Приједорчанка и Витаминка повећале откуп и производњу

Фабрика за прераду воћа "Приједорчанка" а.д из Приједора откупила је у 2013. години 17.600 тона разног воћа, чиме је за 18% пребацила план од 15.500 тона и остварила је рекордну производњу од постојања, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопрвиреде.


Џаба регрес кад пара нема: Пољопривредници купили само 15 одсто плавог дизела

Пољопривредни произвођачи у Републици Српској, протеклих мјесец дана, откупили су 1,5 милион литара регресираног дизел горива за потребе прољећних радова, што је тек 15 одсто од укупно предвиђене количине које Влада РС суфинансира


Усорац: Ако не буде ријешен извоз, блокираћемо прелазе

Уколико у БиХ не буде ријешено питање извоза, пољопривредници из Републике Српске ће већ почетком августа блокирати граничне прелазе и забранити било какав увоз, упозорио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача Српске Владимир Усорац.


Плати дуг за ђубриво, добићеш премију за млијеко!

Произвођачи млијека у Републици Српској, који нису измирили прошлогодишња дуговања за минерално ђубриво према Робним резервама, не могу да остваре право на премијеру за млијеко за прва три мјесеца ове године, саопштено је из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС.


Нинковић: РС земља природе и пчеларства

Предсједник Скупштине Савеза удружења пчелара Републике Српске Обрад Нинковић најавио је да ће ове године бити реализовани пројекти сузбијања продаје патвореног меда, ране дијагностике америчке куге пчелињег легла, те контроле пчела на присуство ноземозе.


РС-пољопривреда: Откуп већи за 9,5%, продаја за 27,1%

Вриједност откупа производа пољопривреде и рибарства од индивидуалних пољопривредних произвођача у Републици Српској /РС/ у трећем тромјесјечју ове године била је 27,32 милиона КМ и за 9,5 одсто је већа него у истом периоду прошле године, подаци су Завода за статистику РС.


Јевгениј Балицки: Кијев је пропустио прилику за контраофанзиву

Чинимо све што је у нашој моћи да задржимо људе на земљи, одржимо циклус пољопривредне производње, како због ратних дејстава земља не би утонула у коров. Отворени смо за сарадњу, али разумијемо да Русија има само два савезника – војску и морнарицу, каже губернатор Запорошке области.


Зрно, по зрно – превара

Са одлуком да се продужи Житни споразум се не слажем. Сматрам то преваром, као што су били Мински споразуми, каже Јевгениј Балицки, губернатор Запорошке области, док разговарамо у његовом кабинету у Мелитопољу.


Житни рат: Хоће ли Русија продужити Договор о зрну?

Русија 18. маја објављује да ли наставља споразум о деблокади лука на Црном мору под контролом Кијевa, за извоз житарица или ће бити стављен ван снаге. Узгој житарица, за које Руси користе хипероним "зрно", а обзиром да су у питању два највећа свјетска произвођача, постаје дио ратних игара на глобалном нивоу.


Приједор: Информациони центар за породична пољопривредна газдинства

У Градској управи Приједор данас је потписан Споразум о сарадњи између Града Приједора, Развојне агенције града Приједра "ПРЕДА", Удружења " Пројекат Приједор"са сједиштем у Тренту и у Приједору у сврху изградње и вођења Информативног центра за породична пољопивредна газдинства , правне субјекте и предузетнике у пољопивреду, микро и мала предузећа као и продајног мјеста за локалне, типичне пољопивредно-прехрамбене и занатске производе из Приједора / Интегрисани центар за економски развој Приједора/.


Политичка економија: Станић каже да пољопривредници не ору аутопутеве и да 10 милиона КМ не рјешава ништа

Акцизна коалиција треба да скине акцизе на гориво које се троши у пољопривредној производњи. Не ору наши пољопривредници аутопутеве и цесте већ њиве. – истакао је Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске.


Бијељина: Три хиљаде кубика кречњака за 202 пољопривредника

Градска управа и Аграрни фонд Града Бијељина су завршили активности на побољшању квалитета пољопривредног земљишта, односно калцификацији, планиране Правилником градског Аграрног фонда о начину и условима подстицаја у пољопривредној производњи за 2021. годину.


Најбогатији Словенци купили неколико хиљада хектара земљишта на сјеверу Србије

Најбогатији Словенци, брачни пар Иза и Само Логин, власници Аутфит 7 која је заслужна за планетарну хит апликацију Токинг Том, како преносе портали у Србији постали су власници неколико хиљада хектара земље у сроској регији Војводина.