Бањалучка позоришта се уједињено дигитализовала латиницом!

Када би се сабрало колико новца су из буџета добили појединци и установе у бањалучким позориштима, вјероватно би им по очувању националног идентитета био раван само чувени Никола Вучетић из привредног друштва Никола Тесла.

четвртак, фебруар 8, 2018 / 17:36

Пошто нам је електромобил давно одбјегао у Њемачку, истим путем иде и српско национално биће, барем када се око њега брину домаћи посленици, по матрици коју прописују приватна предузећа. У овом случају, можемо комотно рећи темељно национално и друштвено неодговорна предузећа.

Најлакше је сада проблем наћи у Фронталу, јер нико други не види проблем. Јесте, ми смо баш закерала и затуцане цјепидлаке. Али бар знамо писати ћирилицом и у сајберсвијету, за разлику од других, неписмених.

Азбуке ће бити све мање и мање, поготово када људи који сада доносе одлуке, одњегују своје потомке, који ће ићи њиховим стазама латинизације. Но, Фронтал.СРБ ће наставити да се бори против такве будућности, а ви прочитајте саопштење без измјена, осим што је пресловљено са латиничног писма.

Апликацијско позориште

Захваљујући компанији "Проинтер", данас је у Народном позоришту Републике Српске представљена апликација "БЛ Театар" помоћу које корисници могу пратити дешавања у свим бањалучким позориштима те резервисати карте за представе.

"БЛ Театар" доноси све информације о терминима представа, најаве премијера те описе за сваку појединачну представу која је на репертоару, а оно што је најважније јесте да ћете помоћу ње моћи резервисати карте за представе у свега пар једноставних корака.

Апликација укључује сва активна позоришта на територији града Бања Лука – Народно позориште РС, ДиС театар, Дјечије позориште РС, Градско позориште Јазавац, Невид театар и Бањалучко студентско позориште.

Из компаније "Проинтер", која стоји иза апликације, поручују да је велико задовољство бити покретач оваквог пројекта који ће, како се надају, поједноставити начин на који грађани долазе до информација о представама, олакшати резервацију карата и тако привући нове посјетиоце.

"Оно што нам је посебно драго јесте и то да су сва позоришта једногласно прихватила ову идеју и заједно са нама учествовали у изради апликације. Циљ је био да удруженим снагама поклонимо нашем граду нешто што ће грађанима приближити културну понуду на један модеран и интуитиван начин. Надамо се да ће БЛ Театар апликација умногоме допринијети промоцији али и повећању посјета бањалучким позориштима", рекли су у Проинтер-у.

Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић, рекао је да је НПРС са великим задовољством учествовало у овом пројекту након што им је представљена идеја.

"Народно позориште Републике Српске се са задовољством укључило у пројекат БЛ Театар који нашој публици омогућава још један канал комуникације у погледу резервација улазница за наше представе. Апликација је одлично конципирана, прегледна, интиутивна те је као таква једноставна за коришћење најширем опсегу потенцијалне позоришне публике.", рекао је Стојковић.

Према ријечима Љубише Савановића, организатора Градског позоришта Јазавац, посебан значај овог пројекта је и тај што је ујединио сва бањалучка позоришта.

"Захвалио бих се људима из Проинтера на сарадњи и труду који су уложили да ова апликација угледа свјетло дана. Надам се да ће публика позитивно реаговати на овај заједнички корак свих позоришта и да ће им апликација олакшати пут до карата за представе. Посебно ме радује што је ово пројекат који је ујединио сва позоришта и надам се да неће бити посљедњи такав.", нагласио је Савановић.

Апликација је потпуно бесплатна а доступна је корисницима Андроид и иОС уређаја. Све детаље и линкове за доwнлоад апликације корисници могу пронаћи на страници блтеатар.цом.

Како резервисати представу помоћу БЛ Театар апликације
Према ријечима људи из Проинтера апликација је у потпуности оријентисана репертоарима бањалучких позоришта а све је подређено једноставној и брзој резервацији карата.

Постоје три начина да сазнате информације о представама – одабиром жељеног позоришта на чијој страници ће вам се приказати све актуелне представе, одабиром календара на којем ћете добити обиљежене термине када се у неком од позоришта играју представе те на страници Премијере гдје можете видјети термине свих предстојећих премијерних извођења.

Након што одаберете представу која вас интересује, све што треба да урадите јесте да кликнете на дугме Резервација, затим попуните податке у формулару, одаберете датум и то је то. Потврда о резервацији ће вам доћи на маил који сте унијели у формулару.Оставите одговор