Пекари најављују поскуљење

Производња пекарских производа по садашњим продајним цијенама није исплатива, те постоји могућност да хљеб у Републици Српској поново поскупи, поручили су пекари из Српске. Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић рекао је да је цијена брашна посљедњих мјесеци дупло порасла, тако да је зарада пекара сведена на минимум. "Садашња цијена хљеба није реална, а цијене […]

петак, март 4, 2011 / 08:57

Производња пекарских производа по садашњим продајним цијенама није исплатива, те постоји могућност да хљеб у Републици Српској поново поскупи, поручили су пекари из Српске.

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић рекао је да је цијена брашна посљедњих мјесеци дупло порасла, тако да је зарада пекара сведена на минимум.

"Садашња цијена хљеба није реална, а цијене брашна и даље расту. Ми се трудимо да хљеб не поскупи. Међутим, реално је очекивати, ако се наставе овакви трендови, да поново дође до поскупљења пекарских производа", рекао је Тривић.
        
Тренутно у Српској брашно кошта 88 фенинга, плус ПДВ, али, каже Тривић, ако поскупи на 95 фенинга по килограму, без ПДВ-а, сигурно ће поскупити и хљеб, пишу “Независне новине“.

Томислав Спаић, власник пекаре "Артос" из Требиња, рекао је да у том граду хљеб кошта од 1,20 до 1,40 КМ, али да те цијене највјероватније неће остати непромијењене.

"Не исплати се радити, а са друге стране, нема ни народ пара. Не знам још када ћу тачно бити присиљен на поскупљење, а чуо сам да и остали пекари најављују да ће дићи цијене", рекао је Спаић.

Недавно су из Министарства трговине и туризма РС саопштили да ће, када се укаже потреба за интервенцијом, почети контролисање цијена у складу са одредбама Закона о регулисању цијена.

Грађани позивају да им се помогне, јер актуелне цјеновнике финансијски не могу да поднесу. Хљеб плаћају од 1,10 до 1,40, кифле од 0,30 до 0,40, а плетенице од 0,70 до 0,80 КМ. И у Хрватској је хљеб прије неколико дана поскупио и кошта од седам до осам куна (1,75 до двије КМ), пише лист.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *