Ђокић: Обиљежићемо страдање Срба у Сребреници

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да ће Влада РС провести све активности обиљежавања страдања Срба на Петровдан 1992. године у сребреничкој општини. "Ми ћемо у складу са програмом Одбора за обиљежавање важних догађаја из историје српског народа провести све планиране активности и не вјерујем да било ко може да […]

среда, 6 јула, 2011 / 21:13

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да ће Влада РС провести све активности обиљежавања страдања Срба на Петровдан 1992. године у сребреничкој општини.

"Ми ћемо у складу са програмом Одбора за обиљежавање важних догађаја из историје српског народа провести све планиране активности и не вјерујем да било ко може да забрани да Влада РС проводи своје активности, као што и ми не ометамо активности других, планиране за 11. јули", рекао је Ђокић.

Реагујући на вијест да је директорица Културног центра у Сребреници Амила Ефендић обавијестила Организациони одбор да неће моћи користити овај простор за обиљежавање меморијалне манифестације "Петровдански дани", он је истакао да је изненађен због чињенице да неко жели да забрани Србима да обиљеже датум масовног страдања српског народа на подручју Сребренице.

Ђокић је нагласио да српске власти дају пуни допринос да се на том подручју могу окупити сви и обиљежити све што сматрају да је важно за њих.

"Знамо да је то мјесто гдје су се догодили злочини у току рата и над Србима", истакао је Ђокић и подсјетио да је управо на Петровдан, 12. јула 1992. године над Србима извршен масовни злочин у неким мјестима сребреничке општине, наглашавајући да се то десило прије јула 1995. године.

Директорка Културног центра Сребреница Амила Ефендић обавијестила је данас Организациони одбор за обиљежавање 19 година од страдања српског народа у Подрињу да неће моћи користити простор те установе за организовање активности у оквиру меморијалног програма "Петровдански дани", упркос ранијем договору.

Према јуче најављеном програму, духовни, културно- историјски садржаји, те приказивање документационе грађе о страдању српског народа у оквиру "Петровданских дана" требало је да почну сутра приказивањем документарног филма о страдању српског народа у и око Сребренице. Приказивање је било заказано за 20.00 часова у Културном центру.

Програмом обиљежавања 19 година од српског страдања у Сребреници и Братунцу предвиђена је промоција књига "Истинита Сребреница" Љиљане Булатовић и "Како се стварно збило" Зорана Јовановића.

У Културном центру Сребреница сутра ће бити одржан округли сто о бошњачком страдању.