ПДП: Прилагодити образовне програме развоју ИТ

Да би Република Српска успјела у дигиталној ери, неопходно је прилагодити наш образовни систем добу модерних информационих технологија. С тим у вези, информатика ће заузети посебно мјесто у образовном систему Републике Српске. Информационо, односно дигитално друштво представља кључну одредницу Програма обнове Републике Српске.

среда, септембар 5, 2018 / 10:59

Информационе технологије представљају огромну привредну развојну шансу Републике Српске, и баш зато је важно да наш образовни систем уважи тај развојни потенцијал. Партија демократског прогреса планира да од октобра крене у спровођење неколико кључних мјера са циљем јачања ИТ сектора у Републици Српској:

  • повећати квоте на факултетима који образују рачунарске и информатичке стручњаке да
    младима омогућимо образовање за послове будућности;-
  • свеобухватно опремање школа рачунарским системима и паметним уређјима за учење.
  • Само увођење предмета информатика није и не може бити довољно за креирање модерног
    образовања и конкурентне дигиталне економије;
  • прилагодити планове и програме у средњим и основним школама да истичу истраживачки
    тип учења, а не пуко памћење чињеница.

Евидентно је интересовање страних фирми за улагање у област ИТ технологија у посљедњим годинама, а само једна велика компанија од 5 запослених значила би око 200 милиона КМ прикупљених пореза, што би представљало „бум“ за цијелу економију Републике СрпскеПартија демократског прогреса је свјесна да нам предстоји 10 кључних реформских година у којима ћемо наше младе људе, систем и начин размишљања морати прилагодити дигиталној привреди и економији.

Та деценија почиње у октобру.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *