Пад цијене нафте због јачања долара

Сирова нафта је јутрос током електронског пословања на берзи у Њујорку појефтинила на испод 91 долара за барел, услед јачања америчке валуте, што чини „течно злато” скупљим за улагаче који располажу другим валутама. Цијена америчке „лаке” нафте за терминску испоруку у августу је на Њујоршкој робној берзи пала за 55 центи на 90,61 долар за […]

понедељак, 27 јуна, 2011 / 19:03

Сирова нафта је јутрос током електронског пословања на берзи у Њујорку појефтинила на испод 91 долара за барел, услед јачања америчке валуте, што чини „течно злато” скупљим за улагаче који располажу другим валутама.

Цијена америчке „лаке” нафте за терминску испоруку у августу је на Њујоршкој робној берзи пала за 55 центи на 90,61 долар за барел, док је истовремено европска „брент” нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону појефтинила за 73 цента на 104,39 долара за барел, пренела је америчка новинска агенција Асошиејтид прес (АП).

Евро је ослабио према долару на 1,4124 са 1,4188 долара од петка, као посљедица забринутости инвеститора око грчке дужничке кризе.

Парламентарци у тој земљи ће у среду гласати о 28 милијарди евра вриједном плану штедње, а њемачки министар финансија Волфганг Шојбле је у недјељу упозорио да Грчка неће добити нову траншу помоћи уколико поменути план не буде усвојен.

Најважнија енергетска сировина је прошле седмице појефтинила пошто је Међународна агенција за енергетику (ИЕА) саопштила да ће у наредних 30 дана на тржиште пустити 60 милиона барела нафте, од чега половину из америчких стратешких резерви.

Неки аналитичари указују да би пад цене нафте могао да буде привремен.

„Сумњамо да ће проблем снабдјевања енергентима у свету бити ријешен помоћу тако мале количине нафте. Тај потез ће можда умирити тржиште током овог љета, али никако не представља дугорочно ријешење”, наводи се у извештају америчке консултантске фирме „Шорк груп”.

 

 

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *