Осуде убиства пакистанског министра

Амерички државни секретар Хилар Клинтон осудила је убиство пакистанског министра за мањска питања и изразила спремност САД да са владом Пакистана сарађују у борби против екстремистичког насиља. Шокирана сам и повређена данашњим убиством министра Шабаза Батија. То је био напад не само на једног човека већ на вриједност толеранције и поштовања за људе сваке вјере […]

среда, 2 марта, 2011 / 23:06

Амерички државни секретар Хилар Клинтон осудила је убиство пакистанског министра за мањска питања и изразила спремност САД да са владом Пакистана сарађују у борби против екстремистичког насиља.

Шокирана сам и повређена данашњим убиством министра Шабаза Батија. То је био напад не само на једног човека већ на вриједност толеранције и поштовања за људе сваке вјере и поријекла, за која се залагао Мохамед Али Џинах, оснивач Пакистана, истиче се у поруци Клинтонове.

У саопштењу Стејт департмента, наводи се да САД остају привржене сарадњи са владом и народом Пакистана, „у изградњи стабилније и просперитетније будућности за све, будућности у којој насилни екстремисти неће више моћа да утишају гласове толеранције и мира”.

Убиство је осудио и генерални секретар Уједињених нација Бан ки Мун.

Генерални секретар УН охрабрује владу Пакистана да настави са својим напорима у бобри против тероризма, заштите мањине и унапређења толеранције, наводи се у саопштењу.

Министар Бати, једини хришћанин у пакистанској влади, залагао се за измјене контроверзног закона о бласфемији. Убијен је у Исламабаду док је ишао на посао.

У јануару је убијен гувернер најмногољудније пакистанске провинције Панџаб, Салман Тасер, који је такође критиковао тај закон.

Генерални секретар је снажно осудио трагично убиства Батија, истакнутог борца за права мањина и промотер међуверског разумијевања. До тог убиства долази после недавног убивства гувернера Тазира, које генерални секретар такође осуђује, наводи се у саопштењу.Оставите одговор