Отворено писмо Уједињене Српске Жељку Комшићу

Под насловом ДА ЛИ ЈЕ НЕОФАШИЗАМ ЈАВНА ИЛИ САКРИВЕНА ПОЛИТИКA ДЕМОКРАТСКЕ ФРОНТE? – УС је писала Жељку Комшићу.

среда, 11 септембра, 2019 / 17:31

Поштовани хрватски члану Предсједиштва БиХ и предсједниче Демократске фронте (ДФ) Жељко Комшићу,

Уједињена Српска, као парламентарна странка из Републике Српске, жели да Вас обавијести о открићу једног дневног листа из Републике Српске, као и мноштву портала и друштвених мрежа, о Вашем истакнутом члану странке. Уједињена Српска и Ваш Демократски фронт се разликују у много ствари. Од односа према друштву, политици, схватању Дејтонског мировног споразума, ентитета и нивоа БиХ, и у још много ствари. Без обзира на тренутну кризу у успостављању власти у складу са изборним резултатима и нашем неслагању и по овом питању, овај проблем који Вам наводимо је много озбиљнији! Надам се да се не разликујемо у одговорности према животу и миру, према достојанствености сваког човјека и народа у Републици Српској и БиХ и по томе да је порука „СРБЕ НА БРБЕ” несумњиви нацизам.

Ваш дојучерашњи члан Главног одбора ДФ-а Осман Сушић (39) „а сад само члан ДФ-а” је прије неколико година износио јавно став и поруку како треба ријешити питање Срба у БиХ. Он је уочи утакмице БиХ – Србија и Црна Гора, квалификација за Свјетско првенство која се играла у октобру 2004. године, у камеру узвикивао „Србе на врбе. Србе на врбе!” и то два пута да не буде забуне. Он се сад прави Енглез и не сјећа се тог догађаја, иако снимак постоји на интернету. Колико и да ли има сличних ствари које је говорио или говори, а да их камера није документовала, нећемо нагађати.

Да ли ћете Ви као предсједник ДФ избацити Сушића из странке? То би била најкоректнија порука Србима у Републици Српској и у Федерацији БиХ. Уз извињење што одмах, када се поново појавио снимак у јавности, шовиниста и фашиста из Ваше грађанске странке није избачен. И то избачен јавно да би био примјер сваком ко би позивао на убијање и вјешање Срба! Можда од данас није члан Главног одбора, али је и даље члан грађанске странке ДФ. Опростите на компарацији јер немамо намјеру да Вас увриједимо или било шта слично, али то да више није члан Главног одбора ДФ а јесте члан странке је као кад би усташки официр био лишен чина а остао у усташкој војсци. Лицемјерно је ћутати о томе. Овдје и не наводимо да је асистент на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву, и да треба да учи младе људе и о Србима и српској историји, као и о онима који су „Србе вјешали на врбе”!

Господине Комшићу, очекујемо од Вас да умирите јавност у Републици Српској и све Србе у Републици Српској и БиХ, те да јавно изнесете свој став о Осману Сушићу, о његовој гнусној фашистичкој поруци. То чинимо због тога јер се јавно често декларишете као антифашиста, па нам је тешко разумијети да као такав човјек имате члана странке а прије тога и руководства који узвикује „СРБЕ НА ВРБЕ”. Молимо Вас да покажете да сте и политичар и политичка странка која не подржава позивање на злочине према Србима. Ваше ћутање о томе била би трагична порука по суживот и односе међу народима и политичким организацијама у Босни и Херцеговини.

Ви можете веома лако својим примјером, саопштењем или најкраћом могућом изјавом да покажете да нико у Вашој партији није за то да се српско питање рјешава на начине како је рјешавано у тзв. НДХ, од стране Хрвата и Муслимана усташа, црних легија, злочинца Јуре Францетића, Ханџар дивизије и других који су „експресно” рјешавали питање Срба, и у Сарајеву, и у Старом Броду, и у Гаравици, и у Шушњарима, Мотикама, и у Пребиловцима и цијелој западној Херцеговини, и у Јасеновцу, да не набрајамо даље. Јер, сви који су чинили ове грозне злочине имали су идентичну поруку коју је изнио члан Ваше странке Осман Сушић.

Српски народ у Републици Српској и у БиХ ишчекује Ваш одговор!

Уједињена Српска
Служба за информисањеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *