Паралеле прати Арт-матика минијатурних птица које пију нектар из цвијећа

У оквиру пратећег садржаја изложбе "Паралеле", у Музеју савремене умјетности Републике Српске, јуче су одржане креативне радионице за дјецу под називом "Арт-матика".

четвртак, 8 фебруара, 2018 / 18:17

Четири специјално осмишљене радионице, инспирисане изложбом "Паралеле", подразумијевале су учешће 30 дјеце вртића "Колибри", узраста пет до шест година. Дјеца су уз рјешавање креативних ликовних задатака, имала прилику да се упознају и заједно стварају нова умјетничка дјела са умјетницима Радославом Тадићем и Слободаном Видовићем.

По завршетку радионица дјеца су у простору Музеја изложила настале радове, а на платоу испред Музеја извели и перформанс којим су симболички пожељели добродошлицу и позвали публику да посјећује Музеј.

Пројекат "Артматика" започет је крајем 2016. године и пружа нову димезију рада васпитача у васпитно-образовном процесу, а базиран јена развоју почетних математичких појмова код дјеце посредством различитих облика умјетности. Креирањем подстицајне атмосфере и усмјеравањем ка креативном ликовном изражавању и стварању, подстиче се критички став дјетета према свијету који га окружује, те стимулише перцепција  визуелно-просторних односа као и логичко-математичког мишљења. Дјечије самостално укључивање у различите видове активности  развија емотивну стабилност и самопоуздање дјетета у сопствене снаге. Овако осмишљени програми дјеци откривају ону заборављену – забавну страну математике.

Овај програм се реализовао као дио истоименог пројекта Центра за предшколско васпитање и образовање Бања Лука, а на иницијативу вртића "Колибри" из Лазарева.

Радионицу су водиле васпитачице вртића "Колибри" Јелена Радошевић и Наташа Радошевић, и педагог Свјетлана Мамић.