Поновљена негација амбасаде САД да ће на вјежби бити осиромашеног уранијума

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини издала је саопштење у којем негира наводе о кориштењу осиромашеног уранијма у будућој војној вјежби која би се требала одржати 2019. године.

понедељак, 26 марта, 2018 / 18:54

"Неки политичари настављају да користе измишљену причу о тзв. "НАТО вјежби” како би плашили грађане БиХ, успркос нашим континуираним напорима да осигурамо тачне и правовремене информације о вјежби. Амбасада САД одлучно одбацује све шпекулације и тврдње о овој вјежби", стоји између осталог у саопштењу Амбасаде БиХ у Сарајеву.

Из Амбасаде САД-а објашњавају да су у више наврата истакли, тренутно се ради на уручивању препоруке за одобрење билатералне вјежбе Националне гарде државе Марyланд и Оружаних снага БиХ (ОС БиХ) која ће се одржати 2019. године.

"У склопу континуиране, уске сарадње између БиХ и САД у области сигурности, Канцеларија за сарадњу у области одбране (ОДЦ) Амбасаде САД и Марyланд Натионал Гуард (Национална гарда Државе Марyланд) тренутно раде са Министарством одбране БиХ и Оружаним снагама БиХ како би за Предсједништво БиХ припремили препоруку. Уколико се постигне договор, ова активност биће веома слична претходним вјежбама које су проведене широм БиХ и регије у склопу Програма државног партнерства (Стате Партнерсхип Програм) у Србији, Црној Гори, Македонији, Хрватској и Словенији. Ниједна активност у склопу ове вјежбе неће укључивати употребу осиромашеног уранијума нити борбене муниције. Током вјежби ове врсте користи се муниција намијењена за обуку која није штетна за околину", тврде из Амбасаде САД-а.

Из Амбасаде поручују да, као и увијек када су овакве вјежбе у питању, уско сарађују с релевантним институцијама како би дефинисали детаље активности, што укључује и овоседмичне састанке између официра из КАнцеларије за сарадњу у области одбране Амбасаде САД, Националне гарде Марyланд и њихових колега из БиХ.

"Ова активност дио је дугогодишње сарадње између Сједињених Држава и Босне и Херцеговине која укључује партнерство Националне гарде Марyланд и Оружаних снага БиХ које је било изузетно корисно и за БиХ и за САД током свих 16 година постојања", закључује се у саопштењу.