Петар и Камила: Српска и мађарска струја

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас у Бањој Луци са директором Електропреносне компаније Мађарске Камилом Цсомај о успостављању сарадње електропривреда Мађарске и Српске

уторак, 25 јула, 2017 / 10:31

Разговарано је и о активностима Српске у процесу транспоновања директива Европске уније у законодавство из области енергетике.

Министар Ђокић је упознао директорицу Цсомај са надлежностима које ентитети имају у области енергетике, као и активностима које је Република Српска спровела када је у питању транспоновање ЕУ директива Трећег енергетског пакета.

"Област енергетике је у надлежности ентитета и Република Српска је до сада показала спремност да своје законодавство усклади са обавезама које проистичу из Уговора о Енергетској заједници, што је кроз досадашње реформе енергетског сектора и примјену енергетских пакета и урађено", рекао је министар подсјећајући да, за разлику од ФБиХ, Република Српска од 2011. године има усвојену Стратегију развоја енергетике до 2030. године.

Министар је истакао да је Република Српска отворена за све видове сарадње коју Мађарска електропривреда може да понуди, посебно у сегменту размјене искустава везаних за отварање тржишта и коришћење фондова Европске уније намијењених за подршку тим активностима.

Министар је нагласио да енергетика представља интересантно подручје на ком се много може урадити на пољу регионалне и међународне сарадње.

Он је, такође, истакао да велики број представника унутар тијела Европске уније не познају у довољној мјери и не разумију реалност односа унутар БиХ и улоге коју ентитети имају што отежава приступ финансијским изворима који су на располагању земљама у претприступној фази.

"Неразумијевање реалности и комплексности односа унутар БиХ доводе до покушаја наметања рјешења која су у супротности са уставним надлежностима што институције Републике Српске никако не смију да дозволе", закључио је министар Ђокић додајући да је Српска јасно окренута европском путу и спремна да свој дио обавеза испуни.

Амбасадор БиХ у Мађарској Александар Драгичевић је истакао да је важно да постоји непосредна комуникација између надлежних институција Републике Српске и заинтересованих компанија како би се могла остварити и развијати сарадња на конкретним пројектима од заједничког интереса.

Генерални директор МХ "Електропривреда РС" – Матично предузеће а.д. Требиње Жељко Ковачевић је истакао да је Електропривреда Српске по многим својим карактеристикама и активностима већ у ЕУ јер се поштују сви стандарди, учествује у релевантним ЕУ удружењима, извози електрична енергија и слично, те да су искуства Електропреносне компаније Мађарске и берзе електричне енергије од великог значаја за Републику Српску.