Отворен 19. Међународни сајам пољопривреде, лова и риболова "Интерагро" у Бијељини

Сајам "Интерагро 2021” одржава се на 2.500 квадратних метара затвореног и 4.000 квадратних метара отвореног простора бијељинског Агротржног центра "Кнез Иво од Семберије", уз учешће око 120 излагача.

петак, 8 октобра, 2021 / 14:13

– Задовољан сам великим бројем излагача на овом сајму, што указује на добру перспективу пољопривреде Републике Српске. Година која је на измаку била је изазовна и тешка, суша је била слична оној из 2017. године и приоритет нашег Министарства је улагање у системе за наводњавање. Осим Црњелова и Батковића, од наредне године почећемо изградњу система за наводњавање и у Којчиновцу, а план је да се у Семберији сваке године граде системи за наводњавање површина од најмање 500 хектара и за то смо обезбиједили додатних 15 милиона конвертибилних марака из буџета Републике Српске. Суша је узела велики данак управо у Семберији и уопште у пољопривреди, али морамо се трудити да као Влада реагујемо и да, прије свега, обавезе према пољопривреди исплаћујемо брже. Никада нисмо имали бржу и бољу динамику исплате подстицаја, из Компензационог фонда за пољопривреднике издвојено је 8,2 милиона, а након усвајања ребаланса буџета биће издвојено додатних 4,5 милиона конвертибилних марака – истакао је министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Борис Пашалић

Овогодишњи сајам одржава се под покровитељством Градске управе Града Бијељина, Министарства пољопривреде, шумарства и водоприведе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

– Граду Бијељина је велика част да буде домаћин, а Градској управи да деветнаести пут за редом буде покровитељ једне овако квалитетне манифестације. Најважнији циљеви овог сајма су остварење нових и учвршћивање старих пословних контаката, као и потписивање што више уговора о пословној сарадњи. Oвакви догађаји су, такође, одлична прилика да се представе најновија технолошка достигнућа у аграру и примјена науке у пољопривреди, али и да Семберија представи своја достигнућа у овој области. Вјерујем да ће пољопривредницима, прерађивачима и другим чиниоцима аграрног сектора изузетно корисни бити и разговори и размјена искустава на панел дискусијама. Семберски пољопривредник зна свој посао, да произведе здраву и квалитетну храну. Оно што нам недостаје су већи подстицаји, превазилажење баријера, како би пољопривреда и прерађивачки сектор лакше проналазили тржишта, али и боља организованост самих пољопривредника. Трудићемо се да у директном разговору са излагачима и посјетиоцима унаприједимо наш приступ у подршци пољопривредној производњи и прерађивачкој индустрији – нагласио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Вршилац дужности директора предузећа "Град" Бранислав Влачо рекао је да је Сајам "Интерагро" за 18 година постојања стекао репутацију мјеста на којем се окупљају успјешне компаније, институције и удружења.

– Ово је потврда да су Бијељина, Семберија и Република Српска препознатљиве дестинације и мјеста за живот и рад сваког доброг човјека. Надам се да ће сајам "Интерагро", као мјесто сусрета пољопривредника, привредника, стручњака, представника институција и свих који се баве пољопривредом имати успјешне резултате који ће значити унапређење пословања. Институције морају бити сервис домаћој привреди. Свјесни тешких околности у којима функционише аграрни сектор, максимално се трудимо да у оквиру уставних надлежности допринесемо унапређењу пољопривредног пословања. Због тога ћу поново поздравити све напоре Владе Републике Српске и надлежног министарства које су предузели и спроводе их на санирању негативних ефеката пандемије на пољопривредни сектор. Основна улога на заједничком нивоу је заштита домаће производње, а започет је и поступак отварања тржишта Русије, Кине, Малезије, Израела, Кувајта, УАЕ и Саудијске Арабије за наше производе. Постоји и једна охрабрујућа вијест – у Израел смо доставили упитник и ових дана очекујемо да нам буде омогућен извоз меса и месних прерађевина у ту земљу – сматра министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Партнери сајма су Привредна комора Војводине и Привредна комора Републике Српске, а овогодишњи "Интерагро" ће бити завршен у суботу, 9. октобра у 16 часова, након додјеле награда и признања најуспјешнијим излагачима.- Циљ учешћа на оваквим сајамским манифестацијама је појачавање привредне сарадње, и то повезивањем и умрежавањем привредника, чиме се ствара амбијент којим привредници-излагачи могу брже успоставити контакт са потенцијалним партнерима из земље и региона. Робно-новчани промет између Републике Српске и Србије је значајно порастао у првих осам мјесеци текуће године у односу на прошлу, и износи око 500 милиона евра. Желимо да нашу сарадњу додатно издигнемо изнад просте робне размјене и да остварујемо заједничке пројекте и инвестиције. Привредна комора Војводине је у претходних неколико недеља имала интензивне контакте и активности на повезивању два региона, Војводине и Српске. На недавно одржаном Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду организовали смо пословни форум са Републиком Српском, а неколико дана касније у Привредној комори смо организовали и Инвестициону конференцију – истакао је предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.