Пашалић: У БиХ мали број вехабија

Предсједник Удружења илмије Исламске заједнице у БиХ Менсур Пашалић тврди да у БиХ сада има мали број вехабија. Пашалић појашњава да вехабије и као термин и као покрет званично не постоје, већ да та лица себе називају селефијама, о којима је и јуче и данас било ријечи на колоквијуму "Исламска сцена у БиХ". "Селефија у […]

среда, 6 јула, 2011 / 21:16

Предсједник Удружења илмије Исламске заједнице у БиХ Менсур Пашалић тврди да у БиХ сада има мали број вехабија.

Пашалић појашњава да вехабије и као термин и као покрет званично не постоје, већ да та лица себе називају селефијама, о којима је и јуче и данас било ријечи на колоквијуму "Исламска сцена у БиХ".

"Селефија у мом мјесту (Фојница) има седам, који су коректни људи и који раде свој посао", рекао је Срни Пашалић, одговарајући на питање да ли БиХ, како тврде неки стручњаци за тероризам, пријети опасност од исламских радикалних група.

Он је истакао да се на овом скупу више говорило о покрету "текфир лахиџере" са којим се суочавају поједине муслиманске државе у Саудијској Арабији, објашњавајући да је то мала група људи о којој треба говорити, али која, додао је он, на општем плану не може направити никакав проблем.

Не треба преувеличавати постојање одређених кругова или неког броја људи с једне стране, а с друге стране производити опасност уколико те опасности директно нема", рекао је Пашалић.

Пашалић је истакао да је дводневним скупом Исламска заједница, односно Удружење илмија изразила жељу за отвореношћу у комуникацији са јавношћу у БиХ.

Ердин Кадунић из Фондације "Конрад Аденауер" раније је Срни рекао да алтернативни исламски покрети нису проблем само БиХ, него и земаља у окружењу и остатка Европе, и да представљају опасност за све грађане, па и муслимане.

Према његовим ријечима, алтернативна исламска учења и исламске праксе треба схватити као озбиљан и комплексан проблем, у чије је разматрање потребно укључити Исламску заједницу у БиХ, безбједносне структуре, правосуђе и медије.

Фондација "Конрад Аденауер" је, у сарадњи са Удружењем илмије, организовала дводневни колоквијум о теми "Исламска сцена у БиХ", чији је циљ био да се службеници у државним и ентитетским службама безбједности и правосуђу, медијски радници и дипломате информишу о појавама алтернативних исламских учења и исламске праксе које се посљедњих година срећу у БиХ.0 КОМЕНТАРА