Појавиле се опасне апликације на Андроид пијаци

Педесет малициозних апликација повучено јуче из Андроид Маркета, преноси ПиСи Ворлд. Гугл се на овај потез одлучио након што су стигле прве пријаве корисника, а према процјенама фирме Лукаут, која се бави сигурношћу, њих је прије повлачења преузело између 50 и 200 хиљада корисника. Иако је Гугл брзо одреаговао и повукао спорне апликације, компанија се, […]

четвртак, март 3, 2011 / 17:29

Педесет малициозних апликација повучено јуче из Андроид Маркета, преноси ПиСи Ворлд.

Гугл се на овај потез одлучио након што су стигле прве пријаве корисника, а према процјенама фирме Лукаут, која се бави сигурношћу, њих је прије повлачења преузело између 50 и 200 хиљада корисника.

Иако је Гугл брзо одреаговао и повукао спорне апликације, компанија се, због ове ситуације, нашла на мети многих критичара, који сматрају систем по ком Андроид Маркет функционише недовољно безбједним.

Да би они који су апликацију развили пласирали своје дјело, није потребно да ту појединачну апликацију Гугл одобри ,пре него што ће се она појавити у Андроид Маркету. То овај систем чини отвореним, привлачним за многе програмере, али и кориснике који управо због слободе које им пружа користе Андроид.

Међутим, поједини аналитичари сматрају да би требало размислити о промјени политике, јер садашња "мач са двије оштрице".

"Било би добро када би се Гугл, усуђујем се да кажем, угледао на Епл, и одобравао сваку апликацију прије њеног објављивања. Ако дозволите свима да постављају своје производе у продавницу, постоји шанса да ће неко то искористити за постављање малициозних ствари", рекао је Грејем Клали из компаније Софос за СиЕнЕн.

"То отвара могућности лошим момцима, а како популарност Андроида буде наставила да расте, биће све популарнији за сајбер криминалце", упозорио је он.

Са друге стране, корисници се упозоравају да треба да воде рачуна о томе које апликације преузимају, баш као што воде рачуна о софтверу који инсталирају на свој рачунар.

Спорне апликације биле су доступне корисницима током четири дана, а поједини медији извјештавају да се радило и о неким пиратизованим верзијама легитимног Андроид софтвера.

На вези можете провјерити које апликације су малициозне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *