Мур via Викиликс: Црногорска \’\’бизнис – политика\’\’

Мало земаља у Европи има тако лошу репутацију када је ријеч о борби против корупције као што је има Црна Гора, оцијенио је доскорашњи амбасадор САД у Подгорици Родерик Мур у депеши коју је послао Стејт дипартменту 2. септембра 2009. године, пишу "Вијести". Објашњавајући такву репутацију, као и проблем конфликта интереса због тога што су […]

петак, 4 марта, 2011 / 09:02

Мало земаља у Европи има тако лошу репутацију када је ријеч о борби против корупције као што је има Црна Гора, оцијенио је доскорашњи амбасадор САД у Подгорици Родерик Мур у депеши коју је послао Стејт дипартменту 2. септембра 2009. године, пишу "Вијести".

Објашњавајући такву репутацију, као и проблем конфликта интереса због тога што су политичари на високом нивоу добро позиционирани и у бизнису, Мур је за примјер навео потпредсједника Демократске партије социјалиста и тадашњег потпредсједника Владе Светозара Маровића.

"На примјер, Светозар Маровић је наводно повезан са 22 посебне компаније било директно или преко чланова породице. Честе гласине кажу да се не може склопити значајан посао у Будви без Маровићевог благослова", написао је Мур у документу до којег је дошао "Викиликс", а који "Вијести" објављују у сарадњи са британским листом "Гардијан", једним од пет свјетских медија који има свих 250 депеша.

Још један примјер којим Мур поткрепљује своју тезу о корупцији у Црној Гори је власништво породице Ђукановић у Првој банци.

Мур је обавијестио своју централу да тадашњи премијер Мило Ђукановић тамо има три, његов брат Ацо 47, а сестра Ана Коларевић један одсто акција, што породици даје контролу над банком.

"Прва (банка) је једина црногорска банка која је имала користи од владиног пакета од 40 милиона евра, што је био резултат глобалне економске кризе. Многи други високи политичари, такође имају значајан пословни интерес укључујући и интерес у државним компанијама", написао је Мур.

У депеши из јула 2007. године, послатој из амбасаде у Подгорици, пише да чак и са повећаном политичком вољом, Црна Гора нема способности да нападне организовани криминал.

"Тек однедавно и само уз помоћ извана Црна Гора има једва основе законодавства, опрему и обуку потребну да истражи и процесуира организовани криминал. Јаче владине мјере када је ријеч о транспарентности помогле би да сломе повремене везе између криминалих кланова и званичника власти, објављивањем имовине и повећавајући видљивост доношења одлука", пише у депеши.

Aамбасада не може да говори о вјеродостојности докумената достављених медијима за које се наводи да су депеше Владе САД. Као дио наше политике, Влада САД не коментарише документа која наводно садрже осјетљиве информације", наведено је из Амбасаде.Оставите одговор