ПДП: Једна декларација и једна осуда пријетњи новинару

Партија демократског прогреса покренула је потписивање петиције против најављених нових намета грађанима и најава о повећању стопе ПДВ-а, на бази Декларације о кључним правцима фискалне политике коју ће ПДП упутити у процедуру у НСРС.

субота, 22 фебруара, 2020 / 10:54

Циљ декларације и петиције је доношење нове стратегије привредног развоја Републике Српске која треба да буде заснована на најнижим порезима, доприносима, таксама и другим наметима у региону.

ПДП сматра да високи намети и компликоване процедуре какве имамо тренутно само одмажу привредницима да зарађују, привређују и на тај начин се успорава цјелокупна привредна активност. Смањење фискалних и парафискалних намета је једини начин да се отвори нови простор за инвестиције, привредна улагања, развој и нова радна мјеста.

Декларацијом коју ће ПДП упутити у НСРС парламент Српске би обавезао све представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да свим политичким средствима, у складу са уставом и законима, спријече повећање стопе пореза на додатну вриједност, као и акциза на гориво и нафтне прерађевине. Петиција се може потписати наредних седам дана на Тргу Крајине у Бањалуци од 10 до 13 часова и од 15 до 18 часова, а сутра ће је потписати руководство Партије демократског прогреса.

Осуда пријетњи од стране Душка Петровића

Партија демократског прогреса најоштрије осуђује нечувене пријетње које је шеф представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић упутио редакцији портала „Капитал“ и главном и одговорном уреднику Синиши Вукелићу. Портал „Капитал“ је током година рада постао синоним за истраживачко новинарство у Републици Српској и шире, при томе чувајући највише професионалне стандарде. Умјесто да се бави оним за шта је скупо плаћен новцем сиромашних грађана Републике Српске, а то је промовисање и заштита интереса Српске, Перовић се у свом изливу бијеса јасно очитовао да он, заправо, искључиво промовише интересе приватне иностране компаније, а што је други скандал у само једном телефонском позиву.

Сасвим је јасно да Перовић не зна и није у стању да појми шта значи независно новинарство и слобода медија. Због тога, као и због чињенице да Перовић очигледно не заступа интересе Републике Српске, него иностране приватне компаније, ПДП захтијева од Владе Републике Српске да одмах смијени Душка Перовића.

У супротном, Влада Републике Српске ће бити саучесник у гушењу слободе говора и медија у Републици Српској, те ће и сама постати помоћна лоби агенција страног капитала, умјесто да води одговорну националну политику и штити интерес Републике Српске и њених грађана.Оставите одговор