanak na kojem su donesene te odluke održan je u rezidenciji američkog ambasadora u Ankari Marka Grosmana (Mark Grossman). Glavni američki posrednik Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) pokazao je Izetbegoviću nacrt sporazuma koji je dan ranije usaglašen s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u Beogradu.

   Izetbegović nije bio protiv toga da se bosanskim Srbima omogući ustavna uloga u novoj državi ali je osjećao da im dozvoljavanjem da koriste ime ‘Republika’ garantuje de facto autonomiju.
   Američki učesnici tog razgovora, po svjedočenjima u dokumentu Tajna istorija Dejtona: Američka diplomatija i bosanski mirovni proces 1995, sjećaju se kako se bosanski predsjednik odmah fokusirao na uvodne rečenice koje opisuju bosansku državu i srpski entitet:

   „Izetbegović je zahtijevao da Amerikanci u prvoj rečenici zamijene obećanje o kontinuitetu ‘legalnog entiteta poznatog kao Bosna i Hercegovina’ konciznijim nazivom Republika Bosna i Hercegovina. Milošević je insistirao da riječ Republika bude uklonjena… Slično tome, Izetbegović se protivio da se srpski entitet naziva ‘Republika Srpska’. Milošević je insistirao na tom imenu. Milošević je smatrao da sam naziv ne prijeti teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. ‘Kako bi se drugačije Srbi zvali?“ – pitao je. Izetbegović nije bio protiv toga da se bosanskim Srbima omogući ustavna uloga u novoj državi ali je osjećao da im dozvoljavanjem da koriste ime ‘Republika’ garantuje de facto autonomiju. Izgledalo je da to legitimizuje akcije ustaničkih vođa poput Karadžića (Radovan) iz januara 1992. kad su proglasili svoju ‘Srpsku’ republiku nezavisnu od Bosne i Hercegovine kao dio Srbije. ‘To ime je kao nacističko ime’, rekao je Izetbegović emocionalno. ‘Ako ga koristite, dozvoljavate im da pobijede. Ono sadrži ime ‘Republika’ i činiće im se kao da imaju zasebnu zemlju’. Kasno te večeri, nakon velikog pritiska, bosanski predsjednik je najzad pristao“, piše u dokumentu objavljenom u izdanju američkog Arhiva nacionalne bezbjednosti.

   Sljedećeg dana „principi“ dogovoreni s Izetbegovićem potvrđeni su u razgovoru s Miloševićem u Beogradu, a 6. septembra s predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom u Zagrebu, te su onda i zvanično obznanjeni 8. septembra u Ženevi uz potpis Izetbegovićevog ministra inostranih poslova Muhameda Šaćirbeja.

 10. ЧоКолинда – Ердоган? И некада давно Њофра – Клинтон?

  Након што се вратио из „ВОшингтона“ , Њофра је дао интервју [и то док је још , приликом изласка из авиона , стајао на степеницама (дакле , још није ни стао на „свето ‘рваЦко тло“)] у ком је нагласио да ће ‘рваЦка бити та која ће увести БиХ у е“U“ и НАТО.
  Навика наших људи да свијет посматрају „од данас до сутра“ се не уклапа у навике које имају озбиљне државе а то је планирање деценијама унапред. Некада се неки послови , због новонасталих околности , само привремено зауставе или успоре , односно ставе на „stand by“ , а онда се једноставно настави тамо гдје се стало.
  Ердоган се преиграо и , народски речено , „пук’о“ је. То је свима јасно осим неколицини „аналитичара“ и све што је изјавио поводом „Daytona“ је било у интересу бивше „прве секретаруше“ првог човјека НАТО-пакта.

  Дакле , пошто је ЧоКолинда рекла да ће наставити тамо гдје је „отац нације“ Њофра стао , све је јасно. Као што би свима требало бити јасно да се „великог бају“ (којег је поставио „велики брат“ а гле чуда „баја“ и „брат“ имају исто значење) не пита ништа али му се допушта да лупа свашта јер се његово лупетање може искористити за „акцију“. Или прецизније , за наставак акције „Дрина 95“.

  1. Теби се Додик и овдје привиђа.

   Изгледа да ту нема помоћи.

  2. Да , овдје се другачије тумачи појам „секретар“ (секретаруша) па да прецизирам :

   „Na dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju imenovana je 2011. i na toj dužnosti ostaje do 2014., kao prva žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika i najviše rangirana žena u NATO-u.

   Ово је „izvadak“ из „životopis“-a а остатак можете пронаћи на :

   predsjednica.hr/stranica/5/

 11. МОЛИО БИХ ФРОНТАЛОВЦЕ ДА ОВО ПРОЧИТАЈУ, ХВАЛА УНАПРИЈЕД.

  Ето да ти Симо учиним, мада сам ја у првом коментару на овом посту рекао шта имам, све што сам тамо написао, управо тако ће Срби урадити, поготово због овог за мене очекиваног потеза СДА.

  Знао сам да ће доћи до изнуђене саборности Срба после избора још приликом номинације Комшића и предизборне приче тзв.грађанске опције у Федерацији, тако да се око ултиматума Комшића и Џаферовића за састављање Савјета министара нисам уопште насекирао, напротив.

  То је био једини начин да Срби ураде оно што ЗЕЛЕНИ јавно предлажу много прије него што су се десили избори 2014 године, изгледа да је и ултиматум око активирања МАП-а био мало да се Срби „досјете“, сад после овог од СДА нема зајебавања, сад се мора сједати и паметно дјеловати.

  Значи, мој коментар је јуче објављен, прије него су из СДА најавили покретање поступка пред Уставним судом за име Републике Српске.

  Иначе, имам пуно повјерење у институције Републике Српске, не сумњам уопште ни у српске опозиционе партије и вође.

  Како сам у првом коментару јуче предлагао (ПОНАВЉАМ, ПРИЈЕ НАЈАВЕ СДА), тако се и деси, до душе изнуђено због (не)договореног иступа СДА.

  Шта је, ту је, сад само полако, паметно, три пута мјери, једном сијеци, није ово вријеме за пичкице и политиканте, овдје се ради о историјским потезима, нека нам је Бог на помоћи, а бистра глава као у највећих српских синова кроз историју.

  Што се мене и ЗЕЛЕНИХ тиче, ту смо, за све замке је спреман одговор, САМО ХРАБРО, нисмо ми овдје Срби у дефанзиви, нема шансе да са паметним потезима не овјеримо за деценије унапријед позицију српског народа и Републику Српску.

  Адута имамо доста, један је толико ПРЕЈАК да се не секирам уопште, напротив, само молим још једном све изабране српске представнике на ТОЛЕРАНЦИЈУ, да се узму у памет и полако, не каже узалуд стара пословица „СТРПЉЕН, СПАШЕН“.

  П.С. Овако Симо државнички размишљају и раде писмене патриоте, они који МИСЛЕ, за разлику од многих који се питају преко 20 година, а МИСЛЕ да МИСЛЕ(част изузецима), тачка.

  1. “Адута имамо доста, један је толико ПРЕЈАК да се не секирам уопште, напротив…“

   Јеси ли ти сигуран у тог адута? Да тај адут нема нешто прече?

   Као куповина аута, по систему старо за ново.

   Лизање Путина и Ердогана никако нама не иде у прилог.

   Ја се уздам у Трампа.

 12. Добро је Симо,

  мислим да је све јасно, могао си бар после свега рећи свака част Ниџо, кад си већ хтио да покренеш овдје мало расправе, па мене прозва.

  Иначе, могу само поручити свим Србима да не брину, такође свим добронамјерним у Федерацији да ћемо из овога сви изаћи јачи, сложнији и да ћемо коначно кренути да радимо и градимо, све уз узајамно признање, поштовање и сарадњу за опште добро и добро наше дјеце.

  Исто као што са сигурношћу могу обавијестити оне који не поштују српски народ, оне који по сваку цијену хоће да укину Републику Српску, њима поручујем да ће доживјети у наредном периоду такав дебакл да се више никад опоравити неће, све на срећу свих нас заједно у БиХ, тачка.

 13. Макрон и Меркел потпсаше споразум о сарадњи у ком је у први план стављено формирање оружаних снага ЕУ. САД су надрасле НАТО и зато не чуде ставови кловна Трампа о НАТО-у, није то изашло из његовог малог мозгића. ЕУ је свјесна тога и зато иде у процедуре формирања оружаних снага. Турске неће бити у тој причи, вагају између руских и америчких скута. Русија све јача. А наш Симо би у НАТО. Касниш једно 15 година. Вјерујем да ни Ана Тришић Бабић није више за ОТАН.

 14. Simo(Pero) cesto voli isticati svoje prognozerske sposobnosti za buduce dogadzaje u BiH.Istina je da je on kreator ili sudionik svih mahinacija koje se prave i Dodik ih samo objavi.Svaki komentator na Frontalu,koji je malo duze tu,to zna.
  To nije nikakva politika nego cisto pijacenje(pogodba oko cijene na pijaci).
  Seoska politika,kako bi rekli.

  Tako,ako malo dublje razmislimo o ovom gore piskaranju,dodzemo lako do zakljucka da je plan da se NATO prihvati ali da opzicija potpise.
  Strah je veliki od gubljenja sljedecih izbora.Mora se prihvatiti a svjesni su ko to uradi, potpisao je sebi nestanak sa politicke scene.

  Smatram da bi ulaskom u NATO(pored svih nedostataka) osigurali mir za dugi period na nasim prostorima.Zato sam ZA.

  Moj savjet ipak je:g Govedarica i g.Borenovicu pustite ih neka se kuhaju na vatri koju su sami potpalili.Iako je to produzetak agonije,prezivjecemo. Na kraju ce morati.

  Necemo prezivjeti ako se nastavi ovo iscrpljivanje gradzana i privrede,otimanje od naroda raznim nametima.Kradza i bogacenje enormnih razmjera a sve upakovano u nacionalnu,tj seosko-pijacnu politiku.

  Bakir ga po ko zna koji put vadi,evo najnovije ukidanje imena RS.Ne mogu da vjerujem ali isto pijacenje.Ili NATO ili Iime.

  1. Јел’ смо се то већ укакили да ће Додик пристати на НАТО?

   Чиме ћете онда пријетити РС и Србима?

   Ја овог тренутка гласам да се РС преименује у Републику Срба, Бошњака и Хрвата. Па ће баш бити забавно слушати када Бошњаци ентитет који у свом називу има и њихово име, називају геноцидном творевином.

   А одмах послије тога оспорити назив Босне и Херцеговине јер се остала два народа не препознају у њеном називу, за разлику од бошњачког, јер је лако доказиво да назив Бошњак има свој коријен у појму Босна.

   А аргумент да је то тако дају најбоље они који језик којим говоре Бошњаци називају босанским.

   Нови назив државе треба да буде Босна, Западна Србија и Источна Хрватска.
   Тада ћемо се сви препознати у том називу државе.

 15. Дрого,читам твој коментар на РТВ БН.
  Јел ово да су се сви српски политичари одазвали Милораду Додику тачно?
  Ако је то тачно Република Српска нема будућност.
  Зар нема нико паметан и храбар да каже да га договори са сећије у Сарајеву не занимају!
  И шта би било,тај ко би то јуче изговорио показао би да је достојан преузети Републику Српску.

  1. Не да су се одазвали него су се и договорили и ујединили. Не знам шта ће сад БН и ви фрустрирани али ко вас јебе.

  2. Видио сам слику на БН.
   Катастрофа,јад,чемер,безидејност,….
   Треба бити реалан и рећи да Милорад Додик такав какав јесте ипак је заслужио да неко вријеме кормилари српским бродом са лијеве обале Дрине јер се знао и имао петљу супроставити Предсједнику Републике Српске др. Радовану Караџићу.
   Ово што су данас Милораду Додику клекли нису вриједни да им се име спомене а још мање да им се ружна ријеч упути.
   Фуј.

  3. Ја сам данас рекао да им се изненеда указала шанса. Прилика је кратко трајала, али сам добро прогнозирао да је неће знати искористити.

 16. Чињеница је да је тај „пут“ почео још раније , као што рекох пјешке , и то крајем осамдесетих и почетком деведесетих а и о томе постоје сазнања обавјештенијих.

  Naravno, to je opste poznato. Jedino me mrzi da trosim vrijeme na SNSD botovo objasnjavajuci otkud ovaj dasak svjezeg vjetra na balkanu i zato koristim Copy and paste….

 17. Да , ‘рвати и њихов однос према „U“став-има и конститутивности.
  „Можебитни и очевидни“ примјер су Срби у ‘рваЦкој и судбина истих. Не брините , исту судбину су намјенили и Србима из Р. С.. Што се тиче преостале половине становништва Р.С. , коју чине „полутани“ и ј“U“гословени? Па они су и онако њихови тј. „лијепи њини“ и њих ће сачувати. За сјеме , да им се нађе.

  1. И шта ћемо сад?

   Човјек ти дође на празник републике, усташе га нападају због тога, спријечи Бакирову тужбу против Србије, признаје назив Републике Српске, никад ни једну ријеч увреде према Србима и РС није упутио и опет фукари не ваља.

   Шта очекујеш од њега, да се посрби, прими православље, да изврши атентат на папу …?

   Срби у Хрватској су доживјели тужну судбину зато што су их водиле будале сличног металног склпоа као што је твој.

 18. Koji trud da se stoka sitna zuba zavede iza sedam mora i sedam gora a Šime je velemajstor. O budućnosti RS neće odlučiti ime ali sigurno oće ovi što odoše i umriješe. Članstvo u NATO uopšte nema veze sa pričom koju ođe priča većina, niti će biti manje krađe niti više sigurnosti, što se krađe tiče dokaz je CG a sigurnost će samo biti ugrožavana na suptilnije načine. EU a dobrim dijelom i NATO su soft (???) verzije nacizma i ukoliko uđemo bojim se da povratka nema i da u dogledno vrijeme nećemo biti Srbi na način na koji smo danas, prvenstveno mislim na relativno nezavisnu religiju a ponekad i politiku. Posebno je pitanje vrijedi li ta „nezavisnost“ pišljiva boba jer ne vidim baš neku pretjeranu sreću u tome da našu državu satiru domaći pedofili uz pomoć svojih sponzora i jataka (ili obratno sponzori i pedofili) a ne strani jer ko zna ipak su stranci kulturniji možda bi i kurton stavili. Ukoliko se usaglasimo da i takva „nezavisnost“ vrijedi i da je treba čuvati svaka od mogućih opcija ima i prednosti i nedostataka. Većina pod zapadom podrazumjeva USA i EU kao piona što je uglavnom tačno a pod istokom uglavnom Rusiju što je pogrešno jer je istok Kina. SSSR je pred raspad imao samo duplo manji BDP od USA a Rusija je nosila bar pola tog BDP dakle imala je BDP četvrtinu Američkog a danas je to 1/16 američkog. Sa druge strane Kina je u usponu i kao klasična vojna sila je vjerovatno već prešišala Rusiju a i kao ekonomija a ako ovako nastavi u dogledno vrijeme za 10-30 godina će na svim poljima prešišati i USA i zapad đuture. Trenutno je jedina sila na globalnom nivou u usponu pa još uvjek dijeli šarene đinđuve simpatičnim urođenicima ali pitanje je oće li to tako biti i kad postanu glavni igrač, ja ne mislim da će, i zbog toga mislim da pri kratkoročnoj prognozi to treba da uzmemo u obzir.
  Da bi znali šta ćemo trebali bi znati i ko smo. Mrtvog bravara ukopavaju 40 godina a njegovo čedo 30 i još ne misle da su ga zakopali dovoljno duboko i očigledno je da ta opcija ili bar njen duh još nisu mrtvi niti će biti u dogledno vrijeme. Ukoliko se odlučimo za tu opciju imaćemo podršku Anglosaksonaca kao i uvjek do sada jer su sve Yu bile njihovo čedo postavljeno kao klin između Švaba i Rusa ali hebiga po svakom klinu udaraju pa tako ne bez osnova stari udbaš Lj Ristić tvrdi da su i taj klin izbili Švabe i Rusi zajedno. Sa druge strane svaka Srbija u zadnja dva vijeka je manje više ( osim dijela Obrenovića) bila projekat Made in Russia kao Što je i Hrvatska u zadnjih vijek ipo bila projekat Vatikana i Germana a u takvom razvoju situacije dugoročno u najboljem slučaju, pod uslovom da se Rusija koliko toliko pridigne sa dna jer je trenutno doživljavaju kao ozbiljnog igrača samo zbog džokera u rukavu, možemo napredovati samo do statusa Ruske gubernije, doduše na granici pa bi kao krajišnici (na ruskom Ukrajinci) imali neke privilegije u zamjenu za odbranu zapadnog predziđa pravoslavlja dok braća krvati već omjeraju jel konjska govna lakše čistiti ručno il po europski mašinski.Gubernija je takođe kao i prva legitimna opcija samo što njeni zastupnici ni ne pokušavaju da obrazlože njene prednosti a ni način realizacije jer je NATO trenutno na svim granicama a najbliži ruski vojnik najmanje 1000 km istočno što je u najmanju ruku neozbiljno ako žele da ih shvatim kao realnu opciju.
  Dakle kako god obrneš najebali smo i da stvar bude gora mi kao narod nismo u stanju ni da se riješimo doslovno buha pa su vjerovatno trenutno naša 2-3 uz Borisova najveći oriđinali na vlasti u Evropi. Pošto se bez kurca ne ide u svatove mi bi prvo trebali da se riješimo domaćih problema ili da budem konkretniji unutrašnje okupacije a sva ova grdna pisanija Šimina i ekipina služe samo da se skrene pažnja. Na sceni je već najmanje autokratija sa jakim primjesama fašizma i svi su izgledi da idemo u to smjeru a sa precjednikom „-Samo angažman u politici omogućava da realizujete svoje ideje. Možete biti najbilji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, sve to može izgledati kao zabluda “ mi i na istok i na zapad možemo samo kao pojedinci i to samo oni sposobniji. Prema tome to je pitanje svih pitanja a sve drugo je gubljenje vremena.
  Bojim se da je već kasno za mirno rješenje jer će svaku eventualnu prijetnju sasjeći krivičnom prijavom kao Stanivukovića ili fizički kao Davida i da samo još kažem da mi je najmanje žao „malih ljudi“ jer su i bukvalno mali ili nikakvi ljudi a opet će biti po staroj kad se slonovi potuku najebe trava, ne mislite valjda da će „vlast“ i „opozicija“ svoje milijarde braniti na prvoj liniji fronta?

 19. Sve gore napisano od strane komentatora sa imenom MICA je manje vise ne samo tacno nego i lako sljedivo i za prosjecno informisane gradjane.
  Jedino nedostaje konkretniji prijedlog kako dalje jer konstatacija da
  „Dakle kako god obrneš najebali smo “ je defetizam. Po meni je najveci problem visegodisnje degradiranje i cak fizicko unistavanje intelektualne elite ovog naroda tako da nase interese danas brane raznorazne Dusanke Majkic, Spirici, Radmanovici , baje i bajice itd. a najveci biznismeni su nam Radisici and Co. i onda kada sa takvim „liderima“ dovedemo sebe u vrlo tesku situaciju potezemo prizemno rodoljublje.
  Za kraj, mladim, pametnim i postenim .ljudima moramo dati sansu ili cemo ozivjeti Domanovicevu
  „Neku cudnu zemlju“ . Domanovicevi „junaci“ vec vladaju nasim zivotima a na nama je koliko dugo cemo im to dozvoliti.

  1. Hm to i jest glavno pitanje a mislim da imam i predlog: Lustracija.
   Naravno ne mislim na zakonsku lustraciju ali ko nas goni da sipamo gorivo kod onog papka što se time bavi ko nas gonida se družimo sa govnima od ljudi koji danas glasaju da nikad ne dobijem posao a sjutra „Đe si rođak“ i pozitivna diskriminacija nama bliskih. Pošto je kasno neću sad više pa možda sjutra nastavim ako neko misli da je OK

 20. Здраво, ја сам Мисс СОФИА РОСА. Желим дати поуздано свједочење из Загреба у Хрватској о томе како сам добио кредит од Владимиреа Финанциал Инвестмент. Добио сам кредит од 50000 евра. НАПОМЕНА: Поуздана је и аутентична Ако је неко заинтересован за добијање кредита, молимо контактирајте њену ВИА ЕМАИЛ: [email protected]

  Здраво, ја сам Мисс СОФИА РОСА. Желим дати поуздано свједочење из Загреба у Хрватској о томе како сам добио кредит од Владимиреа Финанциал Инвестмент. Добио сам кредит од 50000 евра. НАПОМЕНА: Поуздана је и аутентична Ако је неко заинтересован за добијање кредита, молимо контактирајте њену ВИА ЕМАИЛ: [email protected]