Опасне флашице и даље у продаји

Пластичне беби флашице са бисфенолом А, штетном хемијском супстанцом која може утицати на имунитет и развој тумора, још су на тржишту БиХ, иако је ЕУ забранила њихову производњу, а у неким земљама се већ повлаче из продаје. Бисфенол (БПА) је састојак пластичне амбалаже који при загријавању млијека или чаја може да продре у течност и […]

четвртак, 3 марта, 2011 / 06:34

Пластичне беби флашице са бисфенолом А, штетном хемијском супстанцом која може утицати на имунитет и развој тумора, још су на тржишту БиХ, иако је ЕУ забранила њихову производњу, а у неким земљама се већ повлаче из продаје.

Бисфенол (БПА) је састојак пластичне амбалаже који при загријавању млијека или чаја може да продре у течност и тако доспије у организам бебе. У посљедњих 10 година обављено је више од 130 студија које су довеле у везу БПА с карциномом дојке и простате, дијабетесом, појавом хиперактивности, раног пубертета, гојазности и других поремећаја.

Приликом куповине флашица за бебе родитељи треба да обрате пажњу да изаберу производ на којем стоји назнака "без бисфенола" или на енглеском "BPA free", пишу "Независне новине" у сутрашњем издању.

Из Агенције за безбједност хране БиХ, која је надлежна за повлачење опасних производа с тржишта, кажу да је ЕУ донијела одлуку да се спорне флашице повуку с тржишта 1. јуна и да ће они до тада да испоштују одлуку ЕУ.

Замјеник директора Агенције Зоран Ђерић каже да се ове флашице налазе и код нас у продаји, као и у осталим земљама ЕУ, а чим ЕУ донесе забрану о употреби и у БиХ биће донесена таква забрана.

Према његовим ријечима, Агенција досад није примила ниједну жалбу на евентуална нежељена дејства приликом употребе ових бочица.

У институцији Омбудсмана за заштиту потрошача БиХ упознати су с проблемом у вези са флашицама с бисфенолом и додају да им се потрошачи јављају распитујући се о безбједности производа од пластике намијењених дјеци.

"Потрошачи треба да буду веома опрезни када су у питању пластични производи намијењени дјеци јер су различити начини да дијете дође у контакт с било којом компонентом пластике, укључујући и боју, па чак и штетан утицај преко дјечје осјетљиве коже", наводе у овој институцији.Оставите одговор