\’\’Чучкова\’\’ књига додијељена Горану Дакићу

Горан Дакић из Бање Луке овогодишњи је добитник књижевне награде "Чучкова књига" за роман "Даљ", објављен у издању ЕуроБлица и Арт принта из Бање Луке. Награда ће Дакићу бити уручена 20. марта на свечаности у оквиру централне књижевне вечери манифестације "Чучкови књижевни дани". На јавни конкурс Народне библиотеке "Бранко Чучак" из Хан Пијеска пријавила су […]

четвртак, март 3, 2011 / 17:42

Горан Дакић из Бање Луке овогодишњи је добитник књижевне награде "Чучкова књига" за роман "Даљ", објављен у издању ЕуроБлица и Арт принта из Бање Луке.

Награда ће Дакићу бити уручена 20. марта на свечаности у оквиру централне књижевне вечери манифестације "Чучкови књижевни дани".

На јавни конкурс Народне библиотеке "Бранко Чучак" из Хан Пијеска пријавила су се четири аутора, а једно дјело није разматрано, јер није испунило услове конкурса.

Предсједник жирија за додјелу награде био је Бранко Брђанин Бајовић, а чланови Бранимир Кршић и Иван Шарац.

Роман "Даљ" прва је Дакићева књига и представља лирско свједочанство о једном дјетињству, а дјело је писао четири године. Рукопис романа "Даљ" награђен је на конкурсу Министарства просвјете и културе РС.

Горан Дакић рођен је 1984. године у Травнику. До 1992. године је живио у Новом Травнику, а тада одлази у Даљ у Источној Славонији. Од 1998. године живи у Бањалуци. Студент је бањалучког Филолошког факултета, а ради као новинар.

Публициста Мирко Демић раније је за овај роман рекао да представља "несвакидашње лирско свједочанство о једном дјетињству богатом доживљајима и осјећањима, које снагом и интензитетом умјетничког израза успијева да ратно окружење учини споредном кулисом, недостојном овако озбиљне и заносне приче, овако замамне и дирљиве баладе о одрастању".

Манифестација "Чучкови књижевни дани" одржава се на Хан Пијеску од 2009. године 21. марта на Свјетски дан поезије.

Награда "Чучкова књига" додјељује се за ауторима за прву објављену књигу, а могу конкурисати радови из поезије, прозе и драме.

Књижевник Бранко Чучак умро је децембра 2008. године. Објавио је 25 књига, од којих су већина збирке поезије. Прву књигу пјесама "О ништа и остало" објавио је 1971. године, а након тога слиједе "Жестока мармелада" (1976) "Во у купусу" (1981) "Психички изглед" (1984), "Умијеће гутања кнедле" (1988), "Писана малим словима" (1990)"Помрчина виа Чамотиња" (1995), "Дирљиви магацин" (1996) "Лупа чекића у ремонтном заводу"(1996), "Мрсна перница"(1997), "Штипаљком за вјетар"( изабрани стихови, 2000. године), "Горио к`o ове новине" (2002), "Човјече, у животу нисам чуо овако тужну причу" ( 2004).

Осим збирки поезије, издао је књигу колумни "Чув`о сам Титу", као и књигу новелета "Ива путује радничком класом".

Свој књижевни таленат исказао је и у романима: "Ми се знамо од последњег дана" и "Љута битка за собу Шарлот".

Рођен је 1948. гоодине у Сарајеву. Дјетињство је провео на Хан Пијеску. У родном граду завршио је Учитељску школу и студирао на Филозофском факултету.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор