Oставка лажног доктора

Њемачки министар одбране Карл-Теодор цу Гутенберг поднио је данас оставку због оптужби да је фалсификовао свој докторат. Гутенберг је новинарима рекао да је то био "најболнији корак у његовом животу", али да је осјетио да више не може да врши своје дужности као министар усљед интензивне дускусије о његовом раду и њему као особи. Он […]

уторак, март 1, 2011 / 16:24

Њемачки министар одбране Карл-Теодор цу Гутенберг поднио је данас оставку због оптужби да је фалсификовао свој докторат.

Гутенберг је новинарима рекао да је то био "најболнији корак у његовом животу", али да је осјетио да више не може да врши своје дужности као министар усљед интензивне дускусије о његовом раду и њему као особи.

Он је током протеклих мјесеци признао да је направио "избиљне грешке" у свом докторату 2007. године и одустао је од титуле доктора, али је инсистирао на томе да није намјерно фалсификовао свој рад.

Цу Гутенбергу је крајем прошле седмице одузет докторат.
"Универзитет Бајројт повлачи Цу Гутенбергову докторску титулу", саопштио је на конференцији за новинаре предсједник ове академске установе Ројдигер Борман.

Међутим, притисак на Цу Гутенберга и даље је растао и скандал је доминирао новинским насловима у Њемачкој упркос томе што га, према резултатима анкета, већина Нијемаца подржава.

Око 23 000 њемачких академика јуче се придружили позивима за Цу Гутенберговом оставком и послали су њемачком канцелару писмо протеста због њене одлуке да он остане у влади.

"Увијек сам био спреман за борбу, али морам да признам да сам досегао границу"; рекао је Цу Гутенберг новинарима у њемачком Министарству одбране.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *